Annonce
forside

Landets første letbane gør sig klar til premiere

Letbanen er krøbet i arbejdstøjet i landets næststørste by, hvor man flere gange dagligt kan opleve den 50 ton tunge letbanetog i bybilledet.

Letbanen har gjort sit indtog i Aarhus, og de første testkørsler tegner godt, vurderer sikkerhedschef.

Et nyt køretøj har sneget sig ind i det aarhusianske bybillede.

Det er letbanen, der fra denne uge testes på ruten fra Aarhus Hovedbanegård til Aarhus Universitetshospital i Skejby.

- Det er en testperiode, som vi primært bruger til at træne førerne af vores letbanetog, siger sikkerhedschef Claus Pedersen, Aarhus Letbane.

Det er flere års arbejde, der nu nærmer sig sin afslutning med premieren 23. september.

Letbanen har fået sit eget spor i det aarhusianske gadebillede, og det sker side om side med bilister, cyklister og fodgængere.

Og det er noget, der stiller krav til de aarhusianske trafikanter.

- Vi kører en kampagne om, at letbanen bliver en del af bybilledet. Folk skal være opmærksomme på, at der nu kommer et tog, der har en længere bremselængde, som kører temmelig lydløst, og som ikke har mulighed for at afvige på kort afstand.

- Der er nogle elementer i det at køre letbane, som medfører større risici for gående, cyklister og også bilister, siger Claus Pedersen.

Der er flere ting, der ifølge sikkerhedschefen kan gå galt.

Eksempelvis passerer letbanen vejkryds, og her skal bilisterne fremover være meget påpasselige med at køre over for gult.

- Bilisterne skal følge færdselslovens regler, ellers er der risiko for at kollidere, siger Claus Pedersen.

Og med en vægt på 50 ton er det sandsynligvis letbanetoget, der slipper billigst fra sammenstødet, påpeger han.

Den første uge med testkørsler er ifølge sikkerhedschefen gået godt, og alt tegner således til at gå efter planen.

- Den første uges tid er gået rigtig godt. Det involverede personale har følt sig trygge både ved køretøjerne og hele setuppet, siger han.

Også København og Odense har letbaner på tegnebrættet, og de kan nyde godt af erfaringerne fra Aarhus.

- Vi er Danmarks første letbane, og de erfaringer, vi høster med at køre i blandet trafik i forhold til grænseflader mellem Trafikstyrelsen, Arbejdstilsynet, kommunen og politiet, kan Odense og København drage fordel af senere, siger Claus Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lad os lette på Cimbria-cappen

Det er seks sæsoner siden, at Randers Cimbria for første gang i klubbens historie spillede sig i finalen og vandt DM-sølv i basketball. Siden har det udelukkende været et spørgsmål om, hvorvidt mesterskabet skulle havne i Aarhus eller Horsens. De seneste fem DM-finaler har været et anliggende mellem Bakken Bears og Horsens IC. Men i denne sæson ser Randers Cimbria ud til for alvor at være tilbage som en seriøs finalebejler. Aktuelt ligger de på førstepladsen i basketligaen efter sidste uges sejr over netop Horsens IC. Det er stadig tidligt på sæsonen, der er stadig lang vej til en finaleplads, og Bakken Bears vil med deres enorme budget og erfaring altid være guldfavoritten. Men går Cimbria i finalen, vil det være en langt større bedrift end i 2014. Dengang viste succesen sig at være bygget på en økonomisk luftkastel, der allerede sæsonen efter bragte klubben i så store problemer, at kun et smuthul i reglerne forhindrede en tvangsnedrykning fra ligaen. Historien har i det hele taget været turbulent i Cimbria, der tilbage i 2010 faktisk endte med at gå konkurs og måtte starte forfra i 2. division. Det er spor, der skræmmer, men projektet anno 2019 virker mere solidt. Klubben er stadig personificeret ved erhvervsmanden Morten V. Hansen, der har været med hele vejen op igennem 00erne. Uden ham, intet ligabasket i Randers. Men Morten V. Hansen har de senere år forsøgt at skabe et bredere fundament under klubben ved blandt andet at ansætte den tidligere spiller, Mike Nielsen, som forretningsfører. Det er dog efter sigende stadig opad bakke sådan for alvor at vinde opbakning fra byens erhvervsliv. Det er en skam. For der sker mange gode ting i klubben, der er dygtige til at involvere sig i det lokale liv med blandt andet populære besøg på byens skoler. Der er grund til at lette på cappen og krydse fingre for, at det i denne sæson rækker hele vejen til finalen. Det vil være en tiltrængt succeshistorie for sporten i Randers.

Annonce