Annonce
Navne

Landemode i Aarhus og Viborg

Domprovst Gerda Jessen prædiker ved landemodegudstjenesten i Aarhus Domkirke. Foto: Bo Grunberger
I Viborg kombineres begivenheden med et stiftsmenighedsstævne.

I 2020 måtte de årlige landemoder aflyses både i Aarhus Stift og i Viborg Stift. Men nu kan den flere hundrede år gamle tradition genoptages, henholdsvis onsdag 25. august og fredag 10. september.

Landemode, oprindelig landemote, betyder egentlig landemøde og er et forhandlingsmøde, der ledes af den stedlige biskop og stiftamtmanden og med deltagelse af stiftets provster. Begrebet landemode daterer sig helt tilbage til 1618. Et landemode kunne også udvides, så stiftets præster deltog.

Frem til en strukturændring i 1992 var landemodet ankeinstans for provsteretterne i gejstlige sager. Nu er alene administrative anliggender, der behandles. Retssager behandles ved domstolene.

Annonce

I landets bispegårde findes et lokale, der hedder landemodesalen.

Et landemode indledes med en gudstjeneste i den lokale domkirke. Onsdag bliver det klokken 10 i Aarhus Domkirke. Efter traditionen er opgaven med at prædike overladt provsterne på skift. I år bliver det domprovst Gerda Jessen, der prædiker.

Det er også ved landemoder, nye provster kreeres. Det vil sige formelt udnævnes. I år kreeres provst over Skanderborg Provsti, Laura Gylden-Damgaard.

En tradition ved landemoderne er en procession af provster og præster, anført af biskoppen, i Aarhus Henrik Wigh-Poulsen, og stiftamtmanden, afdelingschef i Ankestyrelsen med base i Aalborg, Erling Brandstrup. Han er stiftamtmand for samtlige jyske stifter.

Efter gudstjenesten, hvori også stiftets præster deltager, er der kirkekaffe, og selve landemodeforhandlingerne begynder klokken 13.30, og heri deltager foruden biskop og stiftamtmand alene stiftets provster.

Specielt i Viborg

I Viborg Stift slås landemodet fredag 10. september sammen med et stiftsmenighedsstævne under overskriften "Postcorona i kirken".

Modsat traditionen fra landemoder afsluttes mødet i Viborg med en aftengudstjeneste i Viborg Domkirke, hvor biskop Henrik Stubkjær er prædikant.

Stævnet er for alle medlemmer af menighedsråd, provstiudvalg, stiftsråd, valgmenighedsbestyrelser, præster og al kirkebetjening i Viborg Stift med ægtefæller, og det skal holdes i Tinghallen.

Her bliver der indlæg ved redaktør Kaare Gade, Kristeligt Dagblad, professor Peter Lodberg, Aarhus Universitet, biskop Henrik Stubkjær og ved kommunikationsmedarbejder Henrik Helms, der viser serien "Viborg Stift i billeder".

Desuden er der medvirken af Herning Kirkes Drengekor, og Hans Tausen-prisen 2021 uddeles.

Annonce

Glad biskop

Apropos Viborg Stifts overskrift "Postcorona i folkekirken" er det en glad biskop over Aarhus Stift, der hilser ophævelsen af restriktioner specielt for kirken velkommen i sit seneste nyhedsbrev.

Henrik Wigh-Poulsen skriver således blandt andet til menighedsrådene:

- Hvor er det godt for jer endelig at komme i gang med det arbejde, I er valgt til. I har fået en skæv start, og jeg forstår godt, hvis I er utålmodige efter at komme i gang.

Biskoppen gør dog også opmærksom på, at præster og kirkebetjening lige nu har fuldt op at gøre med alle de elementære præsteopgaver.

- Der er meget, der skal indhentes, nu hvor restriktionerne ikke længere tvinger dem til på forskellig måde at holde igen. Folket skal tilbage i folkekirken nu, og det kræver nærvær og dygtigt arbejde.

Biskoppen erklærer sig dog sikker på, at folk nok skal komme tilbage:

- Vi har så uendelig meget godt i vores forråd, som ingen af os kan være foruden, skriver Henrik Wigh-Poulsen.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce