Annonce
Randers

Lille indsats - stor forskel

Elsebeth Vahl glæder sig over, at Venligboerne Randers hver dag får nye henvendelser fra randrusianere, der vil være med til at gøre en forskel. Foto: Annelene Petersen

Elsebeth Vahl glæder sig over mødet med nye mennesker og kulturer, der er kommet til Randers fra fjerne egne.

Det er så lidt, der skal til for at gøre en stor forskel for de flygtninge, der kommer til Randers.

Venligboerne er et godt supplement til eksisterende tiltag, for eksempel Sprogcafeen i Sct. Clemens Kirke, som Hanna Broadbridge har taget initiativ til. Arkivfoto: Lars Rasborg

»En times tid om ugen, hvor man øver dansk sammen. For eksempel ved at sidde i køkkenet over en kop kaffe og snakke om, hvad tingene, der omgiver én, hedder. Eller ved at kigge i en billedbog,« siger Elsebeth Vahl.

Hun har for nylig oprettet facebook-gruppen Venligboerne Randers og er begyndt at samle frivillige, der gerne vil hjælpe nye indbyggere i Randers med at komme godt i gang med deres tilværelse.

Annonce

»En anden mulighed er at gå en tur sammen i Randers og se på alle de gratis tilbud, der er. Randers Naturskole, biblioteket, legepladser og meget andet.«

»Der er altid brug for lokale kontaktfamilier til flygtninge,« understreger Elsebeth Vahl.

Det handler om at møde de nytilkomne med venlighed og hjælpsomhed. Sådan som vi også selv gerne vil mødes, når vi kommer til et nyt og fremmed sted.

Det er et samfundsproblem, at alle forlanger, at flygtninge skal integrere sig hurtigst muligt, men få rækker hånden ud og tilbyder en smule hjælp, mener Elsebeth Vahl.

Venligboerne bygger på medmenneskelighed og ønsket om at gøre en forskel for andre mennesker.

»Jeg synes, man er nødt til at gøre noget.«

Elsebeth Vahl var ikke i tvivl, da hun hørte om initiativet med Venligboerne. Heller ikke selv om hun ikke er rask, og helbredet sætter sin begrænsning for, hvor meget hun kan klare ud over flexjobbet hos Randers Regnskov.

»Men det er utroligt, hvad man kan klare med mobiltelefonen fra sofahjørnet«, siger hun med henvisning til de dage, hvor kræfterne ikke rækker så langt.

»At åbne sit hjem og sit hjerte betyder meget for de mennesker, man hjælper. De vil jo gerne være en del af samfundet, og det er en god måde at bygge bro mellem mennesker og kulturer på.«

Elsebeth Vahl har tidligere rejst rigtig meget og set mange forskellige lande.

»Jeg kan ikke længere rejse ud i verden på grund af mit helbred, men nu kommer verden til mig i stedet for,« siger hun med henvisning til mødet med flygtninge her i Randers.

Hvad Venligboerne i Randers skal tilbyde flygtninge, er helt op til de mennesker, der har lyst til at være en del af netværket. Første officielle arrangement er onsdag 15. juli, hvor der holdes familie-og aktivitetsdag på Hobrovejens Skole, med boldspil, zumba og mange andre sjove tilbud til store og små.

Fællesspisning, foredrag og andre tiltag kan også komme på programmet. Og så er der altid mulighed for at få kontakt til flygtninge, der gerne vil have hjælp til at lære dansk og lære nye mennesker at kende her, hvor de har slået sig ned.

Det hele foregår via facebook-gruppen Venligboerne Randers.

Venligboerne begyndte som en gruppe af frivillige i Hjørring, men siden er der kommet lokale grupper i næsten 20 byer rundt omkring i landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce