Annonce
Randers

Lejr fundet ved Gudenå: Kender du Sumpstormerne?

Sumpstormerne har lavet en interimistisk lejr i området syd for Hvidemøllevej, tæt på Gudenå. Her har de holdt til i coronatiden, fordi det har været problematisk at holde til i byens parker, hvor forsamlingsforbuddet hurtigt blev svært at overholde, da det lød på ti personer. Foto: Annelene Petersen
En lejr med loungeområde, bar, bålsted, sovested, udekøkken, haveredskaber og hyggebelysning er dukket op midt i området mellem industri på Hvidemøllevej og Gudenå. På stien ind til lejren kan man se, at stedet er velbesøgt. Avisen har fundet frem til Sumpstormerne.
Annonce

Randers: Inde midt i skovområdet bag industrikvarteret på Hvidemøllevej og tæt på Gudenå er der etableret en lejr. Her huserer Sumpstormerne, forkynder et skilt.

Man skal gå et godt stykke ind i det sumpede skovområde, og det er et sted, der må være ret velbesøgt, at dømme efter den godt nedtrampede sti derind.

Når man kommer ind i lejren, er der ægte tæppe på jorden, bar, loungeområde, udekøkken, haveredskaber, havestole, håndsave og en presenning med et tæppe til sovested. Flere klistermærker indikerer, at der har været folk, som er en anelse imod det etablerede samfund, blandt andet er der et, der er imod at betale skat, der er politiafspærringsbånd og malet stop-forbud på træer og flere spiritusflasker er i brug, ligesom der er masser af lanterner, lysestager og tæpper.

Da avisen var på besøg ved højlys dag, var der ingen hjemme.

Annonce

Vil ikke politianmelde

Lejren er opdaget af personalet fra Randers Regnskov, og direktøren Henrik Herold har selv været inde i skoven for at orientere sig og tage billeder af lejren.

- Vi er ret plaget af graffiti hernede på vores bygninger ved Hvidemøllevej og har set, at der ligger brugte spraydåser i lejren, så vi frygter lidt, at det er graffitimalere, der holder til der. Men jeg vil ikke anmelde det til politiet, dels fordi jeg mener, at straffen ikke svarer til andet end "a slap on the wrist" (et rap over fingrene, red.) og dels fordi, det kan give bagslag med endnu mere graffiti som hævn, lyder det fra Henrik Herold, der i stedet håber på at få en kold vinter, så Sumpstormerne flytter.

Arealet med Sumpstormerlejren er i øvrigt ejet af Randers Kommune, fortæller Herold, som tilføjer, at Randers Regnskov håber på at kunne overtage og bruge grunden til at udvide regnskovens aktiviteter i årene fremover.

Søger man på de sociale medier, finder man billeder fra stedet under navnet Sumpstormerne, og det lykkedes faktisk at få en af dem i tale. 47-årige Kenno, der ikke har lyst til at få sit efternavn i avisen.

Han er dog villig til at fortælle om campen, som ikke er en lejr, for de sover ikke dernede, understreger Kenno.

- Det er et sted, hvor vi hænger ud, laver mad over bål, hører musik og hygger os. Men vi bor der ikke. Vi er kommet herned i år, under coronakrisen, fordi vi før hang ud i parker, lavede bål og hørte musik. Men det trak en masse unge til, og så blev vi for mange i forhold til forsamlingsforbuddet, dengang man kun måtte være ti. Og så kom politiet, og så havde vi balladen. Derfor fortrak vi hertil. Her kommer der ikke andre end os, siger han.

Annonce

Forskellige nationaliteter

Med os, mener han en gruppe andre, i forskellige aldre, unge og lidt ældre. Og mange forskellige nationaliteter.

- Vi sad en aften dernede ni stykker, hvor de syv var fra forskellige lande. Rumænien, Polen, Litauen, Bulgarien med mere, siger siger Kenno.

Han forklarer også, at de hører musik i skoven, men ikke med soundbox, men i stedet de noget mindre larmende bluetooth-højttalere.

- Og så er jeg meget ked af, at at vi bliver hængt ud som graffitimalere. Det er vi ikke. Men det er rigtigt, at der har ligget spraydåser dernede, men det er nogle, vi har fundet rundt omkring på arealet, ligesom parasollen og mange af møblerne, siger Kenno.

Han fortæller, at presenningen med "sovestedet" har været der i cirka seks¨år, og at området tidligere har været meget brugt af folk.

- Vi har sløjfet tre-fire bålsteder og lavet ét stort. Vi gør meget ud af ikke at ødelægge naturen, men er der i respekt med naturen. Derfor er jeg også træt af, at nogle har malet stopskilt på et træ, siger Kenno.

Annonce

Vi skal være søde

Han fortæller, at de er lidt hemmelighedsfulde omkring deres sted. Og at der er en grundregel ved bålstedet:

- Vi skal være søde ved hinanden. Og vi har besluttet, at vi ikke skal invitere folk med, vi ikke ville tage med hjem til os selv, siger Kenno og tilføjer, at stedet ikke er et, man taler  højt om. Derfor er han også godt træt af at avisen har fundet frem til det.

- Måske bliver vi nu invaderet af mange unge. Eller af Nordfront. Det kunne man godt frygte, siger Kenno, der tilføjer, at sker det, kan de jo bare flytte et andet sted hen.

- vi var også godt klar over, at det var en stakket frist, og at området en gang skal bruges til noget, siger han.

Gruppen er dog ret gæstfri, for avisen må gerne komme og hilse på på et aftalt besøg, mens de hygger og laver mad. Men den hemmelige gruppe på Facebook, vil de ikke invitere journalisten ind i - den beholder de for sig selv.

Her hygger Sumpstormerne sig. Med bålsted og loungeområde. Foto: Annelene Petersen
Der er flere redskaber i lejren, håndsave, stige, skovl med mere. Foto: Annelene Petersen
Den gruppe, der benytter stedet, i sommer var det næsten hver dag, laver mad, hører musik og hygger sig. Foto: Annelene Petersen
Sumpstormerne har haft besøg af graffitimalere, mens stedet har været uden opsyn. Der er malet flere forskellige steder. Foto: Annelene Petersen
En presenning og tæpper på jorden gør det ud for et sted at sove. Foto: Annelene Petersen
Sumpstormerne kalder lejrfolket sig selv, forkynder et skilt. Foto: Annelene Petersen
Folk fra Randers Regnskov har opdaget lejren, og blandt andet bemærket brugte spraydåser og frygter derfor, at det er graffitimalere, som holder til der. Selv siger Sumpstormerne, at de ikke er graffitimalere, men at dåserne er nogle, de har fundet og samlet op i området. Foto: Henrik Herold
Billedet her er taget for cirka en måned siden, da Randers Regnskov opdagedet stedet. Foto: Henrik Herold
Bar, med navnet "Bar Røv 2". Foto: Henrik Herold
Der er slæbt en del inventar ned i lejren. Mange af tingene er dog fundet i området, lyder det fra Kenno Sumpstormer. Foto: Henrik Herold
Overdækket sovested ved lejren, billedet er taget for cirka en måned siden. Foto: Henrik Herold
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte mod FC København: Afgørende angribere, stærk trup og fortsat tendens

Annonce