Annonce
Debat

Lad spørgsmålet om drikkepenge være fortid

Arkivfoto

For snart mange år siden kunne man på restauranter ofte høre dette svar:

- Ja, det er med slæv og det hele!

Udtrykket slæv var slang for drikkepenge, og spørgsmålet før svaret havde baggrund i mange gæsters usikkerhed omkring netop drikkepenge - var de medregnet på regningen og i givet fald med hvor meget? Måske 15 procent, måske mere.

Det var også dengang, mange aldeles hæderlige tjenere måtte finde sig i spørgsmål som "Har du lagt datoen til regningen" og andet i samme skure.

Nu afdøde Carl Fischer havde en berømt sang, der sikkert stadig spilles i Giro 413, om "Nikkelaj", som alt gik galt for. Eksempvis:

- Så blev jeg tjener/men jeg er jo nu engang en ærlig sjæl/så jeg ku´ ikke snytte no´et, så det ku´ ikke nytte no´et.

Egentlig burde spørgsmålet om drikkepenge eller ej forlængst være fortid, selv om der ikke - som mange tror - direkte findes en lov, der afskaffer drikkepenge. Men markedsføringsloven siger, at erhvervsdrivende er forpligtet til at skilte med deres priser incl. moms, afgifter og service, hvorefter service indregnes med 15 pct. som en moderne udgave af drikkepenge, her citeret efter cand.jur. Jørgen Kønigshøfer, Restauranter & Caféer.

Men nu synes det, som om drikkepenge - altså ud over regningens fulde beløb - er på vej ind ad bagdøren. Angiveligt spørges gæster på nogle restauranter direkte af tjeneren, om de ønsker at give drikkepenge, og flere steder ses en gennemsigtig skål med småpenge og en umisforståelig bøn til gæsterne om at øge indholdet, der så vil blive fordelt blandt samtlige ansatte.

Det sidste må forblive en trossag. Gælder det mon også rengøringsdamen?

Ingen drømmer formentlig om, at mekanikerne på et autoværksted ville sætte en brugt beholder til kølevæske op ved udkørslen med en appel til kunderne om at slippe en slant ekstra.

Hvorfor i alverden så på en restaurant? Tjenere af i dag er for de flestes vedkommende veluddannede i et håndværksfag med stolte traditioner. De kan, ofte sammen med en rutineret musiker, løfte en fest eller gøre et individuelt måltid til en hel lille oplevelse.

I dagblades madanmeldelser vurderes betjeningen da også helt på linje med køkkenets formåen og kan trække bedømmelsen både op og ned.

Gæsten må have den tro, at en tjener aflønnes fast, ganske som kollegerne i køkkenet, og behøver ikke hverken føle sig presset til at give drikkepenge, eller skamme sig over ikke at gøre det. Lad den uskik være reserveret andre lande.

Vi kunne tilmed i Danmark føje endnu en facet til vore mange attraktive tilbud til gæster fra udlandet - nemlig som landet, hvor en pris på et menu- eller vinkort er en fast pris, man kan stole på.

Lad "med slæv og det hele" være definitiv fortid. Så er drikkepengetiggerne da også fri for at blive mistænkt for skattefusk.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

DR tillader latrinært sprog

Må man som studievært bande og svovle i programmer på Danmarks Radio? Ja, hvis man hedder Esben Kjær og har programmet "Bagklog" på DRs radiofoniske flagskib P1. Og hvis man camouflerer sit latrinære sprog som satire, må man tilmed bande og svovle for åben mikrofon aldeles uhæmmet. Det er i hvert fald læren af den seneste tids begivenheder, begyndende naturligvis med, at nævnte Esben Kjær ikke kunne styre sit sprog, men udtalte sig så grimt, at KLF, seer- og lytterorganisationen af kristen oberservans, simpelthen måtte klage. Svaret var en sand skidtspand mod KLF fra Esben Kjær, der anvendte så grove udtryk, at vi ikke vil misbruge avispapir til at gengive dem. Et lille eksempel viser tonen: "En samling frelste helligfranser", mente DR-medarbejderen at kunne kalde klagerne, hvormed han blot understreger sit eget niveau som et uvornt barn, der desperat søger voksnes opmærksomhed. Ikke uventet slipper Esben Kjær godt fra at udstille sit sproglige armod. Ingen af hans chefer i DR kan finde ud af at sige til manden, at han skal opføre sig ordentligt. Tværtimod antydes, at når der er tale om såkaldt satire, er rammerne ekstra vide. Lad Esben Kjær være, hvad han er. Og husk at afbryderknappen findes. Men desværre er han jo ikke den eneste på landsdækkende radio og tv, der har problemer med at tale rent. På Radio 24syv opleves jævnligt bandende studieværter, endda med en kvinde som én af de værste. Jamen, lyder et ofte fremført argument, sproget i radio og på tv skal afspejle virkeligheden. Altså det sprog, der oftest høres ude i samfundet. Efterhånden sørgeligt nok også brugt af folketingspolitikere. DR og Radio24syv rammer nok på den måde dele af Danmark, men ikke alle. Der findes faktisk mennesker, som er i stand til at tale deres modersmål uden tilsætning af diverse eder og forbandelser. Ved at tillade latrinære udtryk medvirker DR og Radio24syv til at forfladige det danske sprog. Det kan aldrig være deres opgave - tværtimod burde de værne om det talte sprog.

Randers FC

Cheftræner før kamp mod AC Horsens: Jeg ved godt, at folk gerne vil have Kamara på banen

Annonce