Annonce
Østjylland

Kunsthunger i corona-Danmark: Stiftens faste anmelder må kigge andre steder efter små kultur-godbidder

Gadekunsten - street art - blomstrer for tiden, for eksempel som her i Berlin. Avisens kunstanmelder ser frem til at se mere af det i den kommende tid. Foto: John Mcdougall/AFP
Hellere se en kunstudstilling online end slet ikke opleve noget kunst, mener avisens kunstanmelder Christian Salling.
Annonce

AARHUS: Kulturlivet var noget af det første, coronaen lukkede ned og bliver – efter alt at dømme – nok også noget af det sidste, der får lov til at åbne helt op igen. I dag er kunstudstillingerne lukket, og en kultursulten kunstanmelder må rette blikket andetsteds efter små godbidder.

Sagt på godt jysk, så er det rigtigt træls! I år havde jeg især set frem til efterfølgeren til Aros-triennalen ”The Garden”. En udstilling, der i forvejen måtte nedskaleres, da Aros og Aarhus Kommune ikke kunne blive enige om budget og finansiering. Det er ekstra ærgerligt nu, hvor triennalens oprindeligt planlagte udendørsdel kunne have stået som en oase af kunst i et ellers udtørret kulturliv.

Eftersom både museer og kunsthaller – og langt de fleste gallerier – har været lukket ned siden marts, har der i stedet været ihærdige forsøg på at udtænke alternativer. Rigtigt mange udstillingssteder har derfor satset på formidling via internettet.

Kulturoplevelser i corona-skyggen

Hvad gør du for at få stillet din kultursult for tiden? Det har vi spurgt avisens faste anmeldere om. I dag guider kunstanmelder Christian Salling til gode oplevelser med skulpturer og billedkunst. Senere vil musikanmelderne Andreo Mielczarek og Ole Straarup fortælle om, hvor de finder melodien.
Annonce

Kunsten online

En ret interessant debat har derfor handlet om, hvorvidt det overhovedet giver menig at opleve kunst online. ArtLand har gjort det i årevis, og kunstmessen Enter Art Fair lancerede allerede sidste år en online platform, hvor man kunne opleve kunsten i Virtual Reality, med en teknologi, der minder om Googles Street View.

På den anden side har kunstnere og udstillingssteder, som f.eks. SixtyEight Art Institute, stædigt holdt på, at dét at gå ind i et udstillingsrum sætter en særlig ramme for selve kunstoplevelsen, som man ikke bare kan genskabe derhjemme bag en skærm.

Eksempelvis kan de fleste nok blive enige om, at det er meget fint at kigge på de mange selfies folk tager i Eliassons ”Your Rainbow Panorama” på taget af Aros, men at det er en helt anden oplevelse, når man faktisk står der selv og ens krop er omsluttet af farvet lys.

Annonce

Mærk med hele kroppen!

Nu findes der jo også mange kunstnere, der specifikt skaber værker til internettet og bevares: I mangel på bedre, vil jeg da også hellere se en udstilling online, end slet ikke se den, men der ER altså noget om snakken i forhold til det kropslige. Uden sanseligheden bliver det hele en smule teoretisk, og de tomme kunstkalorier ”mætter” ikke på samme måde. Så selvom jeg den seneste måned har forsøgt at stille appetitten ved at betragte kunsten igennem min computerskærm, er jeg spændt på at se, hvad sommeren bringer.

Der er jo masser af muligheder for at skabe ”levende” kunst udenfor, når det bliver en smule lunere i vejret – også uden at publikum mødes i større forsamlinger. Ud over velkendte fænomener som Street Art, sker der også rigtigt meget inden for performancekunsten i disse år, og det virker oplagt at flytte den type værker ud i det offentlige rum.

I hvert fald tror jeg at det er rigtigt vigtigt at vi stadig husker at bruge kunsten, fordi den giver os et fælles referencepunkt, og et rum til refleksion, hvor vi kan føle os som en del af noget større – også når vi sidder hver for sig. Det er jo ikke tilfældigt, at vi mødes i fællessang i krisetider!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Falske bank- og NemID-folk svindlede ældre kvinder: - En person fra Kina har forsøgt at hæve 20.000 kroner

Annonce