Annonce
Erhverv

Dansk Erhverv: Lad offentlig-privat samarbejde skabe verdens bedste ældrepleje

Selv om borgerens eget valg er i høj kurs hos de ældre, har vi desværre set en bekymrende, ideologisk kamp mod private aktører på ældre- og socialområdet, skriver Brian Mikkelsen. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Kommunalvalget nærmer sig med hastige skridt, og fra Dansk Erhvervs side er vi klar til at sætte vores præg på valgkampen. For kommunalvalget er måske mere afgørende end længe. Vi ser ind i en periode, hvor landets byråd og kommunalbestyrelser skal finde løsninger, der kan imødekomme de store demografiske udfordringer.

I dag er der 11 personer i arbejdsstyrken for hver borger over 80 år. I 2040 vil der være seks personer. Og økonomisk set vil udgiften til det stigende antal ældre beløbe sig til knap 20 milliarder kroner i 2030.

Ændringerne i demografien er dermed af en udfordring og karakter, hvor vi ikke kan sige, at enten det offentlige eller private skal bidrage med løsningerne. Tværtimod forventer borgerne at kunne stemme med fødderne, hvis ikke de er tilfredse med den service, de bliver tilbudt, og det er uanset om den så leveres af en offentlig eller privat leverandør.

Annonce

Derfor skal vi tværtimod samle kræfterne om at gøre fremtidens ældrepleje til verdens bedste. Omdrejningspunktet skal være borgerens eget valg, hvor vi på tværs af offentlige og private skel samarbejder om at kunne levere den bedste kvalitet for den enkelte borger. I dag ser vi positive eksempler fra flere kommuner, som plejehjemmet Christians Have i Solrød, hvor kommunen og den private aktør er fælles om driften til stor tilfredshed for både beboere og pårørende.

Vi ser også, hvordan borgerens eget valg hjælper ældre, når det kniber med samarbejdet med kommunen. Her spilles bolden tilbage på borgerens egen banehalvdel og giver mulighed for netop at stemme med fødderne, hvis ikke kommunen leverer en tilfredsstillende service

Selv om borgerens eget valg er i høj kurs hos de ældre, har vi desværre set en bekymrende, ideologisk kamp mod private aktører på ældre- og socialområdet. Derfor satte vi os fra Dansk Erhvervs side for at undersøge, hvorvidt denne dagsorden faktisk har borgernes opbakning.

Resultatet vidner med alt tydelighed om, at borgerne ikke vil give afkald på retten til frit at kunne vælge ældrepleje, og den ideologiske politiske jagt på private aktører kan derfor bedst beskrives som forfejlet.

I en undersøgelse lavet af analyseinstituttet Norstat har vi spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne til deres syn på blandt andet privat hjemmepleje. Her svarer to ud af tre, at private godt må tjene penge på at levere hjemmepleje, såfremt kvaliteten er på mindst samme niveau som kommunens tilbud.

Resultatet vidner med alt tydelighed om, at borgerne ikke vil give afkald på retten til frit at kunne vælge ældrepleje, og den ideologiske politiske jagt på private aktører kan derfor bedst beskrives som forfejlet.

I Dansk Erhverv mener vi, at tiden netop er til samarbejde, hvis vi skal fremtidssikre den borgernære velfærd. Det gør vi ikke ved at stille modsætninger op, men i stedet ved at anerkende, at det offentlige og private er hinandens forudsætninger, hvis vi skal sikre et velfungerende velfærdssamfund. 

Derfor er det mit inderlige håb, at kommunalvalget kommer til at danne rammen om en bred og konstruktiv diskussion om, hvordan vi i samarbejde sikrer verdens bedste hjemmepleje med udgangspunkt i borgerens eget valg. Fra Dansk Erhverv er vi klar til at drøfte løsningerne, og vi håber, at kommunalvalgskandidater over hele landet vil samle bolden op.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv. Pr-foto
Annonce
Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Opdateret: Broslagsmål endte med at skille Kjærsgaard fra de konservative - dermed er det også et farvel til vigtige poster

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Regeringen beder ikke andre om at forsøge at genskabe sms'er

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Erhverv

Jeanne glæder sig til at hente sit nyeste køb hjem fra grænsen: En lyserød truckerdrøm er gået i opfyldelse

Randers

Flytning af lyntestcenter i Randers skaber jubel blandt podere: Rykker ind i varmen på Falckstationen

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Randers

Politisk julebombe: Christina Kjærsgaard forlader Konservative og bliver byrådsmedlem for Østbroen

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Julemænd på motorcykler mødt af smil og vink: Se videoen af de festlige fyre, som spredte glæde og larm på regionshospitalet

Annonce