Annonce
Østjylland

Læsere efterlyser svar: - Hvor mange penge støtter kommunen Classic Race med?

Fredag begynder dette års udgave af Classic Race Aarhus. Som altid siden 2013 afvikles racer-arrangementet uden tilskud fra Aarhus Kommune. Foto: Henrik Havbæk Madsen
- Hvorfor støtter kommunen Classic Race Aarhus, spørger et par læsere. Svaret er: Det gør kommunen heller ikke.

AARHUS: Hvor meget støtte giver Aarhus Kommune egentlig Classic Race?

Sådan spørger et par læsere, og en af dem lægger ikke skjul på spørgsmålets baggrund.

Hun er modstander af arrangementet, som hun bestemt ikke har lyst til at se sine skattekroner gå til.

Annonce

Hvad er begrundelsen for, at kommunen vælger at støtte et så kontroversielt arrangement som racerløbet? Det har ikke nær samme opbakning i befolkningen som for eksempel festugen eller det der med de store sejlskibe...ved racerløbet er der jo ikke mulighed for at kigge med. Borgeren får bare alle ulemperne med trafikkaos og lyd, mens ingen må kigge med og deltage i hyggen. Det må man trods alt ved de andre arrangementer, skriver vores læser.

Ikke en krone fra kommunen

Stiften har undersøgt sagen, og svaret er, at Aarhus Kommune ikke støtter Classic Race Aarhus med så meget som en krone.

Ikke længere i hvert fald.

- Da ideen med Classic Race opstod, støttede kommunen initiativet fra Sport Event Aarhus og fra Eventpuljen. Men forudsætningen for kommunen - hvilket samtidig var ønsket fra initiativtageren Niels Brøchner - var, at arrangementet skulle kunne finansiere sig selv uden offentlig støtte.

- Derfor lød aftalen, at det efter nogle opstartsår skulle stå på egne ben. Efterfølgende har kommunen ikke givet støtte til afvikling af arrangementet, fortæller Aarhus Kommunes eventchef, Jørn Sønderkjær Christensen.

Den første udgave af Classic Race Aarhus blev afviklet med et tilskud fra Aarhus Kommune på 250.000 kr. og en underskudsgaranti på 125.000 kr.

Fra 2010 til 2013 - sidste år med kommunalt tilskud - har Classic Race i alt modtaget 925.000 kr. i tilskud fra Aarhus Kommune. Siden da ingenting.

Annonce

Forpligtet til at betale

Men hvad så med selve afviklingen af arrangementet?

Stiller kommunen arbejdskraft til rådig? Er det Teknik og Miljø, der eksempelvis står for at udskifte knækkede fortovsfliser, når arrangementet er slut, vil vores læser gerne vide?

Igen er svaret nej.

- I tilladelsen til at afholde Classic Race Aarhus er arrangøren forpligtet til at betale, hvis fliser, træer eller andet bliver ødelagt, siger Kim Gulvad Svendsen, bylivschef i Teknik og Miljø.

Arbejdskraft stiller Aarhus Kommune heller ikke til rådighed. Oprydning og renholdelse før, under og efter løbene klarer Classic Race Aarhus selv.

I spørger - vi undersøger

Denne artikel er blevet til på baggrund af et læserspørgsmål.

Går du også og undrer dig over noget, så send os dit tip på spoerg.stiften.dk/

- Arrangøren er forpligtet på selv at stå for renholdelse. De bekoster skraldespandene og tømmer dem, så på den facon får løbet ikke kommunal støtte, siger Kim Gulvad Svendsen.

Annonce

Folkelig opbakning?

Hvad så med opbakningen til løbet? Den er ifølge vores læser ikke nær så stor som ved festugen eller arrangementet med store sejlskibe på havnen.

Festugen er en svær størrelse at måle, da den udspiller sig over hele byen, men til gengæld er det muligt at sige noget om sejlskibene.

Læseren specificerer ikke, om hun tænker på Tall Ship Races, som er gamle sejlskibe, eller det nyligt afholdte SailGP.

Tall Ship Races er en tilbagevendende begivenhed, hvor havnen og bugten fyldes af gamle træskibe. I 2019 anslås det, at 525.000 mennesker lagde vejen forbi for at opleve synet af de gamle både. Det skal nævnes at arrangementet er gratis, hvilket vanskeliggør en sammenligning med Classic Race, som er for betalende gæster.

Så er det straks lettere at sammenligne med det nyligt afholdte SailGP, som betegnes som sejlbådenes svar på formel 1. Her var der ifølge arrangørerne 4850 betalende deltagere.

Til sammenligning ligger tilskuertallet i snit på omkring 40.000 betalende gæster til Classic Race Aarhus.

Annonce

- Vi synes, det er et fint initiativ

Classic Race Aarhus har gennem årene mødt hård kritik fra beboere i nærheden, der har klaget over larm fra de gamle biler. Der er også dem, der er vrede over, at dele af Strandvejen og Oddervej samt Carl Nielsens Vej spærres af i forbindelse med afviklingen af Classic Race Aarhus.

Andre vil mene, at det ikke gavner vores klima at brænde mange liter benzin af i gamle motorer uden katalysatorer.

Men om løbet ligefrem er kontroversielt, som vores læser skriver, må den enkelte dømme. Men kommunens eventchef, Jørgen Sønderkjær Christensen, er i hvert fald glad for, at Classic Race afvikles i Aarhus.

- Vi synes, at det er et fint initiativ og et godt event for byen. Arrangementet har normalt mere end 35.000 gæster, der får sig en rigtig god eventoplevelse og arrangementet tiltrækker også mange mennesker udenbys fra. Arrangementet har desuden et særligt fokus i forhold til børns trafiksikkerhed, og formålet er ikke kommercielt. Herudover er der en masse aktive og dygtige frivillige, der får nogle gode oplevelser, siger Jørgen Sønderkjær Christensen.Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce