Annonce
Østjylland

Ledende overlæge guider: Håndvask er lige så effektivt som håndsprit

Håndvask er lige så effektivt som håndsprit til at forbygge smitte af coronavirus. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Der er mangel på håndsprit i disse dage med coronavirus. Derfor guider Svend Ellermann-Eriksen, ledende overlæge i klinisk mikrobiologi, folk til, hvordan man bedst passer på sin håndhygiejne.
Annonce

AARHUS: Det er vigtigt at vaske sine hænder. Det er de fleste af os nok vokset op med at høre fra velmenende forældre.

Men det er endnu vigtigere at huske nu, hvor coronavirussen er kommet til landet.

Svend Ellermann-Eriksen, ledende overlæge i klinisk mikrobiologi ved Aarhus Universitetshospital, giver herunder sine råd til, hvordan man bedst passer på sig selv.

- I forhold til virus er håndvask med sæbe og håndsprit lige effektivt. Håndsprit har den fordel, at det ikke går lige så hårdt over huden. Så derfor vask hænder, når ens hænder er beskidte, og ellers brug lidt håndsprit en gang imellem. Der burde måske være lidt mere opmærksomhed på, at håndvask er lige så effektivt som håndsprit. Når ens hænder er beskidte eller man har fornemmelse af, at de er blevet forurenet, kan man enten vaske sine hænder eller bruge håndsprit, hvis man ikke har en håndvask og sæbe i nærheden, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Annonce

Undgå øjne, næse og mund

Det er jo sådan set nemt nok at forstå, at man skal vaske sine hænder grundigt, når de er beskidte.

Noget, der er sværere, er at holde sine fingre fra sit ansigt. En undersøgelse fra 2015 lavet i Sydney viser, at man i gennemsnit rører sit ansigt 23 gange i timen. Næsten halvdelen af de 23 gange rører man ved sine øjne, næse eller mund.

- Det er rigtig vigtigt at tænke over, hvor man har sine hænder. Det kan være svært, men det er vigtigt ikke at røre sine øjne, næse og mund. Man bliver ikke smittet, fordi man har virus på sin hud. Man bliver smittet ved at føre virus op til sine slimhinder, altså øjne, næse eller mund.

- Så hvis man har virus siddende på sin finger, og man så klør sig i øjet, risikerer man at smitte sig selv. Hvis man har beskidte fingre – og det vil man have en gang imellem - handler det om ikke at røre sine slimhinder. Det er rigtig svært at holde sine hænder fra sit ansigt, men man skal virkelig prøve at lade være. Og hvis det klør i næsen, så husk lige at vaske eller spritte dem først, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Annonce

Ingen sprit i hjemmet

Mange bruger nok en del håndsprit hjemme i stuerne for tiden. Men det er ikke nødvendigt, ifølge Svend Ellermann-Eriksen.

- Hvis man går derhjemme i sit eget miljø, behøver man ikke vaske hænder og spritte af hele tiden. Men når man er ude i verden og rører ved ting, andre har rørt, er det vigtigt at sørge for at spritte af, så man ikke tager det med sig videre. Derhjemme skal man opføre sig som normalt med god hygiejne og håndvask. Men når man for eksempel har været ude at købe ind nede i supermarkedet, er det vigtigt at spritte af, når man kommer hjem. Og så selvfølgelig ikke pille sig i næsen under indkøbet, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Falske bank- og NemID-folk svindlede ældre kvinder: - En person fra Kina har forsøgt at hæve 20.000 kroner

Annonce