Annonce
Randers

Landsbyklyngen Kronjylland viste sig frem med festival

Espen Nielsen (tv) fra Lindbjerggård havde sønnen Daniel med til Mellerup for at betjene sultne festivalgæster. Foto: Niels Bo Mandrup
Foreninger, institutioner og enkeltpersoner viste både publikum og hinanden, hvad de går og pusler med.
Annonce

Mellerup: Folk fra hele det område, der har sluttet sig sammen i Landbyklyngen Kronjylland, stimlede i stort tal til Mellerup Efterskole, da årets klyngefestival blev holdt lørdag. Og en af arrangørerne, Bent Glad fra Linde, var da også både tilfreds med og stolt over resultatet af anstrengelserne: Hele efterskolens idrætshal var fyldt op af udstillere, og udenfor var der også masser af aktivitet.

Det er anden gang, at Landsbyklyngen Kronjylland holder festival. Sidste år var hensigten, at det skulle være et kronjysk fødevaremarked. Men så mange lokale fødevare-producenter var der ikke. I hvert fald ikke så mange, der var interesserede i at udstille. Til gengæld var der så mange andre, der gerne ville vise frem for folk i området, hvad de går og sysler med.

Fødevarer var der dog, også i år. Eksempelvis Espen Nielsen, der har sin gårdbutik hjemme på Lindbjerggård. Under klyngefestivalen solgte han, assisteret af sønnen Daniel, grillede burgere, pølser med videre. Ellers er det mest økologisk fjerkræ, han gør i, ænder og gæs. En væsentlig del af produktionen afsættes via Irma-butikkerne og en del også til andre gårdbutikker, der tager hans varer med i deres sortiment.

Biavler og biinspektør Karl Erik Holm Nielsen fortalte gerne om både honning og om bier. Og havde så lige fået nogle af fru Birgits hjemmesyltede rødbeder med i porteføljen. Foto: Niels Bo Mandrup
Annonce

Nærkontakt med kvæg

Jens Ole Hededal Nielsen har også en butik hjemme i Lindbjerg. Han har en besætning på 70 Dexter-køer og sælger en stor del af afkommet til kogræsserforeninger, men der bliver også lidt til salg i gårdbutikken. I Mellerup viste han en tyr, en ko og en kalv, så der var mulighed for nærkontakt med levende dyr.

Inde i hallen solgte Bodil Christiansen og Jannie Walker fra Mellerup Naturbørnehus både hjemmelavet marmelade og hjemmelavede bolsjer, som børnene havde været med til at lave.

- De var med til at plukke mirabellerne og også med til at koge marmeladen, fortæller Jannie Walker.

Til fødevare-sektoren hører vel også både honning og syltede rødbeder - i Mellerup var begge dele i lørdags repræsenteret ved Karl Erik Holm Nielsen fra Lem. Rødbederne var godt nok hans kones, Birgits, men hun måtte blive hjemme for at passe børnebørn. Til gengæld er bierne og honningen hans domæne. 40 bistader har han, så de producerer mere honning end bare til husbehov.

- Et dårligt honningår, siger han om 2019 og er overbevist om, at det skyldes vejrliget. Til gengæld er der en voksende bevidsthed om biernes betydning for natur og miljø, og det glæder ham.

Karl Erik Holm Nielsen er også biinspektør og knyttet til den offentlige bekæmpelse af bisygdomme, som foregår fra Aarhus Universitet.

Annonce

Et særligt Mellerup-æble

Og så var der ellers masser af nonfood på klyngefestivalen. Der var pilefletterne fra Mellerup, der var smykkekunst, malerkunst, pyntegræskar, havkajakker og meget mere. Eksempelvis Mellerup Bylaug, der lavede æblemost af folks medbragte æbler.

Samtidig benyttede formanden for Mellerup Bylaug, Knud Pedersen - der også er formand for Landsbyklyngen Kronjylland - lejligheden til at slå et slag for det særlige Mellerup-æble, der er beskrevet med egenskaber som "smuk handelsfrugt, meget god husholdningsfrugt".

Netop et Mellerup-æbletræ er da også Bylaugets gave til det nye Mellerup Naturbørnehus.

I hallen kunne man også møde Bente Laursen og Jørgen Siig fra Lem, der havde en stand med hjemmelavede nisser. Den tid nærmer sig jo.

Bente Laursen laver nisser stort set året rundt.

- Og så er det mig, der tager slæbet, smiler Jørgen Siig.

Nisserne afsættes for eksempel via arrangementer som Klyngefestivalen og ellers ved hjælp af mund til mund-metoden.

Udenfor hallen havde John Ruban fra Ommersyssel Jagtforening taget opstilling for at gøre opmærksom på jægernes sag.

- Vi vil gerne fortælle, at jægere ikke bare er ude for at skyde dyr. Vi arbejder også meget med natur- og vildtpleje, og det vil vi gerne gøre opmærksom på, siger han. Også Danmarks civile Hundeførerforening var med og gav en agility-opvisning på arealerne udenfor ungdomsskolen.

Ingen kender Klyngefestivalens eksakte besøgstal. Der var nemlig fri adgang hele dagen. Det var også ganske gratis for udstillerne at være med.

- Hele arrangementet er baseret på frivillig arbejdskraft, og i kraft af hjælp fra sponsorer regner vi med, at økonomien kommer til at balancere, siger Bent Glad.

Børnene i Mellerup Naturbørnehus har haft travlt med at lave søde sager - både bolsjer og marmelade. På Klyngefestivalen var Bodil Christiansen (tv) og Jannie Walker mødt frem for at sælge produkterne. Foto: Niels Bo Mandrup
Jørgen Siig fra Lem har taget plads midt i nisseland. Egentlig er det konen, Bente Laursen, der er nissemager, men hun ville absolut ikke med på billedet. Foto: Niels Bo Mandrup
John Ruban fra Ommersyssel Jagtforening måtte have en hånd på markisen ved Jægerforbundets trailer, for at den ikke skulle lette i blæsten. Og imens fortalte han om blandt andet vildt- og naturpleje. Foto: Niels Bo Mandrup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce