Annonce
Syddjurs

Lækket notat fra seruminstitut sår tvivl om åbning af forlystelsesparker: Djurs Sommerland melder ellers klar

Djurs Sommerlands direktør Henrik B. Nielsen. Arkivfoto: Kim Haugaard/Scanpix
Djurs Sommerland og Tivoli Friheden vil have grønt lys til at åbne for gæster. Direktørerne for de to turistmagneter savner fornuft i et lækket notat, der fortæller om høj risiko for spredning af coronasmitte i forlystelsesparker. Denne uge byder sandsynligvis på en afgørende udmelding fra regeringen.
Annonce

ØSTJYLLAND: Corona-krisen gør ondt i Tivoli Friheden og Djurs Sommerland.

De to forlystelsesparker har udsat sæsonåbningerne, og i Tivoli Friheden er der aktuelt opgjort et omsætningstab på 43 millioner kroner for i år.

I den aktuelle genåbning af Danmark står frontmændene i de to turistmagneter på spring for at åbne for rutsjebaner, iskiosker og alle de andre fornøjelser.

Men optimismen har fået et knæk, idet et nyt notat fra Statens Serum Institut fortæller om meget høj risiko for smittespredning i forlystelsesparker. Notatet blev i fredags lækket til danske medier, og det indgår i Folketingets arbejde med at kridte banen op til næste etape af genåbningen.

- Det er ubegribeligt. Danskerne må samles i store varehuse, mens forlystelsesparker under åben himmel og med stor viden om at håndtere menneskemængder sættes på en sort liste. Vi har udarbejdet en detaljeret og fuldt ud forsvarlig plan på 40 sider for genåbningen af Tivoli Friheden. Uden en snarlig åbning kigger vi ind i nogle forfærdelige scenarier, der økonomisk kan kræve ejernes tålmodighed, siger direktør Henrik Ragborg Olesen fra Tivoli Friheden, som i et normalt år omsætter for ca. 120 millioner kroner.

Notatet skaber en usikkerhed, som er urimelig og dybt problematisk. Djurs Sommerland og andre i branchen har i samarbejde med myndigheder skabt planer for at drive forlystelsesparker med de rigtige og nødvendige forholdsregler mod spredning af coronasmitte.

Henrik B. Nielsen, Djurs Sommerland

Annonce

Dybt problematisk

Notatet fra Statens Serum Institut er sendt til Folketingets partiledere i sammenhæng med forhandlingerne om fase to af genåbningen.

Ifølge notatet betyder en genåbning af forlystelsesparker "meget høj risiko" for smittespredning. Dermed sættes blandt andre Djurs Sommerland og Tivoli Friheden i samme bås som fitnesscentre, diskoteker og efterskoler.

Djurs Sommerlands sæsonåbning var planlagt til lørdag 2. maj. I slutningen af marts udsatte parkens ledelse dog åbningen til onsdag 20. maj, og den dato holder administrerende direktør Henrik B. Nielsen fast i.

- Notatet skaber en usikkerhed, som er urimelig og dybt problematisk. Djurs Sommerland og andre i branchen har i samarbejde med myndigheder udarbejdet planer for at drive forlystelsesparker med de rigtige og nødvendige forholdsregler mod spredning af coronasmitte. Eksempelvis er Djurs Sommerland klar til at åbne trinvist, så antallet af gæster øges gradvist hen mod danskernes sommerferie, forklarer Henrik B. Nielsen, der allerede har brugt et tocifret millionbeløb på at klargøre forlystelsesparken til årets gæster.

Annonce

De to sværvægtere

I 2019 havde nåede Tivoli Friheden op på 636.000 gæster, mens Djurs Sommerland fik besøg af 780.000 mennesker.

De to forlystelsesparkers samlede besøgstal gør dem til sværvægtere i den østjyske turistindustri. Samtidig har Tivoli Friheden og Djurs Sommerland mange lokale underleverandører, der er afhængige af parkernes drift.

- Vi er dybt optagede af at åbne en forlystelsespark med fuldt fokus på at undgå spredning af Covid-19. Men der er samtidig et samfundsmæssigt aspekt, som også skal på vægten i den her situation. Eksempelvis er Djurs Sommerland en medvirkende årsag til, at turister lejer sommerhuse eller på andre måder overnatter på Djursland. Der vil være mange negative effekter af en langvarig lukning, vurderer Henrik B. Nielsen.

Direktøren fra forlystelsesparken ved Nimtofte hæfter sig ved en bemærkning i notatet om forlystelsesparkerne og Covid-19. Den fortæller, at vurderingerne er ”usikre og forenklede” og afhænger af flere faktorer.

- Jeg håber meget, at bemærkningen bliver læst, siger han.

Danske forlystelsesparker

Danmarks forlystelsesparker tæller i første række Tivoli Friheden, Djurs Sommerland, Bonbon-Land, Dyrehavsbakken, Fårup Sommerland, Jesperhus Blomsterpark, Knuthenborg Safaripark, Legoland, Lego House, Sommerland Sjælland, Tivoli, Tivoli Friheden og Universe.

Forlystelsesparkerne får årligt besøg af mere end 12 millioner gæster, og de beskæftiger 7.200 medarbejdere. Samlet set skaber forlystelsesparkerne en omsætning på over 3,4 milliarder kroner.

Kilde: Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark

Annonce

Frustrerende situation

Regeringen har varslet, at der i løbet af denne uge kommer nyt om næste etape af Danmarks genåbning.

I den forbindelse er både Dansk Industri og Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark i offensiven for at bane vej for åbninger af forlystelsesparker som Djurs Sommerland og Tivoli Friheden.

I forlystelsesparken i Aarhus er den største del af medarbejderne hjemsendt med lønkompensation. Men direktøren håber, at der i løbet af få dage bliver anledning til at kalde dem tilbage på arbejde. Tivoli Friheden skulle oprindeligt have åbnet lørdag 4. april.

- Tivoli Friheden er gjort så klar som muligt til at åbne under betryggende forhold for gæsterne, men vi kan ikke gøre mere uden grønt lys fra regering og myndigheder. Det er en virkelig frustrerende situation, fortæller Henrik Ragborg Olesen

De ansatte i Tivoli Friheden skal bruge fem til 10 arbejdsdage på den sidste klargøring før en åbning.

I 2019 prøvede 780.000 gæster Dragekongen og de andre forlystelser i Djurs Sommerland. I år er sæsonåbningen udsat på grund af corona-krisen, og ifølge direktør Henrik B. Nielsen kan en kommende åbning ende med at ske trinvist, så der uge for uge lukkes stadig flere gæster ind. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Randers Kommune i fuld gang med forberedelser: For første gang nogensinde overhaler babyboomere de unge

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce