Annonce
Randers

Kvinder er i overtal i det nye midtjyske regionsråd, hvor partiet Venstre skiller sig ud som det eneste med overvægt af mænd

Louise Høeg er en af tre kvinder i Venstres 11 personer store gruppe i det nye Regionsråd. Hun tror på, at kønsfordelingen i gruppen vil være mere ligelig næste gang. Foto: Annelene Petersen
Selv om flest mænd stillede op til regionsrådsvalget i Region Midtjylland, har vælgerne ønsket at sammensætte et råd med 22 kvinder ud af de 41 medlemmer. Kvinderne er i overvægt i samtlige partier undtagen i Venstre.

Regionen: I det nye regionsråd i Region Midtjylland bliver kvinderne væsentligt bedre repræsenteret end i det nuværende.

I de seneste fire år har regionen været politisk styret af 28 mænd og 13 kvinder. I de næste fire år er det 19 mænd og 22 kvinder, der skal tage de vigtige beslutninger om blandt andet, hvordan sundhedsvæsenet skal udvikles, mellem hvilke byer, der skal køre busser, og hvor ofte samt hvor der bør gives tilladelse til at grave landskabet op for at skaffe råmateriale til byggeriet.

Hos socialdemokraterne var opstillet lige mange mænd og kvinder, og partiets 13 mandater er efter valget blevet fordelt mellem syv kvinder og seks mænd. SF havde opstillet i alt 16 kandidater, hvoraf blot seks var kvinder, men partiet sikrede sig tre mandater, to kvinder og en mand.

Annonce

De Konservative, som også i Midtjylland havde et kanonvalg, seksdoblede sit mandattal fra ét til seks, tre kvinder og tre mænd, som blev valgt fra en kandidatliste med syv kvinder og 26 mænd.

Radikale Venstre vil være repræsenteret af to kvinder, mens kønsfordelingen hos Enhedslisten er 50/50 med et medlem af hvert køn.

Kvindelige én(mands)-hære

Psykiatri-Listen, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne fik hver et enkelt mandat og vil fremover være repræsenteret af hver sin kvinde.

Det er jo en fremgang i forhold til sidste valg, hvor Dorte West var eneste kvinde i en 13 mand stor gruppe. Så man kan sige, at vi er på vej.

Louise Høeg, nyvalgt regionsrådsmedlem (V)

Kun et enkelt parti, Venstre, skiller sig ud med en historisk set mere traditionel kønsfordeling i sin gruppe. Partiet vil i det nye regionsråd være repræsenteret af 11 personer, tre kvinder og otte mænd.

En af de tre Venstre-kvinder er Louise Høeg, der er valgt i Randers. Hun siger om sit partis særstilling i det nye regionsråd:

- Det er jo en fremgang i forhold til sidste valg, hvor Dorte West var eneste kvinde i en 13 mand stor gruppe. Så man kan sige, at vi er på vej.

- Jeg føler mig overbevist om, at næste gang vil det se endnu bedre ud, og vi skal nok komme på omgangshøjde med de øvrige partier, når det gælder kønsfordeling, mener Louise Høeg.

Annonce

Lettere at genopstille

Hun peger på, at politikere, der genopstiller, generelt har større chance for at blive valgt end nye kandidater.

- Og når det stort set udelukkende var mænd, der havde mulighed for at genopstille, vil det jo alt andet lige være sværere for kvinderne, siger hun og tilføjer:

- Vi skal helt sikkert arbejde for en bedre fordeling, men jeg mener også, vi er godt på vej. Skridtet til at stille op første gang er det største. Vi skal derfor gøre, hvad vi kan for at fastholde de kvinder, som stillede op denne gang, men ikke blev valgt, og samtidig forsøge at overtale flere.

Annonce
Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Opdateret: Broslagsmål endte med at skille Kjærsgaard fra de konservative - dermed er det også et farvel til vigtige poster

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

Uro hos Konservative: Endnu et byrådsmedlem overvejer at forlade partiet til fordel for Østbroen

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Sundhedsministeren er smittet med corona

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Randers

Flytning af lyntestcenter i Randers skaber jubel blandt podere: Rykker ind i varmen på Falckstationen

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Randers

Politisk julebombe: Christina Kjærsgaard forlader Konservative og bliver byrådsmedlem for Østbroen

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Julemænd på motorcykler mødt af smil og vink: Se videoen af de festlige fyre, som spredte glæde og larm på regionshospitalet

Annonce