Annonce
Randers

Ledigheden i Randers følger resten af landet: Kommer der 1700 mere til september?

Hverken bedre eller værre end resten af landet. Sådan er ledighedssituationen i Randers. Men hvad sker der, når lønkompensationerne løber ud? Arkivfoto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix
Randers arbejdspladser er bredt fordelt, og det har i denne tid vist sig at være betydningsfyldt, fordi det trods alt har holdt den stigende ledighed i balance. Men 1. september truer i horisonten.
Annonce

Randers: Der bliver stadig meldt nye ledige hver uge i Randers. Men der er også mennesker, som kommer i arbejde hver uge. Derfor er det en svagt optimistisk arbejdsmarkedschef hos Randers Kommune, Ole Andersen, som kommenterer på de allernyeste tal fra den 29. juni.

- Det er ubehageligt, at der er så mange ledige, og vi er ikke, hvor vi helst vil være, men det er positivt, at vi ikke ligger over landsgennemsnittet. Vi er hårdt ramt, men ikke helt så hårdt ramt som frygtet, siger han.

Den 29. juni var 3.016 personer registreret ledige i Randers Kommune. Den ottende marts var tallet 2.240. Det er en stigning på 34 procent. Men fordi ledigheden lå under fire procent inden coronakrisen, er situationen ikke helt så slem som først forudsagt.

Ledigheden i Randers er da også i øjeblikket lavere end den 3. maj, hvor den toppede på 3.102. Men efter et stykke tid med faldende tal, er antallet af personer uden job siden 14. juni stigende igen.

Annonce

Gennemsnitlig kommune

Kendetegnende for udviklingen i ledigheden i Randers har dog været, at den ligner situationen i hele Danmark. Hvor nogle kommuner har været særligt sårbare i forhold til store arbejdspladser indenfor rejse og turisme, er de beskæftigede i Kronjylland fordelt mellem en lang række forskellige fag.


Det er ubehageligt, at der er så mange ledige, og vi er ikke, hvor vi helst vil være, men det er positivt, at vi ikke ligger over landsgennemsnittet. Vi er hårdt ramt, men ikke helt så hårdt ramt som frygtet.

Ole Andersen, arbejdsmarkedschef Randers Kommune


Når Ole Andersen alligevel ikke er helt optimistisk, selvom ledigheden vokser noget langsommere en først frygtet, er det fordi 1. september truer. Her ophører regeringens løntilskudspakker, som det ser ud i øjeblikket. Og det står stadig ikke helt klart, hvad de bliver afløst af.

- De værste forudsigelser har gættet på helt op mod 100.000 nye ledige på landsplan den dag. Det ville svare til 1700 i Randers. Så det frygter vi da og holder nøje øje med, fortæller arbejdsmarkedschefen.

Ledighedstallene for Randers Kommune ligger på samme niveau som dem på landsplan. Grafik: Randers Kommune

Én af de ting, som Randers Kommune derfor venter på, er tallene for de nuværende lønkompensationer i kommunens virksomheder. Og på det, der skal afløse lønkompensationerne. Men det betyder ikke, at kommunen ikke er gået i gang med at gøre noget for de mere end 800 nye ledige.

Annonce

Lønnede job før praktikker

En stor omstrukturering af jobcenteret blev godkendt på byrådsmødet den 15. juni. Her blev det besluttet, at langt flere af medarbejderne skulle arbejde med de nyledige, som er tæt på arbejdsmarkedet. Også selvom det betyder, at andre borgere må vente endnu længere på afklaring af deres forløb.


Vi prioriterer arbejde over praktikker og fokuserer på at få de nyledige og arbejdsmarkedsparate i job.

Ole Andersen, arbejdsmarkedschef Randers Kommune.


- Vi prioriterer arbejde over praktikker og fokuserer på at få de nyledige og arbejdsmarkedsparate i job, forklarer han og fortæller, at det godt kan give frustrationer hos enkelte andre, som synes, at deres afklaring nu trækker i langdrag.

Til gengæld kan han på statistikkerne se, at indsatsen nytter. For der bliver formidlet flere og flere kandidater til virksomhederne for hver uge, der går. Og der kommer også flere jobs op på portalerne.

Før coronanedlukningen ramte Randers Kommune havde ledigheden - her i den sæsonkorrigerede version - været faldende helt siden finanskrisen. Danmarks Statistiks officielle ledighedstal er kun opdateret til og med maj. Grafik: Danmarks Statistik.

- Målet er at komme ned på det, som nogle kalder den naturlige ledighed på knap fire procent. Så er der bare nogle faktorer, som vi ikke er herre over. Men vi gør det, så godt som vi kan, fortæller Ole Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ny direktør for forsyning i Verdo

Annonce