Annonce
Norddjurs

Landets første designgymnasium på vej: Kombinér htx med kreativitet i Grenaa

Viden Djurs fik i forbindelse med lancering af Design College for nyligt besøg af nogle af de elever fra Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern, som overvejede på grund af den nye mulighed overvejede at tage deres HTX i Grenaa. Bagerst til venstre Søren Hoffman, idémand og udvikler bag den nye ungdomsuddannelsesretning. Pressefoto
Efter snart to års forarbejde starter Viden Djurs sin fjerde special-htx i Grenaa. Denne gang er fokus på design og håndværk.
Annonce

Grenaa: De har gjort det før i Viden Djurs. Trukket både lokale elever og elever fra resten af landet til deres specialiserede htx-uddannelser i byen, hvor der er også er mulighed for at købe sig til både kost og logi tæt på gymnasiet.

Gamer College, 3D College og Brazilian Football College er de tre uddannelser, som har kørt i mellem ni og 15 år. Flere af dem i kombination med en htx-eksamen.

Nu prøver skolen at række ud mod en helt ny målgruppe. Søren Hoffman Hansen, afdelingsleder for Innovation og Kommunikation hos Viden Djurs, har fået idéen. Han blev inspireret af et besøg hos Den danske design- og håndværksefterskole i Skjern.

- Der opstod idéen. Så lavede jeg et grov-koncept, som jeg tog med tilbage til den efterskole og andre designuddannelser i landet, for at de kunne være med til at konceptudvikle den, forklarer Søren Hoffman.

Annonce

Delvist designet af efterskoleelever

Han var klar over, at han ikke selv havde den viden, som det krævede at skabe en god gymnasiel uddannelse for denne målgruppe.

- Det betyder, at eleverne selv har været med til at design deres uddannelse, forklarer han og understreger, at det ikke var alle drømme, der kunne lade sig gøre.

- Noget af det, kunne vi tilgodese, så vi fik et teknisk gymnasium, som var i hvert fald delvist designet af dets slutbrugere, forklarer han.

Uddannelsen kommer til at have tre værksteder. Et træværksted, et tekstilværksted og et keramikværksted. Træværkstedet findes allerede på skolen og de to øvrige bliver indrettet, når han den 1. marts ved, hvor mange tilmeldinger han har. Værkstedsfagene vil ligge i slutningen af undervisningstiden, så eleverne har ro til kreativiteten.

- Der er intet værre end at have været igang med en designproces i halvanden time og måske lige have fået det hele stillet op og så skulle slutte igen. Her kan læreren bare gå, når undervisningen er færdige, og så kan eleverne bruge værkstederne frit resten af døgnet, fortæller Søren Hoffman.

Annonce

En jungle af uddannelser

Han er ret sikker på at få i hvert fald en håndfuld elever i den første klasse til sommer. Men, om der kommer mange flere end det eller ej, er svært at spå om. Også selvom han har fået en del henvendelser. De seneste måneder har skolen ellers gjort en aktiv marketingindsats.

- Der er en jungle af uddannelser. Det er svært at trænge igennem og nå ud til dem, der er relevante for os, forklarer han.

Derfor forventer han også, at der går nogle år, før der bliver flere udefrakommende studerende end lokale fra Djursland, Aarhus og Randers.

Annonce

Forretningsplan og handelsplatform

Ud over værkstederne, som både vil kunne bruges i design- og teknologifagene, satser den nye htx også på at udvikle fagligt materiale til de andre fag, så for eksempel kemi og fysik bliver tænkt ind i realistiske designprojekter. Viden Djurs vil desuden bruge sin erfaring fra blandt andet 3D College og Gamer College til at forsyne eleverne med viden om innovation og selvstændighed og blandt lære dem at lave sin egen netbutik.

- Mange af de designstuderende kunne sagtens ende med deres egen e-handelsplatform eller lille fysiske butik, derfor lærer vi dem i teknologi på A-niveau at lave deres egen forretningsplan, fortæller Søren Hoffman.

Han oplever, at langt de fleste forældre synes godt om konceptet med at kombinere designuddannelsen med en gymnasial eksamen, så de unge stadig kan nå at skifte retning bagefter og for eksempel bliver dyrelæge i stedet.

- Hvis jeg oplever bekymring, er det i forhold til, om de kan undvære deres barn i tre år, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce