Annonce
Indland

Lægemiddelstyrelsen vil høre mere om Ruslands coronavaccine

Anton Vaganov/Reuters

De russiske myndigheder har ifølge præsident Putin godkendt en coronavaccine. I Danmark vil man høre mere.

Annonce

Lægemiddelstyrelsen har rakt ud til de russiske sundhedsmyndigheder, efter at det tirsdag kom frem, at de har godkendt en vaccine mod covid-19.

Det fortæller direktør Thomas Senderovitz.

- Vi vil gerne høre lidt mere om, hvad de har lavet. Når og hvis vi får adgang til mere viden, må vi vurdere det derefter, siger han.

Tirsdag kunne Ruslands præsident, Vladimir Putin, fortælle, at landet har overhalet resten af verden indenom og godkendt en vaccine mod covid-19.

Præsidentens datter har sågar fået den, og Putin håber nu, at der snart kan påbegyndes en masseproduktion.

Thomas Senderovitz understreger, at der i Danmark ikke tages vacciner i brug, uden at det er blevet vurderet, om den er sikker og effektiv.

Der sker normalt ved, at der ansøges om en godkendelse hos Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Her skal midlet dog normalt have været igennem fase 3-forsøg - det sidste skridt i udviklingen, hvor det undersøges på mange mennesker.

Det har den russiske vaccine dog ikke været. Det påbegyndes i stedet nu.

- Rusland er i sin gode ret til at ibrugtage en vaccine, efter hvad de synes.

- Men vi kommer ikke til at ibrugtage en vaccine, før den på helt samme måde lever op til de krav - både hvad angår dokumentation for effektiv og bivirkninger, siger Thomas Senderovitz.

Han tror ikke, at den russiske vaccine kommer til Danmark lige foreløbig.

- Jeg vil ikke udelukke noget, før jeg har set på deres data og snakket med dem, for det er ikke fair. Men jeg kan sige med sikkerhed, at den ikke kommer til Danmark i år.

- Tiden vil vise, om det sker på et andet tidspunkt. Det afhænger af, hvor godt det ser ud, siger direktøren.

Han tror, at der næste år vil komme en vaccine mod coronavirus.

- Hvis alt går efter planen, er der meget, der tyder på det. Om det bliver tidligt eller sent på året, afhænger af, hvornår det bliver godkendt, og hvor meget der kan produceres, siger Thomas Senderovitz.

Flere lægemidler er i øjeblikket i den såkaldte fase 3, som er den sidste fase, inden medicin godkendes til brug. Det gælder blandt andet det amerikanske selskab Moderna.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce