Annonce
Randers

Løven gik frit rundt og geden spiste farmors hat...

Finn og Grethe Maagaard med fotoalbummet, der er fyldt med minder fra dengang, der var zoo i Doktorparken.
Annonce

Mange Randers-borgere husker den zoologiske have, der lå ved siden af Doktorparken fra 1934 til 1954. Blandt dem, der er kommet i haven fra barnsben, er Grethe og Finn Maagaard fra Haslund. De har et ganske særligt forhold til den tidligere zoologiske have, fordi Finns farmor, Elle Marie Maagaard, ejede haven i nogle år. Vi har besøgt ægteparret Maagaard for at høre om zoos historie i anledning af Doktorparkens snarlige 100 års jubilæum.

Onkel Jens og Eli Maagaard med kvælerslangen og fine uniforms-kasketter med påskriften »ZH« - formentlig en forkortelse af »zoologisk have«. Foto: Randers Stadsarkiv

»En dag gik min far og fejede inde hos løverne, da den store hanløve slap ud. Far skyndte sig efter med kosten, og det lykkedes ham at få løven dirigeret ind på dametoilettet,« fortæller Finn Maa-gaard.

Finn Maagaards far, Eli, sammen med bjørnene. Faren er en ung mand på omkring 20 år på billedet. Foto: Randers Stadsarkiv

Heldigvis var der ikke andre gæster på dametoilettet end løven. Falck blev tilkaldt, og det lykkedes at få løven lokket over i en transportboks, som derefter blev transporteret til løvegrotten med kranbil.

Historien om dengang, løven slap ud, er bare en af mange historier, Finn Maagaard kan fortælle. Hans farmor, Elle Marie Maagaard, skød penge i den zoologiske have. Som en del af kontrakten sikrede hun sine to unge sønner arbejde i zoo med virkning fra 1. april 1934.

Eli og Jens Maagaard var kun henholdsvis 20 og 22 år, da de underskrev anpartskontrakten i 1933, derfor skulle Rysgaard fortsætte som direktør i haven nogle år endnu. Herefter arbejdede Jens som direktør i zoo, og Eli, der er far til Finn Maagaard, var bogholder. Samtidig deltog de to brødre i alt forefaldende arbejde den zoologiske have.

Grethe Maagaard kom også i parken som barn. Hun husker tydeligt, hvordan der så ud, der hvor man gik over åen og kom hen til zoos billetsalg.

»Lige i nærheden af indgangen boede søløverne, og så var der et terrarium, hvor Martinus Larsen, der også ejede zoo en overgang, fremviste slangerne. Det syntes jeg var vældig spændende,« husker Grethe Maagaard.

Finn og Grethe har begge stået på skøjter i parken som unge, og det var Finns far, Eli, der byggede bjørnegrotten sammen med farbror Jens.

»Bjørnegrotten var kæmpestor. Skelettet blev bygget af æblekasser med ståltråd over og beklædt med cement,« husker Finn Maagaard.

»En dag gik dyrepasser Knud Friis og fejede i bjørnegrotten, da en bjørn fik lemmen op og vandrede ud. Nu var gode råd dyre. Stigen ned til voldgraven var væltet, så den vej kunne han ikke komme ud. I stedet greb Knud vandslangen og sprøjtede vand på bjørnen, som ikke syntes om brusebad og valgte at holde sig på afstand. Kort efter kom kollegerne og hjalp Knud Friis væk fra bjørnegrotten,« fortæller Finn Maa-gaard.

Zoologisk Have lå lige ved siden af Doktorparken på den anden siden af åen, der løber igennem parken. I dag er der private ejendomme på jorden. Elle Marie Maagaard boede en tid i den hyggelige forstanderbolig, der stadig eksisterer i dag. Gederne gjorde imidlertid ikke forskel på zoos ejer og andre forbipasserende, således snuppede en ged en gang Elle Marie Maagaards hat og spiste af den.

Den dag i dag har Finn Maagaard en billet til zoo, som han har fået i fødselsdagsgave for få år siden. Desuden er fotoalbummet fuld af gamle billeder fra dengang, og minderne er til stadig glæde for familien Maagaard.

Søndag 24. august behøver man dog ikke have billet. Alle kan komme ganske gratis til jubilæumsfest i Doktorparken, der fylder 100 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Tilbagevendt Kragballe gik målamok i snæver sejr: Læs reaktionerne her

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Randers For abonnenter

Ekspert: Drop jagten på den sidste nye mode og find guldet i dit eget klædeskab - det er godt for både dig selv og miljøet

Annonce