Annonce
Randers

Leif og Lauras første stik: Vaccinerne er nået til de hjemløse og socialt udsatte i Randers

I alt 24 doser af Pfizer-vaccinen blev uddelt på værestedet Perron 4 i Jernbanegade i løbet af mandag. Tirsdag fortsætter vaccinationen af hjemløse og udsatte borgere tilknyttet herberget Hjørnestenen - de modtager stikket på Slotsgården. Foto: Annelene Petersen.
Værestedet Perron 4 lagde mandag hus til, at de første hjemløse og socialt udsatte borgere kunne modtage et stik med Pfizer-vaccinen i trygge og vante omgivelser.

Randers: Lidt over ni ruller taxaen ind i Jernbanegade til værestedet Perron 4. Charlotte Harbo, der er sygeplejerske og fast tilknyttet værestedet, tager imod overlægen og sygeplejersken, der stiger ud, og guider dem og deres værdifulde last – 24 doser Pfizer-vacciner – indenfor på værestedet.

Mandag tog Randers Kommune hul på at vaccinere de hjemløse og socialt udsatte borgere. Det er borgere, der har svært ved selv at få bestilt tid til en vaccine, eller som enten fysisk eller mentalt kan have store udfordringer med selv at bestille tid og møde op på et vaccinationssted for at modtage stikket, forklarer Charlotte Harbo.

Kommunens og værestedets personale har derfor også været ude at opsøge de socialt udsatte og borgere og tilbudt at hente dem og følges med dem ned til værestedet.

Annonce

- Det er ukendt for mange af dem, og så er det bedre, at man kan komme herned og blive vaccineret. Vi kan få fat på flere, når det er i vante omgivelser, siger hun.

Charlotte Harbos telefon ringer, mens hun viser de første af værestedets velkendte ansigter ind i venteværelset. ”Det er ellers et godt tilbud,” ytrer hun i røret, da der i den anden ende bliver meldt afbud til dagens vaccinestik.

- Der er nogle, der ikke vil vaccineres. Det kan godt bekymre mig lidt. Jeg tror, de har hørt for meget om AstraZeneca, for når jeg snakker med dem, spørger de: ’Er det ikke det, der giver blodpropper?’ Og så prøver jeg at fortælle, at de vacciner er taget ud, men de hører kun lidt, så hører de ikke mere, forklarer hun.

Tilbage til normalen

I venteværelset sidder en af dagens første vaccinemodtagere, 60-årige Leif Jätmark, og for ham har spørgsmålet om bivirkninger også spøgt i baghovedet. Alligevel ruller han kampklar ærmet op, da det bliver hans tur til at møde nålen.

- Man har følt sig lidt utryg på, om man skal sige ja eller nej til den. Men jeg synes, man skal sige ja, så vi kan få flere immune og komme på den anden side, forklarer han.

Leif Jätmark er tidligere hjemløs og beboer på Perron 4. Siden han fik sin egen lejlighed for tre år siden, har han stadig været tilknyttet værestedet og modtaget masser af støtte og hjælp. Derfor hjælper det også, at det er på Perron 4, at vaccinationen foregår.

- Så er det rart at komme herned. Her føler man sig tryg, siger han.

For Leif som for så mange andre har coronapandemien været en stor påvirkning. Især det manglende sociale aspekt i hverdagen har været en hård del af den, forklarer han.

- Det har været ensomt. Jeg er lidt ensom i forvejen, men venner og familie har man jo ikke kunnet se længe. Derfor er det dejligt at få vaccinen i dag, så livet kan vende tilbage til normalen.

Leif Jätmark glæder sig til, at hverdagen i højere grad kan rumme socialt samvær og sammenkomster med familie og venner på den anden side af coronapandemien. Foto: Søren Ladefoged
Annonce

Savner familien

Afsavn som følge af coronapandemien har 58-årige Laura Hermansen bestemt også mærket. Hun er oprindeligt fra Diskobugten i Grønland, men har boet i Randers i snart fem år og er mødt op på Perron 4 for at blive vaccineret, så hun forhåbentlig snart kan blive genforenet med den del af hendes familie, der stadig bor deroppe.

- Pandemien har påvirket mig meget. Jeg har en datter på 26 år, der bor i Grønland, og som ikke har kunnet rejse, fortæller hun.

Laura Hermansen er også en af dem, der har været bange for, at vaccinationen ville medføre bivirkninger - især blodpropper. Alligevel har hun valgt at takke ja til mandagens stik "for en sikkerheds skyld", som hun siger. For hun længes også efter at vende tilbage til mere normale tilstande.

- Jeg savner min familie og min datter.

Annonce

Udsatte frem i køen

Tilbage i januar meldte Social- og Indenrigsministeriet ud, at hjemløse og socialt udsatte ville blive rykket frem i vaccinationskøen og blive vaccineret som en del af den såkaldte kategori 5 og ikke kategori 10, som det oprindeligt var planen.

I planen er kategori 5 beskrevet som "udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19."

Randers Kommune oplyser, at der bliver uddelt cirka 60 vaccinedoser i løbet af mandag og tirsdag til hjemløse og socialt udsatte. Antallet af doser er udmålt ud fra, hvor mange borgere, der vurderes at tilhøre den del af vaccinationskøen, som er udsatte især i forhold til hjemløshed og samtidig i fare for et alvorligt forløb med covid-19.

Annonce

Nemt og smertefrit

På Perron 4 sidder borgerne i endnu et venteværelse efter at have modtaget stikket. De skal være under observation i et kvarters tid for at sikre, at vaccinen ikke udløser en reaktion. Leif Jätmark og Laura Hermansen er enige. De kan ikke mærke noget som helst.

- Det var ganske nemt og smertefrit, siger Leif Jätmark, inden han spørger ud i lokalet:

- Er der andre, der kan mærke noget?

- Næ lyder det fra resten i observationslokalet, og en af Leifs medvaccinerede konstaterer humoristisk, at det er langt værre at være til tatovør.

Før Leif og Laura forlader Perron 4, sikrer sygeplejerske Charlotte Harbo sig, at de ved, hvornår datoen er for næste og sidste stik med vaccinen. 21. juni - som også er Grønlands nationaldag.

- Det bliver ikke svært at huske, griner Laura Hermansen.

Tirsdag fortsætter vaccinationen af hjemløse og socialt udsatte i Randers, hvor borgere tilknyttet herberget Hjørnestenen bliver vaccineret på Slotsgården.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Randers

Skolens legeplads fyldt med glasskår: Skoleleder appellerer til forældre om at tage en snak med de unge

Randers FC For abonnenter

Thomasbergs ønsker til transfermarkedet: - Det er naturligt, at vi kigger på emner til den del af banen

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce