Annonce
Randers

Landsforening: God nyhed for overvægtige

<p>Landsforeningen for overvægtige er glade for Landsrettens afgørelse.</p>

Landsforeningen for Overvægtige mener, Vestre Landsrets dom viser forståelse for, at overvægt er en kronisk lidelse.

Onsdag afsagde Vestre Landsret dom i en sag om en overvægtig randrusiansk kvinde, der fik afslag fra Randers Kommune på sin ansøgning om førtidspension tilbage i 2006.

Landsretten gav kvinden medhold i, at kvindens overvægt var en varig lidelse, og at hendes arbejdsevne var nedsat. Kommunen skal nu give hende førtidspension med tilbagevirkende kraft. Ifølge kvindens advokat, Bjarne Overmark, løber det op i en efterbetaling på op mod 1,3 million kroner.

Og hos Landsforeningen for Overvægtige vækker Vestre Landsrets dom stor glæde.

»Det er en fantastisk god nyhed. Det er et gennembrud, det er det virkelig,« siger formand for foreningen, Birgitte Hansen.

Det viser nemlig, ifølge formanden, at der er en forståelse for, at overvægt er en kronisk lidelse og ikke bare skyldes en dårlig livsstil.

Ifølge Birgitte Hansen, så er der rigtig mange svært overvægtige, som ryger ud af arbejdsmarkedet før tid, og det koster samfundet mange penge.

Foreningen for Overvægtige savner derfor behandlingstilbud, som man har det for folk med anoraksi eller for alkoholikere.

»Vi arbejder for, at der kommer mere behandling, så svært overvægtige ikke skal på sygedagpenge eller lignende,« siger Birgite Hansen og understreger, at indtil nu har overvægt ikke været noget, der alene kunne udløse førtidspension.

»Det, der er sagen, er, at svær overvægt, altså hvor BMI er over 30, ikke bliver anerkendt som en kronisk lidelse. De overvægtige kan bare tage sig sammen og tabe sig, mener man. Da Jens-Christian Holm (Forskningsansvarlig på Enhed for Overvægtige Børn på Holbæk Sygehus,red.) fornylig var ude at sige, at overvægt skulle betragtes som en sygdom, skabte det et vældigt rabalder. For folk anerkender det ikke som en sygdom, men ser det som dårlig livsstil og manglende ryggrad,« siger Birgitte Hansen og fortsætter:

»Vi mener, at det skal betragtes som en kronisk sygdom. Det er det samme, som en alkoholiker skal holde sig helt fra alkohol, for ellers tændes gnisten. Men det har der aldrig været forståelse for.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce