Annonce
forside

Landets første letbane gør sig klar til premiere

Letbanen er krøbet i arbejdstøjet i landets næststørste by, hvor man flere gange dagligt kan opleve den 50 ton tunge letbanetog i bybilledet.

Letbanen har gjort sit indtog i Aarhus, og de første testkørsler tegner godt, vurderer sikkerhedschef.

Et nyt køretøj har sneget sig ind i det aarhusianske bybillede.

Det er letbanen, der fra denne uge testes på ruten fra Aarhus Hovedbanegård til Aarhus Universitetshospital i Skejby.

- Det er en testperiode, som vi primært bruger til at træne førerne af vores letbanetog, siger sikkerhedschef Claus Pedersen, Aarhus Letbane.

Det er flere års arbejde, der nu nærmer sig sin afslutning med premieren 23. september.

Letbanen har fået sit eget spor i det aarhusianske gadebillede, og det sker side om side med bilister, cyklister og fodgængere.

Og det er noget, der stiller krav til de aarhusianske trafikanter.

- Vi kører en kampagne om, at letbanen bliver en del af bybilledet. Folk skal være opmærksomme på, at der nu kommer et tog, der har en længere bremselængde, som kører temmelig lydløst, og som ikke har mulighed for at afvige på kort afstand.

- Der er nogle elementer i det at køre letbane, som medfører større risici for gående, cyklister og også bilister, siger Claus Pedersen.

Der er flere ting, der ifølge sikkerhedschefen kan gå galt.

Eksempelvis passerer letbanen vejkryds, og her skal bilisterne fremover være meget påpasselige med at køre over for gult.

- Bilisterne skal følge færdselslovens regler, ellers er der risiko for at kollidere, siger Claus Pedersen.

Og med en vægt på 50 ton er det sandsynligvis letbanetoget, der slipper billigst fra sammenstødet, påpeger han.

Den første uge med testkørsler er ifølge sikkerhedschefen gået godt, og alt tegner således til at gå efter planen.

- Den første uges tid er gået rigtig godt. Det involverede personale har følt sig trygge både ved køretøjerne og hele setuppet, siger han.

Også København og Odense har letbaner på tegnebrættet, og de kan nyde godt af erfaringerne fra Aarhus.

- Vi er Danmarks første letbane, og de erfaringer, vi høster med at køre i blandet trafik i forhold til grænseflader mellem Trafikstyrelsen, Arbejdstilsynet, kommunen og politiet, kan Odense og København drage fordel af senere, siger Claus Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kritisk elev truet med udsmidning: Det er rektor, der mobber

En rektor på et gymnasium i Lyngby truer med at smide en elev ud, fordi hun mobber. Sandheden er, at det er rektor, der mobber eleven, og det er rektor, der burde smides ud, fordi hun ikke er værdig til sit job. Katrine Fischer går i 2.g på linjen International Economics & Marketing på Lyngby Handelsgymnasium og beklagede sig i et debatindlæg i Berlingske over ”sløve og ugidelige medstuderende”, der ikke forbereder sig og ødelægger undervisningen for dem, som gerne vil lære. Rektor Pernille Bogø Bach har givet Katrine en skriftlig advarsel for mobning og truet med ”skrappere sanktioner”, altså udsmidning, hvis hun igen overtræder skolens ”antimobbestrategi”. Mundtligt har Katrine angiveligt fået at vide, at det vil være en ny forseelse, der altså kan føre til ”skrappere sanktioner”, hvis hun udtaler sig om sin advarsel. Det gør hun heldigvis alligevel. Her troede man, at en gymnasierektors fineste opgave er at fremme den gode indlæring på sin skole. Her troede man, at hun om nogen burde opfordre elever til at tage selvstændig stilling og rose dem, der rejser kritik og gør opmærksom på problemer. Her troede man, at hun ville opfordre sine elever til at ytre sig og tage del i en demokratisk debat. Men så troede man altså forkert. Pernille Bogø Bach tør naturligvis ikke stille op til interview med Berlingske, men svarer skriftligt, at ”ytringsfriheden er også under ansvar”. Mon rektor tænker på det ansvar, straffelovens injurieparagraffer omtaler? Det er ikke hendes opgave at tage stilling til. Eller mener hun, at skolens antimobbestrategi er vigtigere end at lytte til en elev, der påpeger problemer på skolen? Det kan vi jo ikke vide, når hun gemmer sig bag tastaturet. Hvad vi derimod ved er, at rektor med sin reaktion har vist sig mistænkeligt tæt på at være uegnet til at lede en uddannelsesinstitution. Hun bør have en skriftlig advarsel og ved næste overtrædelse smides ud. Og samtidig bør Katrine og ligesindede elever have en medalje.

Randers For abonnenter

Confac vil have sunde medarbejdere: Slut med kage og brun sovs - salat og motion på menuen

Randers FC For abonnenter

Fem grunde: Derfor vinder Randers FC søndagsbraget mod AGF

Annonce