Annonce
Randers

Langt væk fra business as usual: Døde mink ender i din radiator

Destruktionsanstalten Daka kan ikke følge med og må sige nej til at brænde alle 17 millioner mink. De mink, som Daka ikke kan tage, skal brændes af i kommunale forbrændingsanlæg og ender med at blive til varme i radiatorerne. Arkivfoto: Mette Mørk/Ritzau Scanpix
Affaldsenergisektoren melder sig klar til at hjælpe med at få brændt de 17 millioner døde mink af. Daka kan nemlig ikke tage dem alle sammen.
Annonce

Randers: Aflivning af op mod 17 millioner mink laver en prop hos Daka i Assentoft, og derfor skal der findes alternative løsninger til den mængde, Daka ikke kan aftage. Og nu melder affaldsenergisektoren sig klar til at hjælpe med at løse opgaven og samarbejde med myndighederne om eventuelt nødvendige dispensationer og godkendelser, siger Dansk Affaldsforening.

Beslutningen om at aflive samtlige op mod 17 millioner mink i Danmark kræver sikker behandling af de aflivede dyr. Affaldsenergisektoren er klar og er nu i gang med at sikre eventuelt nødvendige dispensationer og miljøgodkendelser fra blandt andet Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen.

- Flere kommunale affaldsenergi-anlæg er klar til at modtage de aflivede mink og bidrage med sikker destruktion. Sektoren er kritisk infrastruktur, der løser samfundsopgaver, så det er naturligt, at anlæggene også hjælper myndighederne her, siger Mikkel Brandrup, direktør i Dansk Affaldsforening.

Flere affaldsenergianlæg i blandt andet Nordjylland og på Fyn er i dialog med myndighederne, og går efter planen i gang allerede torsdag med at miljøbehandle de aflivede mink, i første omgang kun de smittefrie mink. De energiudnyttes og omdannes til elektricitet og fjernvarme.

Annonce

Særlige forholdsregler

Situationen er langtfra business as usual for anlæggene. Der må i udgangspunktet højst gå 24 timer, fra minkene er afleveret på affaldsenergianlæggene, til de reelt er destrueret. Flere kommunale affaldsenergianlæg er nu i stand by-beredskab de kommende uger til at modtage døde mink.

- Denne særlige situation kan kræve forskellige godkendelser, dispensationer og smidige processer fra myndighedernes side. Vores fokus er på sikker og sund drift og et fortsat godt og trygt arbejdsmiljø for medarbejderne på anlæggene, og det arbejder sektoren sammen med miljø-, fødevare- og sundhedsmyndighederne om, fortæller Mikkel Brandrup.

Fordi mink er avlet til pelsproduktion, har de stort fedtindhold, hvilke giver høj brændværdi. Et ton mink forventes at svare til cirka to ton almindeligt restaffald, lyder det fra sektoren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Erhverv For abonnenter

Ordentlighed betaler sig, mener ejer af Marcus Gruppen: Annullerede ordrer for 10 millioner kroner i starten af coronakrisen

Annonce