Annonce
Randers

Legendarisk musikcafé i Randers et skridt tættere på at blive reddet

Den miserable ejendom i Von Hatten Stræde 7 har det ikke godt. Spørgsmlet er, om Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers vil købe bygningen og sætte den i stand. Arkivfoto: Marhias Fredslund Hansen
Fonden til bevarelse af Gamle Bygninger i Randers har seriøse overvejelser om at købe den faldefærdige bygning, der rummer det frivilligt-drevne spillested, Café von Hatten. Men der er ikke skrevet slutseddel.
Annonce

Randers: Hvad kan man bruge en faldefærdig bygning til, der ligger i det centrale Randers?

Det spørgsmål skal Fonden til Bevarelse af gamle Bygninger i Randers havde fundet et svar på, førend der bliver skrevet en slutseddel med ejeren af bygningen på adressen Von Hatten Stræde 7.

- Vi skal have undersøgt mulighederne for, hvordan de fremtidige lejemål eventuelt skal strikkes sammen, førend vi kan købe bygningen og gå i gang med en stærkt tiltrængt renovering, siger sekretær i Fonden, Henri Amsler.

Det er anvendelsen af husets mellemetage, der er smertensbarnet.

- Etagen vil være uegnet til almindelige lejeboliger, fordi underboen altså er et spillested. Og man kan ikke isolere sig ud af det problem, konstaterer Henri Amsler, der har en fortid som stadsarkitekt i Randers.

Han forestiller sig, at etagen, der rummer to lejemål, kunne bruges til erhverv eller undervisning. Eller måske kunne etagen kobles sammen med caféens lejemål.

- Det er alt sammen noget, vi skal have mere styr på, inden vi går i gang. Vi skal sikre os, at driften er i orden, og at det ikke giver underskud for Fonden at leje ud.

Annonce

Duer og rotter

Historien om den legendariske musikcafés fremtid er alenlang. For det er efterhånden mange år siden, et salg af bygningen første gang kom på tale. Og i den mellemliggende periode har bygningen stået og forfaldet mere og mere.

Den falder praktisk taget ned om ørerne på husets eneste lejer, musikcaféen, mens musikken spiller.

- Den er i miserabel stand. Duer på loftet og rotter i kælderen, siger Fondens formand Karen Smed, der også præciserer, at det hele tiden har været Fondens holdning, at man ikke vil gå ind som køber, hvis der står en privat køber klar til at investere i bygningen.

- Der skal heller ikke herske tvivl om, at Café von Hatten fortsat kan bo i bygningen, hvis vi køber den. Men vi skal have sikkerhed for alle lejemål, siger Karen Smed.

Ifølge skitserne over huset, arbejdes der med at indrette to mindre lejeboliger på øverste etage. Undervisning eller mødelokaler til ungdomsorganisationer i mellemetagen og musikken nederst.

Bygningens fremtid blev noget lysere, da byrådspolitikerne i budgetforliget i efteråret afsatte fem millioner kroner som afdragsfrit lån til Fonden.

Annonce

Unikt spillested

Det er som regel en kostbar affære at eje en fredet gammel bygning, fordi den er dyr at vedligeholde. Blandt derfor slipper man som ejer for at betale ejendomsskat.

Henri Amsler anslår, at der skal bruges 14 millioner kroner på at få den faldefærdige bygning i Von Hatten Stræde på fode igen.

- Bygningen er fredet og derfor dyrere at sætte i stand. Kulturstyrelsen har blandt andet krævet, at trappen i bygningen ikke må flyttes, og det stiller særlige krav til renoveringen, fastslår Henri Amsler.

Og mens usikkerheden om fremtiden stadig hænger over musikcaféen, kan den i dag fejre sin 38 års fødselsdag. Som sådan er den unik i dansk musikhistorie, for den er landets ældste og eneste musikcafé, der udelukkende drives af frivillige. I dag er staben af frivillige på 15, der klarer alle funktioner for at drive caféen fra booking, pr, bar til rengøring.

Og det er et spillested, der i årevis har været arnested for upcoming musikere. Her har man altid turdet binde an med ukendte musiknavne, hvoraf nogle med tiden har vokset sig store.

Annonce

Optimisme hos lejeren

De seneste udmeldinger fra såvel Randers Kommune som Fonden har sendt humøret et par takker opad hos folkene omkring spillestedet. Og det vil også mærkes i dag, lørdag, når caféen fejrer sin 38 års fødselsdag.

- Nu håber vi på, at den renovering snart bliver en realitet, siger caféens formand Jeppe Færch, der i eftermiddag holder en tale om status quo.

- Der skal lyde en tak til byrådet for at ville yde lån til renoveringen. Vi synes, at med det lån i budgetaftalen er vi kommet tættere på vores drømme og visioner om at være spillested og sikre det kæmpe potentiale, som den bygning rummer, siger Jeppe Færch.

Han erkender, at det til tider er noget af en udfordring at drive spillestedet i den faldefærdige bygning uden at vide noget om husets fremtid. Derfor håber han, at der snart kan skabes klarhed omkring bygningens fremtid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce