Annonce
Randers

Lillebjørn i rørte vande: Ni ud af ti skippere har rundet de 70 og pengekassen er tom

Jacob Norholt er tidligere formand for Foreningen til Lillebjørns Bevarelse, medlem af bestyrelsen og en af de ti skippere, der fører Lillebjørn på sommerens udflugter. Mathias Fredslund Hansen.

Foreningen bag Lillebjørn, der blandt andet sejler med turister på Randers Fjord, står med et korps af halvgamle skippere og et hul i pengekassen.

RANDERS: Skipperne, der i sommermånederne sejler med turister på det gode skib Lillebjørn på Randers Fjord er, med en enkelt undtagelse, ved at blive lidt grå i toppen. Ni ud af ti skippere er over 70 år, og Foreningen Lillebjørns Venner, vil gerne i kontakt med yngre, sejlkyndige sømænd, der vil føre skibet.

- Hvis vi kan fastholde ti skippere, kan Lillebjørn sejle uden problemer. Men dels er vi lidt truet på alderen, dels af nye krav fra Søfartsstyrelsen, der - måske - kommer allerede i løbet af denne sommer, siger Jacob Norholt, der er med i bestyrelsen for Foreningen til Lillebjørns Bevarelse.

Hvis de skærpede krav er formuleret, som folkene bag Lillebjørn forventer, vil udflugtsskibet, der udelukkende bliver drevet med frivillig arbejdskraft, stå tilbage med kun tre godkendte skippere.

- Vi kommer ikke til at stoppe sejladserne med et slag midt på sommeren - vi skal nok få en overgangsperiode til at reagere. Men vi risikerer at stå med et stort problem, siger Jacob Norholt.

Lillebjørn-vennerne håber på måske at kunne lokke skippere til fra det Maritime Hjemmeværn, eller andre der kan leve op til kravene.

- At sejle Lillebjørn vil kræve et duelighedsbevis, nogle certifikater mm. - og som noget nyt også et kursus i udvidet førstehjælp, fortæller Jacob Norholt.

Vi håber på at finde pengene hos velvillige fonde og sponsorer. For Lillebjørn er ellers i fin stand - Søfartsstyrelsen holder godt øje med sådan et turist-skib. Og vi har aldrig fået nogen påtaler

Jacob Norholt, bestyrelsesmedlem i Lillebjørns Venner
Henrik Sørensen holder omhyggeligt øje med, at Karsten Skjødt-Jakobsen nu ogsåsvabrer lige. Foto: Mathias Fredslund Hansen.

Ny maskine

Derudover mangler Foreningen til Lillebjørns Bevarelse her-og-nu over 200.000 tusind kroner.

- Lillebjørns maskine er både gammel og slidt - og den skal udskiftes inden længe. Og når vi får pillet maskinen op, skal vi også have den indvendige side af skroget sandblæst og rustbeskyttet. Med en ny maskine regner vi med, at det vil betyde en regning på omkring 500.000 kroner, siger Jacob Norholt.

Foreningens til Lillebjørns Bevarelse har allerede tilsagn fra Elro-fonden om de 150.000 - og med foreningens egne penge lyder regnestykket, at der mangler 205.000 kroner, før de nødvendige reparationer og udskiftninger kan sættes i værk.

- Vi håber på at finde pengene hos velvillige fonde og sponsorer. For Lillebjørn er ellers i fin stand - Søfartsstyrelsen holder godt øje med sådan et turist-skib. Og vi har aldrig fået nogen påtaler.

Jørgen Krogh og Kai Braad hilser, mens andre frivillige er i fuld gang med forårsklargøringen af Lillebjørn. Foto: Mathias Fredslund Hansen.
Annonce

Første tur den 19. maj

De frivillige i Bjørnebanden er dog allerede så småt gået i gang med forårets reparationer og vedligeholdelse af Lillebjørn.

- Vi har lige hentet en ny skrue i Bønnerup, hvilket bliver finansieret af en donation fra Sparekassen Kronjylland. Men skruen bliver først monteret, umiddelbart inden Lillebjørn bliver sat i vandet til sæsonen. Vi er simpelthen bange for, at vores nye skrue skal blive stjålet, mens skibet er på land, siger Jacob Norholt.

Sommerens først sejltur med Lillebjørn bliver om en halv snes dage: Den 19. maj sejler skibet ud for at tage imod søværnets Lauge Krogh på fjorden. Lauge Krogh er til dagligt inspektionsskib på Grønland - og kommer på besøg i Randers, fordi kommunen har adopteret skibet.

Derefter vil det være muligt for grupper på op til 12 personer at leje sig til en sejltur på Randers Fjord.

- Vi sejler måske 70 ture i løbet af sommeren - og vi har stort set udsolgt på alle ture, siger Jacob Nordholt.

Lillebjørns besætning i form af de frivillige, der sørger for at passe, pleje og sejle udflugsskibet. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Vedligeholdelse er afgørende for et gammelt fartøj som Lillebjørn. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce