Annonce
Favrskov

Leca vil møde bekymrede naboer

Til nytår er det slut med at fyre med kul i produktionen hos Leca i Hinge, når fabrikken tager et nyt forbrændingsanlæg til affaldstræ i brug. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Et nyt forbrændingsanlæg på Leca-fabrikken i Hinge skaber utryghed hos fabrikkens naboer. Nu inviterer Leca til Åben Fabrik for at komme nogle af bekymringerne til livs.
Annonce

HINGE: Leca-fabrikken i Hinge er i fuld gang med at skifte sin kulfyrede produktion ud med en mere miljøvenlig produktion baseret på afbrænding af affaldstræ. Byggeriet af det nye anlæg, der kommer til at koste 110 millioner kroner, har været i gang siden sidste sommer og forventes at stå færdigt med udgangen af 2019. Men naboerne til Leca i Hinge er ikke begejstrede for udsigten til et forbrændingsanlæg til affaldstræ i baghaven.

- Et af målene for vores Åben Fabrik-arrangement er da også netop at imødegå en del af de bekymringer, vores naboer og andre borgere måtte have, siger René Jespersen, der er salgs- og markedsdirektør hos Leca.

Et af målene for vores Åben Fabrik-arrangement er da også netop at imødegå en del af de bekymringer, vores naboer og andre borgere måtte have

René Jespersen, salgs- og markedsdirektør hos Leca.

Annonce

Sorte vinduer og farligt affald

Et klagepunkt fra naboerne har været den sorte røg, de kan se vælte op ad skorstenene på fabrikken - og deres sorte vinduer.

- De to ting hænger imidlertid slet ikke sammen, forklarer René Jespersen.

- Den røg vi udleder, kan godt se sort ud, men den består næsten udelukkende af vanddamp. Vores nye anlæg vil blive udstyret med en endnu mere effektiv røgrensning, end vi har i dag. Først og fremmest for at begrænse vores CO2-udledning. Men sandsynligvis vil naboerne også kunne mærke, at røgen bliver en smule renere.

- De sorte vinduer hos vores naboer skyldes derimod støv, der blæser med vinden fra vores oplagring. Et problem, vi er i fuld gang med at løse, siger han.

Derudover er naboerne ikke begejstrede for tankerne om, at Leca fremover vil afbrænde "farligt affald".

- Det er nok et spørgsmål om definitionen på farligt. Jeg kan forsikre om, at vi ikke kommer til at bruge brændsel, der er farligt for vores omgivelser. Men det er netop sådanne ting, gæsterne til vores Åben Fabrik får mulighed for at spørge om.

Endelig har Leca-naboerne klaget over en stadig strøm af tung trafik til fabrikken.

- Men vi har givet alle vores vognmænd besked om, at de skal køre uden om Hinge - selv om deres GPS siger noget andet. Men selvfølgelig kan jeg ikke garantere for, at der ikke er en smutter af og til.

Annonce

Charme-offensiv

Programmet for Åben Fabrik næste lørdag fortæller også om kreativt værksted, hoppeborg og grill-gris - hvilket ikke har meget med ombygningen af fabrikken at gøre.

- Det kan du godt kalde en charme-offensiv. Men den er i lige så høj grad rettet mod vores egne medarbejdere. Vi er en del af Saint-Gobain-koncernen og derfor underlagt nogle meget restriktive sikkerhedsregler. Derfor kan vi ikke tillade, at folk på egen hånd bevæger sig rundt på fabrikens område. Og til Åben Fabrik kommer vores gæster også til at vente ved grillen, indtil de i mindre grupper kan komme rundt og se på faciliteterne.

René Jespersen forventer i omegnen af 300 gæster til arrangementet.

Leca i Hinge inviterer lørdag den 11. maj til Åben Fabrik. Pressefoto: Leca Danmark A/S
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Nørreskoven: Defensiven viste vejen

Randers

Politiet nedlægger hotspot i Randers

Annonce