Annonce
Randers

Spareplan truer forening for socialt udsatte: Risikerer en lukning til nytår

Genrefoto: Kia Cheng Boon/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Formand for SAM forening, Henrik Manero Hald, siger, at foreningen med godt 100 socialt udsatte brugere på ugentlig basis må lukke, hvis Randers Kommune ikke fortsætter med at støtte med en lønnet medarbejder.

Randers: SAM-foreningen, der er en forkortelse af Sociale Aktiviteter og Motion, og som dagligt laver aktiviteter for byens socialt udsatte borgere, har på et nyligt afholdt bestyrelsesmøde konstitueret sig, hvor Henrik Manero Hald blev genvalgt som formand.

Foreningen tilbyder brugerne at deltage i forskellige former for sports- og motionsaktiviteter - i øjeblikket drejer det sig om bowling, petanque, fodbold, ridning og svømning - samt sociale ture ud af huset. Aktiviteter og arrangementer som i gennemsnit benyttes af godt 100 socialt udsatte på ugentlig basis.

I de cirka seks år Randers' SAM-forening har eksisteret, har Randers Kommune støttet projektet ved at stille først to og på det seneste en kommunalt lønnet medarbejder til rådighed for foreningen, mens midlerne til dækning af drift og aktiviteter kommer fra en række fonde.

Nu er den kommunale støtte imidlertid i fare for at blive en del af spareplanerne i Randers Kommune. Og hvis det ikke i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger lykkes at overbevise et flertal i Randers byråd om at fortsætte støtten, er Henrik Manero Hald ikke i tvivl om konsekvensen:

- Så bliver vi nødt til at lukke ved årets udgang. Og det til trods for at den medarbejder, kommunen stiller til rådighed, kun koster 430.000-450.000 kroner om året, hvilket er forsvindende lidt. Både i forhold til det samlede budget for Randers Kommune og i forhold til, hvor meget det betyder for netop de socialt udsattes helbred, at de har et tilbud om at få motion, siger han.

- Jeg kan ikke se én eneste ting, der kan retfærdiggøre, at SAM-foreningen er blandt besparelserne. Men det er nok et udtryk for, at det er så let at spare på de meste udsatte i denne by, for de orker ikke at protestere. Men det er vigtigt at forstå, at selv den mindste form for motion har en stor positiv effekt for de udsattes helbred, da det er mennesker, hvis kroppe er hårdt mærkede af et liv med forskellige former for misbrug, fortsætter Henrik Manero Hald.

Annonce
Den nye bestyrelse i SAM forening er baggerst fra venstre: Preben (er seniorjobber i foreningen men ikke en del af bestyrelsen), Anders Olsen, Tom Christensen og Inger Frandsen. I midten fra venstre : Henrik Manero Hald (formand) og Karsten Kozak. Forrest fra venstre: Sara Eiby, Johnny Vig Steen og Karina Dyveke Rasmussen. Sidste medlem af bestyrelsen, Anja Jensen var ikke tilstede da fotoet blev taget. Privatfoto

Sætter spot på sig selv

Henrik Manero Hald erkender, at når SAM-foreningen er i fare for at blive sparet væk skyldes det til dels, at foreningen overfor offentligheden og byrådets politikere har været for dårlig til at gøre opmærksom på sig selv og den indsats, den gør for de udsatte.

- Med det gode samarbejde vi har haft med Randers Kommune, har vi ikke følt, at der har været behov for at fortælle, hvad vi kan, for det har der jo været en fælles forståelse for. Derfor er der mange - også politikere - der ikke er klar over vores eksistens og at vi løfter en stor opgave i forhold til de politiker, Randers byråd har vedtaget for de socialt udsatte, siger han.

Formanden og den øvrige bestyrelse i SAM foreningen vil derfor i den kommende tid sætte spot på det sociale- og sundhedsfremmende arbejde, der udføres i foreningens regi.

- Det vil vi blandt andet gøre ved at lave videoer med nuværende og tidligere brugere, hvor de fortæller, hvad SAM-foreningen har givet dem og deres liv. Videoerne vil vi blandt andet lægge op på de sociale medier.

- Og 9. august holder vi åbent hus vores kolonihave “Onkel SAMs hytte”, hvor vi vil fortælle, hvad SAM-foreningen kan, og hvad vi arbejder med dagligt. Vi håber selvfølgelig, at mange politikere vil møde op den dag for at gå i dialog med brugerne, siger Henrik Manero Hald, der i øjeblikket vikarierer i Randers Byråd for Kasper Fuhr-Christensen.

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Annonce