Annonce
Randers

Landets første naturnationalpark et skridt nærmere: Dialogen er begyndt

Miljøminister Lea Wermelin, skovrider Peter Brostrøm og borgmester Torben Hansen i Fussingø, der dannede rammen om mandagens borgermøde. Foto: Lone Hammer Sørensen
Der var masser af spørgelyst på nettet, da borgermødet om landets første naturnationalpark i Fussingø blev holdt. Men mange af spørgsmålene fik ikke konkrete svar, fordi der endnu ikke er taget beslutninger. Miljøministeren var også mest ude på at få inputs og gode ideer med hjem.
Annonce

Fussingø: Så er processen med at få gjort de to første naturnationalparker til en realitet. Den ene ligger i Fussingø og den anden i Gribskov på Nordsjælland.

Miljøminister Lea Wermelin (S) besøgte Fussingø for første gang, og hun slog fast, at det ser skidt ud med insekter og sommerfugle. De dør på stribe, og der skal gøres noget.

- Vi skal give mere plads til dyr, insekter, svampe med mere. Og vores natur skal have lov til at blive vildere. Vi skal stoppe motorsavene og give vandet fri. Samtidig skal vi også sørge for, at de mennesker, der elsker at komme i naturen, stadig kan komme her. Det skal vi have fundet ud af, og jeg vil rigtig gerne have gode ideer fra jer, sagde hun, da mødet gik på direkte streaming på Facebook.

For det første borgermøde blev ikke som planlagt, det satte coronavirussens opblussen effektivt stopper for. I stedet gik panelet, bestående af miljøministeren, borgmester Torben Hansen (S), Peter Ilsøe, direktør for Naturstyrelsen, der agerede ordstyrer og med skovrider Peter Brostrøm, Naturstyrelsen Kronjylland, på sidelinjen, på internettet.

Se borgermødet på video her

Det fik undervejs små 200 deltagere, og spørgelysten var enorm. Især gik bekymringen på indhegningen, på hvilke dyr, der skal afgræsse området, og på, om adgangen bliver meget begrænset for de friluftsglade skovgæster med mere. Der var også spørgsmål om, hvorvidt politikerne vidste, at området var fredet herregårdslandskab, om hvor låger og færiste ville være, og om der kom vandhaner og toiletter.

Annonce

Ikke meget konkret

Der kom ikke mange konkrete svar af den åbenlyse grund, at der ikke er besluttet ret meget endnu. Det vides endnu ikke, hvilke dyr der skal gå der. Og hvorfor man ikke bare har besluttet sig til det, forklarer Peter Brostrøm således:


Og efter min bedste overbevisning bliver det flere dyrearter, der skal afgræsse området.

Peter Brostrøm, skovrider, Naturstyrelsen Kronjylland.


- Fordi vi ikke har vedtaget endnu, hvilket landskab og miljø vi gerne vil have, det skal ende ud i. Det kommer helt an på, hvad vi vil med området, hvilke dyrearter vi skal sætte ind. Og efter min bedste overbevisning bliver det flere dyrearter, der skal afgræsse området, siger Peter Brostrøm, der remser fem arter op, som i princippet vil kunne være kandidater til at afgræsse området, nemlig køer, vildheste, store hjorte, bisoner og elge.

Han kommenterede også til avisen på den aktuelle sag fra Helgenæs, hvor en 67-årig kvinde i forrige uge blev trampet ned af kvæg, da hun med familiemedlemmer var i køernes indhegning ved stranden. En anden familie var der også, og den havde en løs hund med, hvilket fik køerne til at blive bange. Kvinden blev ilde tilredt efter at være blevet trampet ned. Noget, der nok ikke har gjort bekymringen for naturnationalparken i Fussingø mindre.

- Jeg har svaret flere medier, at det gælder om at overholde de fire helt klare regler, der står på skilte ved indgangen til indhegningen. Man skal holde afstand til køerne, holde hunden i meget kort snor og passe på, at små børn ikke løber rundt, man skal ikke larme, råbe og skrige, og man skal aldrig gå mellem en ko og hendes kalv, siger Peter Brostrøm.

Annonce

Nu er processen i gang

Efter en stund med streaming, lovede ministeren, selv om der ikke var svaret på alle spørgsmålene, at hun ville tage dem med hjem og se nærmere på dem.

- Og så er det jo ikke det sidste møde, der holdes om det her. Nu er processen i gang, men der er stadig lang vej. Vi skal have snakket med alle, som har en interesse i det her, både de store organisationer, men også de helt lokale, aftalepartierne skal tage politisk stilling, der skal laves et reelt projektforslag, det skal debatteres, der skal laves et endeligt projektforslag, der skal vedtages, der skal myndighedsbehandles, og til sidst skal det i udbud og anlægges, så det er ikke lige noget, der laves i morgen, sagde Lea Wermelin.

Hendes forhåbning er dog, at det vil være realistisk sidst i 2021 eller først i 2022.

Borgmesteren nikkede ja til, at Randers Kommune vil gøre, hvad den kan for at hjælpe projektet godt i vej.

- Det her sted er noget, der ligger randrusianernes hjerte nært. Derfor er det også positivt, at det er udpeget som et af landets første naturnationalparker. Vi skal have fundet en løsning, så vi kan bevare naturen og samtidig have øje på, at der skal være adgang til den, sagde borgmesteren, inden skovrideren med stor viden og begejstring viste rundt på en lille tur i naturen, tæt på slottet.

En snak i det grønne. Fra venstre er det  Naturstyrelsens direktør Peter Ilsøe, borgmester Torben Hansen (S) miljøminister Lea Wermelin (S) og skovrider Peter Brostrøm, Naturstyrelsen Kronjylland. Foto: Lone Hammer Sørensen
Der var pyntet op med årstidens grønt, hasselgrene, egeblade og agern, da der skulle være panel-streaming på Facebook. Her ses miljøministeren og borgmesteren. Foto: Lone Hammer Sørensen
Skovrider Peter Brostrøm fortalte begejstret og med stor viden om "sit" område i Fussingø. Lea Wermelin, Peter Ilsøe, Torben Hansen og det lokale folketingsmedlem Malte Larsen lytter på. Foto: Lone Hammer Sørensen
På tur i det grønne. Her bagerst i slotshaven. Fra venstre er det skovrider Peter Brostrøm, folketingsmedlem Malte Larsen, miljøminister Lea Wermelin og borgmester Torben Hansen. Foto: Lone Hammer Sørensen
Skovrideren forklarer miljøministeren, hvorfor det er så vigtigt at lade døde træer ligge og lade skoven være urørt. Foto: Lone Hammer Sørensen
Skovrider Peter Brostrøm og borgmester Torben Hansen får en snak. Miljøministeren står i baggrunden. Foto: Lone Hammer Sørensen
Borgermødet om naturnationalparken i Fussingø blev streamet direkte på Facebook. Her ses paneldeltagerne. Foto: Lone Hammer Sørensen
Med i snakken på rundturen var også en forklaring om det tyske slot, Fussingø Slot. Foto: Lone Hammer Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Serierækkerne officielt slut for i år: Løsning sikrer flere lokaler klubber oprykning

Annonce