Annonce
Kultur

Let It Rock: Randers Kammerorkester fejrer The Beatles

Randers Kammerorkester liner op til fejring af The Beatles, der kommer til at strække sig over flere dage. Foto: Mark Dyer
Børn skal vide mere om, hvilken betydning The Beatles har haft for den musik, de hører i dag. Derfor inviterer Randers Kammerorkester og Værket børn i Randers på en musikalsk rejse, der munder ud i koncert med det helt store udtræk, hvor både børn og voksne inviteres med til festen.

Randers: The Beatles' betydning for udviklingen af pop- og rockmusikken kan ikke overvurderes.

Derfor har chefdirigent David Riddell planlagt en større fejring af de fire Liverpool-drenge, der tilbage i 1960'erne blev fædre til en musikalsk revolution. Og det hele kulminerer på Værket lørdag 5. oktober i 50-året for udgivelsen af albummet "Abbey Road", der ramte verden 26. september 1969. Det sidste album, hvor gruppen var sammen.

På det tidspunkt knirkede forholdet indbyrdes mellem de fire musikere så meget, at opløsningen var den eneste udvej. Og da albummet "Let It Be" kom i begyndelsen af 1970, var de fire gået hver til sit.

Men musikken lever videre. I bedste velgående. Og i Randers går man grundigt til værks i fejringen af beatlerne og deres musik, der foregår over flere dage for både børn og voksne.

- Det slog mig, at The Beatles' musik ganske vist er kendt, men ikke alle i den unge generation ved, hvor stor betydning gruppen har haft for den rytmiske musik. Derfor starter vi med børnene, siger David Riddell, der inviterer Randers-børn til fire skolekoncerter forud for det store Beatles-brag lørdag 5. oktober, der er en åben koncert og foregår i Store Sal på Værket.

Annonce
Karoline Budtz er solist, når kammerorkestret spiller Beatles og fejrer 50-året for udgivelsen af albummet Abbey Road. Foto: Randers Kammerorkester

Lokale samarbejder

Til den afsluttende koncert medvirker sangere fra Korby Randers, ligesom kammerorkestret udvides med flere musikere. Solisterne er Ivan Pedersen og lokale Karoline Budtz, der begge kan deres Beatles-repertoire til fingerspidserne. Det samme kan Beatles-eksperten Per Wium, der bliver koncertens konferencier. Wium har bl.a. skrevet bogen "Beatles for alle".

Et par fonde, Augustines Fonden og Lund Fonden, bidrager til festen, hvor man inviteres til at "Come Together" og nyde musikken, der blev så banebrydende for populærmusikken.

- The Beatles flyttede hele tiden grænser. Startede med enkel beatmusik, men udviklede, raffinerede og kombinerede den med al mulig anden musik. De klassiske instrumenter kom ind og blandede sig med de elektriske. Det samme gjorde klassiske indiske instrumenter, siger David Riddell, der ikke er i tvivl om, at det er Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band fra 1967, der blev det mest banebrydende album.

Men det ændrer ikke ved, at man har valgt at fejre 50-året for i princippet det sidste album, Abbey Road, med det legendariske omslag, hvor de fire musikere går over gaden på Abbey Road og serverer stof til mange tolkninger af netop denne illustration. Hvor går de hen, drengene? Et par måneder efter kom svaret: Hver til sit.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kommunen støtter tv-sjov fra Christian Fuhlendorff og lokal instruktør med en halv million: Skal vise de gode sider af Randers

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce