Annonce
Randers

Lærer efter shitstorm på Facebook: - Ikke rimeligt at blive hængt ud af sine egne byrådspolitikere

Jannie Zaikowska oplevede, hvad det vil sige at komme i en regulær shitstorm på Facebook, da Frank Nørgaard delte hendes opslag om undervisning i islam. Men oplevelsen har ikke gjort hende bange for at dele noget igen. Privatfoto
Lærer Jannie Zaikowska oplevede en regulær shitstorm, da Frank Nørgaard delte hendes facebookopslag om undervisning i islam. Hun mener ikke, det kan være rigtigt, at man som offentligt ansat skal hænges ud af kommunens politikere, som i den sidste ende er ens arbejdsgiver.
Annonce

Randers: Da Jannie Zaikowska, der er lærer på Rismølleskolen, for nogle uger siden lagde et opslag på Facebook, der viste, at hendes elever i kristendomsundervisningen blev undervist i at skrive den arabiske trosbekendelse, var det med en tydelig adressering til Frank Nørgaard med hashtagget #fårdetkonsekvenser?

Opslaget blev delt samme dag, som den såkaldte bedekjortelsag var på som et punkt på byrådsmødet, og Jannie Zaikowska ville med opslaget gerne starte en diskussion om, hvorvidt byrådspolitikere skal blande sig i lærernes arbejde, som det var set med Frank Nørgaards deling og kommentar til opslaget fra Nørrevangsskolen.

Jannie Zaikowska havde dog ikke forudset, at hun ville ende i en shitstorm, der førte til utallige grænseoverskridende kommentarer på hendes egen profil.

- Jeg lægger tit noget op på min facebookprofil fra min undervisning, så det var der ikke noget nyt i. Det var et emne, vi arbejdede med i forvejen og ikke noget, jeg havde lavet i dagens anledning, men hashtagget var en hentydning til Frank Nørgaard, siger Jannie Zaikowska, der fortæller, at hun netop havde gjort opslaget offentligt for at give mulighed for en bredere diskussion om, hvorvidt politikerne skal blande sig i lærernes metodefrihed og indholdet af undervisningen.

Annonce

Angreb på professionalisme

Jannie Zaikowska vidste godt, at hendes opslag ville skabe debat, og at der var folk, der ville være uenige, men hun havde ikke forudset de voldsomme reaktioner, der kom. Reaktioner, der var en følge af, at Frank Nørgaard og de to andre byrådsmedlemmer fra Dansk Folkeparti i en koordineret aktion delte opslaget, da de ikke var kommet igennem med deres henvendelse til lærerforeningen, skoledirektøren, borgmesteren, kommunaldirektøren samt Rismølleskolens leder og skolebestyrelse.

- Der, hvor jeg synes, det kammer over, er, at Frank Nørgaard, da han deler mit opslag, nævner både navn, skole og politisk tilhørsforhold. Der står ikke nogen steder i mit opslag, at jeg arbejder på Rismølleskolen, eller at jeg er medlem af SF, siger Jannie Zaikowska.

Hendes politiske tilhørsforhold mener hun i øvrigt er fuldstændig irrelevant i sammenhængen.

- At jeg skulle have påduttet mine elever mit politiske ståsted er en grov anklage at komme med, og den har ikke hold i virkeligheden. Den kommentar er er et angreb på min faglighed og professionalisme, siger Jannie Zaikowska.

Annonce

Diskussion blev personlig

Jannie Zaikowska valgte efterfølgende at lukke sit opslag ned på sin private profil, da det væltede ind med kommentarer fra folk i hele landet. Kommentarer, der blandt andet gik på, at hun skulle fyres, at hun var landsforræder og også kommentarer, der havde karakter af trusler.

- Meningen med mit opslag var at starte en diskussion om metodefrihed, og jeg ville gerne i dialog med politikere, men lige pludselig tog det en helt forkert drejning, siger Jannie Zaikowska og fortæller, at hun føler, at det blev personligt, og at man kom væk fra sagens kerne.

- Frank Nørgaards deling betød, at mange af de folk, der kommenterede opslaget, slet ikke kendte historien og baggrunden (bedekjortelsagen, red.), siger hun.

Annonce

Offentlig gabestok

Hvorvidt Facebook eller andre sociale medier er det rette forum at bringe denne - eller andre diskussioner - op, vil Jannie Zaikowska ikke kloge sig på.

- Måske burde jeg have forudset, hvad der ville ske, men Facebook er et medie, jeg bruger til at diskutere ting, så det lå lige for mig at bringe debatten op der, siger hun.

Hun mener, at sagen giver anledning til bekymring, og at der generelt er et problem, der skal adresseres.

- Jeg synes, det er bekymrende, at en byrådspolitiker, som i sidste ende er min arbejdsgiver, hænger folk ud med navn på Facebook, i det her tilfælde for at promovere sin egen politik, siger hun.

På trods af de mange ubehagelige kommentarer har Jannie Zaikowska dog ikke på noget tidspunkt følt sig bange.

- Jeg har været irriteret, men jeg har ikke ligget søvnløs over det, siger hun, men fortæller samtidig, at flere af hendes kollegaer har været chokerede og haft "ondt i maven" på hendes vegne, og det kan ikke være rigtigt, mener hun.

- Det kan ikke passe, at man som offentligt ansat skal være bange for at kritisere vores politikere af frygt for at ende i en offentlig gabestok, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce