Annonce
Navne

Litteratur holder præsten i live

Karsten Erbs indsættes i morgen, søndag, som præst ved Mellerup Valgmenighed. Arkivfoto
Karsten Erbs går ind i en ny livsfase som præst for Mellerup Valgmenighed.

- Jeg læser langt det meste af den ny litteratur, der bliver udgivet, og læser rigtig mange klassikere. Litteratur holder mig i live.

Ordene kommer fra cand.theol. Karsten Erbs, Værum, der som tidligere kort omtalt bliver ny præst ved Mellerup Valgmenighed. Et blik på hans hjemmeside, hvori ordet pibekraver i øvrigt indgår, bekræfter udsagnet, for rækken af bøger, som præsten har læst og ikke mindst kommenteret, er lang, og titlerne varierede.

Aktuelt føjer den nye stilling, som Karsten Erbs er meget glad for at have fået i en alder af 74 år, endnu en spændende litterær udfordring til:

Annonce

- Nu får jeg lejlighed til rigtig at sætte mig ind i Jakob Knudsens litterære værk, som er stort. Og jeg får endnu mere lejlighed til at sætte mig ind i en grundtvigiansk tankegang, som jeg længe har tænkt, at jeg er en del af. Men jeg kan lære meget endnu.

To helt unge præsters tid ved valgmenigheden blev kort, ikke mindst fordi stillingen kun lønnes for 30 procents arbejdstid.

Selv håber Karsten Erbs på at få tre år som præst.

- Man skal selvfølgelig huske at stoppe i tide, men da har jeg min kone. Hun er glad for, at jeg får arbejde, men hun skal også være den, som en dag kan sige:- Så, Karsten, nu skal du vist stoppe. Så det gør jeg nok, mener Karsten Erbs.

En flittig mand

Præster i den danske folkekirke skal gå på pension, når de fylder 70 år. Det gjorde Karsten Erbs pligtskyldigt også, men han har lige siden arbejdet flittigt med diverse vikaropgaver i Favrskov Provsti.

Stoppe på grund af en let gulnet dåbsattest ser Karsten Erbs ingen grund til og henviser til den skrivende selv:

-  Du er journalist. Jeg er præst. Det er jeg i en grad, så jeg slet ikke kan holde op med det. Jeg tror aldrig, jeg har læst så meget teologi, som jeg gør nu. Jeg tror, at ethvert menneske har et stort behov for at finde en mening i tilværelsen. Det er sådan, jeg forstår det at være et kristent menneske  - at søge meningen med livet, og det finder jeg præcis i kristendommen.

Karsten Erbs er vokset op i et håndværkerhjem og husker stadig, når hans far sagde "Luk a dør og sluk a lys".

- Det var en god barndom, og stadig har jeg så meget lys med mig fra min barndom, at jeg stadig er fyldt med tro og tillid til livet, siger Karsten Erbs.

Annonce

Svendebrev og teologi

Karsten Erbs er oprindelig uddannet i sin fars håndværksvirksomhed, tog derefter en realeksamen som privatist og blev student fra Rønde Kursus.

- Herefter begyndte det vidunderlige. Det var tiden på Teologisk Fakultet ved Aarhus Universitet med lærere som Sløk, Prenter, Lindhardt og ikke mindst Løgstrup, som jeg er blevet meget præget af. Takket være ham har jeg altid haft en god fornemmelse af forholdet mellem at være menneske og det at være kristen. Det kommer mig til gode endnu engang, hvor jeg skal være præst i en af frie grundtvigske valgmenigheder, siger Karsten Erbs.

Som nybagt cand.theol. fik Karsten Erbs ansættelse i Skanderborg.

- Dengang var jeg lidt langhåret, og når jeg mødte kæmneren på Adelgade, tog han hatten af og sagde "goddag, hr. pastor", og jeg svarede "hej". Det ville jeg godt have gjort noget bedre nu, men jeg var glad for byen og er stadig tæt forbundet med den, fortæller Karsten Erbs.

Karrieren fortsatte i Hersom i et tresognspastorat, hvorefter Karsten Erbs kom til Sct. Mortens sogn i Randers.

- Det var så godt. Min kollega var Bent Martinsen. Det var meget givende for mig, vi havde et godt samarbejde, og i de år lærte jeg rigtig meget og har aldrig sluppet Randers, hvor jeg også mødte min anden kone, som også tog med mig til Margretekirken på Costa del Sol.

Efter otte år i solen - vidunderlige år, understreger Karsten Erbs - afrundedes karrieren i Løkken Storpastorat. For så vidt, for den fortsætter jo nu i Mellerup og har aldrig været sat på pause.

Annonce

Jakob Knudsen

Karsten Erbs nævner ikke unaturligt igen Jakob Knudsen, valgmenighedens første præst:

- Han skrev den salme, som langt de fleste danskere elsker overalt, "Se, nu stiger solen af havets skød". Det handler om at favne livet, at glæde sig over det, elske det. Somme tider går det galt, og der kan komme mørke og sjælevé, som han skriver. Men det ender godt. Mennesket har del i Guds evighed. Det er et håb, som kan bære alt, konstaterer Karsten Erbs.

Hjemme i Værum trives Karsten Erbs med sin hustru, deres tilsammen fire børn og et antal børnebørn.

- Livet er godt, lyder konklusionen.

Karsten Erbs indsættes i embedet søndag 12. december klokken 10 af provst i Randers Nordre Provsti Ingelise Strandgaard.

Annonce
Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Randers For abonnenter

Randers er en slikbutik, når det gælder billige lejelejligheder: Hvad med en toværelses til 2.961 kroner?

Randers

69-årig kørte fra færdselsuheld: Politiet troppede op hos ham kort efter

Randers

Boliger i den gamle Thorsgade Kaserne er på trapperne - derfor blev byggeriet forsinket

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Sport For abonnenter

Karriereknusende knæskade vendte op og ned på tilværelsen: Michael Hansen betaler tilbage på og uden for grønsværen

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Randers

Pludselig er han 200 millioner kroner værd: Det svimlende beløb får nu ikke Lars til at gå amok

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Leder For abonnenter

Stavnsbundet af vanvittige varmepriser: Nødstedte borgere i Kronjylland svigtet af politikere og samfund

Randers

DF's mand i Randers byråd efter kæmpesejr til Messerschmidt: Nu er det tid til at begrave stridsøkserne

Annonce