Annonce
Østjylland

LA: Brede forlig bunder i frygten for at tage fejl

Den tidligere Skelund Skole (nu Havbakkeskolen Skelund) er nok den del af kommunen, som Bo Ritterbusch har haft mest med at gøre gennem årene. Som barn var han selv elev på skolen, og i sit voksenliv har han sendt sine egne tre børn i samme retning. Desuden har han tidligere været både almen medlem og formand i Skelund Skoles skolebestyrelse. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Efter fire år som byrådspolitiker i Mariagerfjord har Liberal Alliances Bo Ritterbusch erfaret, at det eftertragtede, afgørende mandat er varm luft i kommunalpolitik, og at brede forlig til dels skyldes en frygt for at blive dem, der tog fejl.

Skelund: I de seneste fire år har Bo Ritterbusch haft det 15. og afgørende mandat i Mariagerfjord Byråd. Men det er ikke altid, at den ellers eftertragtede position har bragt den indflydelse, som man kunne have ønsket, med sig, erkender den 48-årige politiker, der er Liberal Alliances spidskandidat ved kommunalvalget 21. november.

- Hvis nu jeg havde kunnet bestemme alene, så var vi selvfølgelig kommet endnu længere i forhold til liberaliseringen af kommunen. Men det er ikke som på Christiansborg, hvor man sidder med det afgørende mandat og altid kan true med at vælte regeringen, hvis ikke man får noget for sin stemme, siger Bo Ritterbusch og fortsætter:

- Hvis der er noget, som jeg og Liberal Alliance slet ikke vil være med til, så vil socialdemokraterne jo nok. I realiteten er det jo ganske få ting, som dem og Venstre ikke kan blive enige om.

Det virker nogle gange som om, vi er bange for vores egen skygge. Selvom vi i princippet har haft flertallet i blå blok og har kunnet gøre, som vi har haft lyst til, så har der været en tendens til at søge de brede kompromisser.

Bo Ritterbusch, spidskandidat for LA

Brede forlig sænker udviklingen

Bo Ritterbusch kan inden længe se tilbage på sin første periode som byrådspolitiker. Fire år som har bragt mange nye erfaringer med sig - ikke bare for ham, men i høj grad også for resten af byrådets medlemmer.

- Starten af perioden bar lidt præg af, at der var én side af byrådet, der havde været vant til at bestemme, og som lige pludselig ikke havde flertallet længere. Det skulle de lige lære. Samtidig skulle vi andre også lige lære, at vi rent faktisk havde et flertal, og at det var okay at bruge det, fortæller Bo Ritterbusch, der til tider har savnet noget fandenivoldskhed hos sine borgerlige byrådskolleger.

- Det virker nogle gange som om, vi er bange for vores egen skygge. Selvom vi i princippet har haft flertallet i blå blok og har kunnet gøre, som vi har haft lyst til, så har der været en tendens til at søge de brede kompromisser. Både fordi det ser bedre ud i forhold til kommunens medarbejdere - men måske også, fordi man ikke risikerer at stå alene med ansvaret, hvis nu det viser sig at være en skidt beslutning, siger LA'eren.

Annonce

Miljølov og skattelettelser

Bo Ritterbusch gik oprindeligt ind i politik for at forbedre forholdene for det landbrug, han selv er en del af i det daglige. Men selvom han og resten af den blå fløj har kæmpet for at nå igennem til embedsværket med deres ønsker, må han konstatere, at det har været som at slå i en dyne.

- Det kommer vi til at mosle med i lang tid endnu. Men vi fortsætter alligevel, fastslår LA'eren.

På samme måde kan han godt savne, at de øvrige partier i byrådet viser en større vilje til at finde flere penge i de kommunale budgetter, end der må og skal spares.

- Hvis vi skal finde 15 millioner kroner i besparelser i budgettet, så er der ikke nogen, der spørger, om vi skal finde yderligere 15 millioner kroner, så nogle af de visioner, vi hver i sær måtte have, kan bringes ud i livet. Jeg kunne eksempelvis godt tænke mig at bruge nogle af dem på at lette skatten for en del af vores borgere. Men det er der ikke ret stor opbakning i, siger han og fortsætter:

- Så snart de nødvendige penge er fundet, så er der ingen, der er interesserede i at gå længere, fordi de er bange for, at deres eget lokalområde skal blive ramt undervejs. Og det, synes jeg, er uambitiøst.

Annonce

- Nu prioriteres pengene

Alligevel kan Bo Ritterbusch glæde sig over, at det trods alt er lykkedes at få embedsværket til at kigge efter lidt flere besparelser, end der reelt er behov, når de årlige budgetforhandlinger er i gang.

I dag skal kommunens forvaltning nemlig komme med forslag til to procents besparelser på alle områder i stedet for én, og det er en fordel, mener han.

- På den her måde tvinger vi forvaltningen og os selv til at tage aktiv stilling til, hvilke områder vi rent faktisk vil prioritere i stedet for bare at tage grønthøstermetoden. Nogle steder kunne vi måske også forsøge at finde forslag til tre procents besparelser i fremtiden. Jeg er klar over, at dét vil komme til at gøre rigtig ondt nogle steder, men i så fald er det måske også et faktum, der er meget godt at få frem, siger han og slår fast, at bare fordi der skal findes besparelsesforslag svarende til tre procent, er det ikke ensbetydende med, at hele besparelsen skal gennemføres.

Annonce

Mere bestemmelse til borgeren

Som erklæret liberalist har Bo Ritterbusch det generelt dårligt med, at byrådet skal træffe en helt masse beslutninger på vegne af borgere, som det efter hans mening ikke nødvendigvis ved bedst om.

Et eksempel på den situation var da et flertal i Mariagerfjord Byråd i august besluttede at følge forvaltningens indstilling om at placere en ny brandstation på Gl. Hobrovej i Mariager.

- Hvorfor skal sådan noget overhovedet være en byrådsbeslutning, når udgiften er mere eller mindre den samme? Lad da dem, der bor i Mariager, om at beslutte det, lyder det fra Bo Ritterbusch, der derfor stemte imod placeringen på Gl. Hobrovej sammen med Finn Cilleborg (S), Per Husted (S), Jane Grøn (S) og Erik Kirkegaard Mikkelsen (V).På samme måde ser han helst, at endnu flere opgaver, der for nuværende anses for at være kommunale, bliver overdraget til det private erhvervsliv.

- Det giver mening for mig, at den kommunale fælleskasse skal finansiere driften af skoler, daginstitutioner, ældrepleje og almen velfærd. Men det er ikke ensbetydende med, at kommunen også skal udføre arbejdet. Den del af opgaven kunne vi sagtens uddelegere til det private erhvervsliv, hvis du spørger mig. Men det er der desværre ikke politisk opbakning til lige nu, siger han.

Hvis Bo Ritterbusch genvinder vælgernes gunst, vil han bruge konstitueringsnatten på at forhandle så god en aftale som mulig hjem for sit parti. Med de seneste fire års byrådserfaring i bagagen har han nemlig lært, at det er dér, det vigtigste slag af alle skal slås.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pres på testcentrene: Går efter at holde køen på maksimalt en halv time og der er flere podere på vej

Randers

Randers-kampagne rammer tidsånden: Flyt på landet og få plads og rum til dine drømme

Randers FC For abonnenter

Fra midtbanekriger til målmager: Derfor er skrinlagt Vito-eksperiment forvandlet til en succes

Randers FC

Randers FC uden profil mod AGF - avisens bud på startopstillingen

Annonce