Annonce
Østjylland

Kunstner hylder det minimale: Far, mor og barn på 27 kvadratmeter

Rikke Luther ved huset i parken ved Kunsthal Aarhus i J.M. Mørks Gade. Foto: Flemming Krogh
I mange år har den 49-årige kunstner kæmpet for, at vi skal spare på ressourcerne.
Annonce

AARHUS: Kunstneren Rikke Luther synes, vi frådser med forbrug og med den plads, vi bor på. Derfor har hun for længst lavet et absolut minimalt hus, hvor hun har boet i mange år med sin familie. Ja, hun har været langt foran sin tid med problematikker om miljø og ressourcer.

Lige nu er huset i Aarhus. Det ligger i parken ved Kunsthal Aarhus i J. M. Mørks Gade.

- Huset er bygget om tre gange. Det første blev lavet i 1990'erne, da kunsten blev social. Det er en kritik af dagligdagen, som de fleste lever den. Jeg byggede dette hus i vandet ud for Holmen i København. Der boede jeg fra 2000 til 2013 sammen med min mand og tre af årene også sammen med vores barn, forklarer Rikke Luther, der er 49 år.

Lige nu bor hun ikke i huset, der er på 18 kvadratmeter samt hems på ni kvadratmeter, altså 27 kvadratmeter i alt.

- Jeg er interesseret i rum, og det her er en udvidet skulptur, siger Rikke Luther, mens hun viser rundt omkring huset.

- Jeg er optaget af at ændre vilkårene for at bo og vise hvordan det kan ske. Hvordan bruger vi ressourcerne bedst, siger Rikke Luther, der blandt andet har studeret Art, Culture and Technology på Massachusetts Institute of Technology, MIT i USA.

Huset har solceller, og hvis hun skulle lave et lignende hus igen, vil hun sørge for, der ikke er kuldebroer.

- Jeg ville lave en minimalbolig, hvor det handler om at begrænse sig på grund af verdens ressourcer og økonomi, siger hun. Fra 2013 og til nu har hun ikke brugt huset, men arbejdet på at gøre det til et folkehus og udbrede kendskabet til det, der har været placeret forskellige steder.

Jacob Fabricius, direktør i Kunsthal Aarhus, ser det som et kunsthistorisk projekt.

- Rikke Luther har længe arbejdet med de problematikker om miljø, kollektiv tankegang, ressourcer som unge i dag går meget op i, siger han.

- Vi tager det til Aarhus, sagde han, da huset skulle finde en ny plads. Arkitektstuderende har hjulpet med at sætte det op. Alt er lavet i hånden.

Indtil videre er huset ikke helt klar til at blive brugt på den nuværende plads, men det kan ses. Der mangler nogle tilladelser, og der bliver arbejdet på sagen.

- Jeg ser frem til, hvordan huset bliver brugt her, siger Rikke Luther.

Inde i kunsthallen har Rikke Luther netop haft en større udstilling om verdens ressourcer. Blandt en del andet kredsede kunsten der om verdens forbrug af sand, som er en mangelvare i verden.

Rikke Luther og udstillingen

Parken ved Kunsthal Aarhus, J.M. Mørksgade 13. Rikke Luthers hus.
Rikke Luther er født i 1970. Hendes interessefelt og kunstneriske omdrejningspunkt er undersøgelser af verdens tilstand: Hvordan mennesker tager naturlige ressourcer for givet og i nogle tilfælde kommercialiserer og presser grænserne for naturens sårbare systemer. Ekstreme vejrforhold, øget vandstand, forurening, overproduktion og ikke mindst den stigende magtesløshed over for fænomenerne præger den offentlige debat. Rikke Luther har udstillet på museer og biennaler internationalt i over 20 år og har før sin solokarriere været med til at grundlægge kunstnergrupperne Learning Site og N55.
Rikke Luther har i mange år beskæftiget sig med forbruget af verdens ressourcer. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

Randers FC For abonnenter

Landsholdsaktuel og varmt navn i transfermøllen: - Det er vist ikke i mine hænder lige nu

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Danmark

Forbrugerøkonom: Tag feriepengene, hvis du skal bruge dem

Annonce