Annonce
Østjylland

Låste døre eller mails til pårørende: Sådan vil din kommune beskytte de sårbare borgere

I de lokale kommuner er der lukket ned for alle besøg på ældrecentre, medmindre det drejer sig om direkte pårørende eller personer som læger, fysioterapeuter eller præster. Arkivfoto: Morten Stricker
I alle kommuner har man taget yderligere skridt for at sikre, at ældre og sårbare borgere ikke rammes af Corona, men det er forskelligt, hvor restiktive kommunerne er.

Randers/Norddjurs/Mariagerfjord/Favrskov: I kommunerne er man naturligvis opmærksomme på, at de ældre og sårbare er dem, for hvem det er mest kritisk at blive ramt af Corona-virus og derfor dem, man skal passe mest på.

Alle fire kommuner gør på deres hjemmesider opmærksom på, at man forsøger at begrænse smitten og henstiller derfor til, at besøg på eksempelvis plejecentre begrænses mest muligt.

Der er dog forskel på, hvor langt man går i de forskellige kommuner.

Annonce

"Omsorg er omtanke"

I Randers Kommune forsøger man at tale til den sunde fornuft og til samfundssindet.

- Vi opfordrer til, at man tænker sig rigtig godt om, før man tager hen og besøger folk på plejecentrene, siger omsorgschef Lene Jensen, der står i spidsen for den kommunale krisestab.

Men som i mange andre situationer handler det om at finde en balance.

- Hvis ens mor eksempelvis ligger døende på et plejehjem, så forbyder vi jo ikke, at man tager hen og besøger hende, siger hun.

Tager man som pårørende hen for at besøge en ældre, bliver man mødt af en seddel på døren, hvor ordlyden er "den bedste omsorg er omtanke" og en opfordring til på det kraftigste at undlade ikke-nødvendige besøg.

- Vi synes, det er en god formulering, der netop opfordrer til det samfundssind, som Mette Frederiksen taler om, siger omsorgschefen.

Særlige aftaler for besøg

I Norddjurs Kommune blev der sat skiltning op på plejecentrene torsdag, hvor der frarådes besøg.

- Oversat står der, at døren er lukket, siger Søs Fuglsang, der er sundheds-og omsorgschef i kommunen.

Kommunen har tidligere udtalt, at den arbejder ud fra forsigtighedsprincippet, og dette gør sig stadig gældende, fortæller Søs Fuglsang.

- Det betyder ikke, at det er umuligt at komme på besøg, men der skal laves særlige aftaler med personalet, for at man kan komme på besøg, siger hun.

Oplysningerne er sendt ud til de forskellige beboere på plejecentre og døgninstitutioner og derfra videreformidlet ud til de pårørende på den måde, som de enkelte steder plejer at informere.

- Det kan for eksempel være via Facebook, hvis det er den måde, stedet er vant til at kommunikere med de pårørende på, siger hun.

Kommunen har ikke mailadresser på alle pårørende, kun de nærmeste, og derfor kan der opstå situationer, hvor der møder nogen op for at besøge de ældre, men Søs Fuglsang forventer ikke, at der bliver mange, da de fleste løbende følger med i pressen.

- Ellers stopper personalet dem og tager en fornuftig snak med dem, siger Søs Fuglsang.

Kontakt til alle pårørende

I Mariagerfjord Kommune har man ikke hermetisk lukkede døre, men man har fredag taget skridtet videre og kontaktet alle pårørende, enten på mail eller telefon og opfordret dem til, at de ikke tager ind og besøger de ældre, så man undgår fysisk kontakt.

Det fortæller Michel Tidemand, der er sundheds- og ældrechef i kommunen.

- Vores opfordring er, at man i stedet ringer til plejecentret og hører, hvordan det går med ens gamle mor, så vi på den måde beskytter vores ældre borgere, siger han.

Beskeden til de pårørende handler om at få en fælles forståelse.

- Vi skal være sammen om logikkerne og forståelsen. Det nytter ikke, at man for eksempelvis nøjes med at besøge de ældre i weekenden, som vi har hørt nogle sige, for der smitter det lige så meget, siger han og tilføjer, at de pårørende generelt har udvist stor forståelse for situationen.

- De har været rigtig gode, for de er selvfølgelig også bekymrede, siger han.

Låste døre og portnere

Favrskov Kommune er den kommune, hvor man har taget de mest drastiske skridt. Man har som i de andre kommuner lukket ned for alle besøg, medmindre det drejer sig om direkte pårørende eller personer som læger, fysioterapeuter eller præster.

Men udover at hænge et opslag op på plejecentrene, der opfordrer til, at man holder sig væk, hvis man er det mindste i tvivl om, hvorvidt man kan smitte, så har man også valgt at låse alle døre.

- Vi har sat portnere på, så hvis man kommer på besøg, bliver man afsprittet og ført direkte til stuerne, så man ikke er ude i fællesarealerne, siger Ulrik Johansen, der er direktør for social og sundhed i Favrskov Kommune.

Alle fire kommuner påpeger, at de løbende holder nøje øje med udviklingen, og at situationen i dag meget vel kan være en anden i morgen eller efter weekenden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce