Annonce
Østjylland

Kunstråd tager bladet fra munden i debat om udskældt kunstværk: Lad Vanddragen stå

Vanddragen er en rigtig Aarhus-skulptur, mener Aarhus-kunstneren Katja Bjørn, der er formand for billedkunstudvalget i Kunstrådet. Foto: Axel Schütt
En by har brug for markante værker, og skulpturer skal have lang tid, før de lander, mener Katja Bjørn.

AARHUS: Skulpturer skal have tid. Det kan vare år, før de lander.

Det siger Aarhus-kunstneren Katja Bjørn. Hun er formand for billedkunstudvalget i Kunstrådet, der er udpeget af Aarhus Byråd.

Trods sin rolle har hun alene kunnet læse i aviserne, at Elisabeth Toubros skulptur "Torvenes brøndsløjfe" eller "Vanddragen", som den kaldes i folkemunde, måske skal sættes i depot.

- Vi er udpeget til at være politikernes rådgivere, og jeg håber og forventer, at rådmand for teknik og miljø Bünyamin Simsek vil gå i dialog med os, siger Katja Bjørn.

Hun synes, at Vanddragen er en rigtig Aarhus-skulptur. Den har været diskuteret i mange år, og alle kender den. Den er et mærke i Aarhus og vigtig for byens selvforståelse. Den er lavet netop til den plads, og det er vigtigt, siger Katja Bjørn.

Annonce

Vi er udpeget til at være politikernes rådgivere, og jeg håber og forventer, at rådmand for teknik og miljø Bünyamin Simsek vil gå i dialog med os.

Katja Bjørn

Tegn den ind

Hun synes ikke, at det er en dårlig idé, at torvene og pladserne i byen hænger sammen, og det er hyggeligt med træer.

- Men jeg ser gerne Vanddragen integreret som et element i det, Store Torv skal blive til. Arkitektfirmaet Schønherr, som har lavet de nye planer, må tegne den ind i dem. Lad os se en plan, hvor Vanddragen er inddraget, siger Katja Bjørn.

- Ude i verden ser vi, at områder i byer vokser op omkring kunstværker. Man skal ikke bare slette noget, men lægge noget til, og Aarhus sælger sig på at være en kulturel by. Ellers havde vi vel ikke været Europæisk Kulturhovedstad i 2017, siger Katja Bjørn, der også kunne tænke sig et samarbejde med erhvervslivet.

- Vi kan bruge skulpturen offensivt, og der er fordele ved at have markante værker. Vanddragen kan være et passende benspænd for den plan, der skal laves. Der er plads nok på torvet, siger hun, der på de nye tegninger ser vandbassinet som en slap kopi af Jeppe Heins værk på havnefronten.

Pas på andre byer

Katja Bjørn mener også, at Aarhus skal passe på ikke at blive overhalet indenom på kunstens område af andre byer, for eksempel Odense, der sætter penge af til udsmykning på offentlige pladser.

Hun synes, at Vanddragen og Rytterstatuen på Bispetorv skaber byrum.

- Lad ting vokse op omkring skulpturerne. Det giver en mere interessant by, siger hun, der håber at få en invitation af rådmanden.

- Vi skal hæve os op over hverdagens smagsdommere og ikke flytte væsentlige markeringer, siger Katja Bjørn.

Katja Bjørn vil i dialog med teknikrådmanden. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kommunen støtter tv-sjov fra Christian Fuhlendorff og lokal instruktør med en halv million: Skal vise de gode sider af Randers

Danmark

Lyt her: Bisonmanden brød sammen - jeg er ikke kommet ovenpå endnu

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce