Annonce
Østjylland

Leverandør om frygt for halmmangel: Det er en storm i et glas vand

Skovsgaard og Frandsbjerg Agro er et planteavlsbrug på 500 hektar som dækker gårdene Skovsgaard ved Skjellerup (på billedet) og Frandsbjerg ved Mariager. Gårdene leverer i omegnen af 50.000 tons halm om året til aftagere i ind- og udland. Al halmen bliver høstet på markarealer, der ligger i smørhullet mellem Mariager Fjord og Randers Fjord. Foto: Frandsbjerg Group

Landmand og halmleverandør Søren Rasmussen fra Skovsgaard og Frandsbjerg Agro ved Mariager Fjord forstår ikke den frygt for halmmangel, som præger debatten i øjeblikket. Selv forventer han at bjærge langt mere halm i år, end det var tilfældet sidste år.

Mariager: Halmleverandør Søren Rasmussen stiller sig en anelse uforstående over for den frygt for halmmangel, som efterhånden en række forskellige aktører har givet udtryk for via blandt andet medierne.

Efter hans mening har der været en tendens til, at man har blæst problemet omkring manglende vand i landbruget helt ud af proportioner.

- Det har været en mærkelig sæson, hvor der har været et forfærdeligt hysteri over det, der i hvert fald i vores tilfælde har vist sig at være en storm i et glas vand, siger han til avisen.

- I starten af sæsonen var vi ganske en lille smule nervøse for, hvordan det ville gå. Men siden vi er gået i gang med at høste, har det vist sig, at der slet ikke har været nogen grund til bekymring, lyder meldingen fra halmleverandøren, der årligt leverer i omegnen af 50.000 ton halm til aftagere i både ind- og udland.

Annonce

Det har været en mærkelig sæson, hvor der har været et forfærdeligt hysteri over dét, der i hvert fald i vores tilfælde har vist sig at være en storm i et glas vand.

Søren Rasmussen, halmleverandør
Landmand og halmleverandør Søren Rasmussen forventer, at 2018 bliver et langt bedre halmår end 2017 var det. Foto: Frandsbjerg Group

30 procent mere end sidste år

For selvom den manglende regn ganske vist har medført et reduceret udbytte af afgrøder på markerne, så forventer Søren Rasmussen rent faktisk at få en del større høstudbytte i 2018, end tilfældet var i 2017.

- Vi regner faktisk med at bjærge omkring 30 procent mere halm i år, end vi fik sidste år, siger han og uddyber:

- Sidste år regnede det meget, hvilket gjorde det enormt svært at samle afgrøderne ind. Og selv om der godt nok er knap så meget i år, så er det til gengæld utrolig nemt at samle ind, siger halmleverandøren.

Dertil kommer det faktum, at al den seneste snak om risikoen for halmmangel til vinteren har fået landmændene til at være flinke til ikke at snitte deres afgrøder.

Lad være med at putte med halmen

Søren Rasmussen erkender, at hans opfattelse af dette års høst ikke nødvendigvis stemmer overens med andres, idet der kan være egnsvise forskelle i høstudbytterne afhængigt af, hvor meget regn man har fået rundt omkring.

Men derudover argumenterer han for, at den mest sandsynlige årsag til, at nogen for alvor skulle komme til at mangle halm i løbet af vinteren eller foråret, vil være, at nye og mindre leverandører begynder at beholde og gemme deres halm - alene fordi de har hørt, at der vil blive mangel på det.

- Når folk hører, at der vil blive mangel på halm, kan især nogle af de nye leverandører godt finde på at stable baller op i deres egne lader, selvom de måske ikke skal bruge dem. Og hvis det sker, kan jeg godt forstå, at varmeværker og lignende kan få problemer med at finde halmleverandører nok, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce