Annonce
Randers

Kunstner ville forære Randers Kommune dyr bronzeskulptur, men fik nej: Hvem skal så have den?

Jane Brix, Nørhald Kunstforening, afslørede sammen med Henrik Busk Andersen skulpturen, der var tiltænkt Randers, ved ferniseringen på Mellerup Efterskole. Foto: Finn Christian Lassen
Kunstneren Henrik Busk Andersen har lavet en skulptur specielt til Randers. Men kommunen vil ikke ha' den. Og det er brandærgerligt, mener flere. Men fordi den er gratis, giver det ikke automatisk adgang til kommunens offentlige rum, lyder konklusionen.

Randers: Randers Kommune har sagt nej tak til en bronzeskulptur, som kunstneren Henrik Busk Andersen ellers så gerne vil give kommunen.

Han siger, at han har lavet skulpturen "Kast blot dine sten, de vil ej ramme mig" specielt til Randers som en moralsk opbakning til de mange negative historier og tæv, kommunen ifølge kunstneren har stået model til på det seneste.

Han kommenterer afslaget med, at det er ærgerligt, at kommunen ikke vil tage imod.

Og mange andre er enige med ham. Blandt andre Karin Sørensen, Randers, der beklager, at man har afvist kunstværket.

- Den hører da til her i Randers. Der må da kunne findes en løsning, så Randers kan tage imod gaven. Der må da findes en virksomhed eller en skole, der kunne blive glad for at have den stående, siger Karin Sørensen.

Lige nu kan man opleve skulpturen på Mellerup Efterskole, hvor Nørhald Kunstforening har en udstilling med Henrik Busk Andersen.

Annonce

Passer ikke rigtig ind

Formanden for kunstforeningen, Jane Brix, er glad for, at skulpturen blev indviet i forbindelse med udstillingen i Mellerup, men hun beklager, at den ikke bliver i kommunen.

- I forbindelse med ferniseringen kom Henrik Busk Andersen virkelig i dialog med de unge mennesker på skolen. Og det er jo det, som kunst også skal, siger Jane Brix, der er glad for at komme ud med kunsten til unge mennesker.

Kunstforeningen viser Henrik Busk Andersens barske og mere samfundsdebatterende kunstværker fra serien "To be or not to be hardcore" til og med 6. februar.

Men fordi en skulptur er gratis, giver det ikke automatisk adgangsbillet til en plads i det offentlige rum i Randers. Afslaget fra Randers Kommune begrundes med, at skulpturen ikke falder i tråd med de planer, der er lagt for kommunens skulpturpark.

Kulturkonsulent Helga Hjerrild bekræfter, at Randers Kunstfond, der administrerer kommunens skulpturpolitik, fik en henvendelse i oktober sidste år fra Henrik Busk Andersen om skulpturgaven til kommunen.

- I sådanne situationer indhenter vi altid en kunstfaglig vurdering, og ud fra den har vi vurderet, at den ikke passer ind i kommunens aktuelle strategi for kunst i det offentlige rum, siger kulturkonsulenten.

Vurderer den til 200.000 kroner

- Det er et fint og spændende projekt, men passer ikke ind i de planer, vi har for de næste års projekter, konstaterer Helga Hjerrild, og henviser til de mere forgyldte planer om et stort kunstværk ved Thors Bakke med et værk, som den gamle Randersdreng Erik A. Frandsen har fået som opgave. Projektet kommer op i nærheden af de 23 millioner kroner at realisere, og lige nu samles der penge ind fra fonde og private.

Henrik Busk Andersen vurderer, at gaven til Randers med det hele vil komme op i 200.0000 kroner, hvis den skulle sælges via galleri.

- I den pris har jeg så også lagt kunstnerløn og støberløn samt gallerifortjeneste ind i det. Men vi arbejder jo gratis i dette her tilfælde, tilføjer Henrik Busk Andersen.

Helga Hjerrild håber, at skulpturen får et liv i Randers i privat sammenhæng.

- Men Busk Andersens skulptur er jo gratis. Hvorfor sige nej til en gratis gave?

- Ja, det er rigtigt. Men vi skal jo også se på, om den passer ind i den mere overordnede strategi. Og vi har for længst vedtaget et andet fokuspunkt, siger Helga Hjerrild.

- Kunstneren siger, at hans skulptur er vedligeholdelsesfri?

- Det er så ikke helt korrekt. Også bronzeskulpturer skal tilses og plejes. Voksbehandlingen skal jævnligt poleres, hvis den skal behandles ordentligt. Desuden skal området omkring skulpturen vedligeholdes. Og den skal formidles, siger Helga Hjerrild.

- Kunstneren understreger, at han ikke har stillet krav om, hvor skulpturen skal stilles op. Ifølge ham kan den stå hvor som helst?

- Det er korrekt. Og jeg håber, at den vil finde en plads i privat regi. For det er et både finurligt og fint projekt, konstaterer Helga Hjerrild.

Busk Andersen ved udmærket godt, at en skulptur kan lave larm i det åbne rum. Og han er fortrøstningsfuld på skulpturens vegne.

- Den skulptur skal nok finde et sted, hvor man bliver glad for den, tror han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Møllestensgruppe følte sig hørt på borgermøde - Men trafiksituationen er stadig en udfordring

Annonce