Annonce
Klima

Langt flere spiser tun med god samvittighed

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen
Det er på relativt kort tid lykkedes at gøre en større del af verdens tunfangst mere bæredygtig.

Mange har fået smag for at spise tun. I 2018 blev der fanget for 11,6 milliarder dollars tunfisk i verden, og efterspørgslen er stigende. Desværre har den glubende appetit på den store fisk også medført en række problemer både for naturen og for fiskerne. Overfiskning, bifangster af truede dyr, plastikforurening og endda tvangsarbejde er blandt de problemer, der er fulgt i kølvandet på tunfiskeriet nogle steder.

Men i løbet af de seneste fem år er den del af verdens fangst af tunfisk, der bærer det bæredygtige MSC-mærke, fordoblet fra 14 til 28 procent. Det skriver organisationen MSC i en pressemeddelelse. Mærket viser forbrugeren, at fisken er fanget på en ansvarlig måde.

- Man støtter ikke bare et bæredygtigt fiskeri, man støtter også fiskere, der har truffet et aktivt valg om at forbedre deres fiskeri og gøre det mere bæredygtigt. Uden MSC ville disse forbedringer næppe være sket, og det havde ikke været muligt for fiskerne at få nogen belønning i form af højere priser for deres fangst, siger Linnea Engströmm, der er programdirektør for MSC i Norden.

Trods fremgangen for MSC er det dog stadig kun hver tredje tun, der enten har MSC-mærket eller er på vej til at få det. En anden tredjedel af fangsten kommer fra fiskerier, der ikke har noget bæredygtighedsmærke, men har meldt ud, at de er i gang med at forbedre sig. Nogle af disse initiativer er måske reelle nok, men kan også dække over, at fiskeriet kun ønsker at fremstå bæredygtigt. Alligevel er det bedre end den sidste tredjedel af verdens tunfiskeri, hvor der slet ikke er nogen kontrol eller vurdering af bæredygtigheden.

Ifølge MSC har organisationens arbejde i de seneste to årtier i alt medført 1.600 konkrete forbedringer i de 338 MSC-certificerede fiskerier af forskellige arter af fisk og skaldyr. Dertil kommer de forbedringer, fiskerierne har gennemført for at blive certificerede.

Bæredygtige fiskere bliver bedømt på især tre ting

Organisationen Marine Stewardship Council blev oprettet i 1997 som en non-profit-organisation, der har til formål at fremme og udbrede bæredygtigt fiskeri i hele verden. Mærkningsordningen fungerer ved, at bæredygtige fiskere kan ansøge om at blive certificeret, og MSC undersøger så, i hvor høj grad fiskeriet lever op til en række principper for bæredygtighed. Blandt andet skal der ikke fanges flere fisk, end bestanden kan klare at gendanne, fangsten skal ikke ødelægge økosystemet, og fiskeriet skal være effektivt styret og overholde alle nationale og internationale regler.

Hvis fiskeriet scorer højt nok på disse kriterier, kan fangsten blive solgt med MSC’s logo, der ligner en blå fisk. Mærket hjælper forbrugerne til at se, om den fisk, de lægger i indkøbskurven, er bæredygtig.

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Annonce

Mest læste

Kultur For abonnenter

Anbefaling: Fem krimier til uhyggelig efterårs-læsning

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Live: Vito header Randers FC på sejrskurs - kan de holde flyvende fynboer stangen i slutminutterne?

Randers FC For abonnenter

Thomasberg er tilfreds med indsats og pointhøst, men ser spillere, der kan brænde mere igennem: - Han er mere underholdende end Sisto

Erhverv

Corona bragte virksomheds nybyggeri i fare - hjælp fra myndighederne fik projektet på sporet i tide

Randers

Se video og billeder: Wrestler på 48 år er stadig aktiv - Kim 'Chaos' kan slet ikke lade være med at dele øretæver ud

Randers

Heldig randrusianer kom lige forbi og købte en Lottokupon: Snuppede 19 millioner kroner lørdag aften

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Udland

Advokat: Drabssigtet dansk statsborger samarbejder med politi

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Kommune-kiks dumper nybyggede Thors Tårn i handicapvenlighed: - Det er ikke kun en faglig fejl, men også en afvigelse fra vores normale procedure

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Randers

Tidsplan skubbet endnu engang: Arenaen får nyt, bulefrit gulv til sommer

Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Østjylland

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Annonce