Annonce
Randers

Litteraturen blev sluppet fri i Randers - med succes

Iben Mondrup har skrevet en barsk og rørende bog om den grønlandske pige Tabita, der kommer til Danmark. Forfattervandring i Randers bød på tre spændende foredrag. Foto: Bo Amstrup / Randers Eventsekretariat
Tre af tidens populære danske forfattere var på besøg under åben himmel i Randers, hvor biblioteket inviterede til foredrag på en ny måde, i disse corona-tider.

Randers: Billetterne blev revet væk, da Randers Bibliotek tidligere på året satte tre af tidens mest populære danske forfattere på programmet til en forfattervandring rundt i Randers.

Torsdag aften fik 150 læsere mulighed for at møde Stine Pilgaard ("Meter i sekundet"), Kristian Bang Foss ("Frank vender hjem") og Iben Mondrup ("Tabita").

De tre forfattere var placeret henholdsvis i Frk. Jensens Gård ved Underværket, i Tøjhushaven og ved kapellet ved Østre Kirkegård. Ligesom lokationerne var forskellige, kunne de tre forfattere byde på meget forskellige, litterære oplevelser. Deltagerne var delt op i tre hold, der gik fra forfatter til forfatter og dermed samtidig fik en smuk aftentur i Randers.

Annonce

Blandt deltagerne var en del læseklubber, der benyttede lejligheden til at få en fælles litterær oplevelse, som man kan tale om i den kommende læsesæson.

- Det er spændende, og man får inspiration til at læse noget nyt, mente Kirsten Dreyer. Hun var sammen med de tre andre medlemmer af en privat læsegruppe med til foredragene.

Om ikke at høre til

Aftenens tre gæster havde hver især meget på hjerte, og de fortalte både om bøgernes indhold og tilblivelse.

Kristian Bang Foss berettede om følelsen af, at man ikke hører til og ikke har lov til at være det sted man er havnet - om at vi ofte omgås mennesker, der er som os selv og derfor ikke er forberedt op mødet med andre "klasser". Hans bog om Frank og Thea er en sørgmunter fortælling om, hvad der kan ske, når klasseskel og grænser overskrides.

Kristian Bang Foss har skrevet en bog om, hvordan det er at føle sig udenfor i de sammenhænge, man havner i. Og om at have svært ved at handle. Foto: Bo Amstrup/Randers Eventsekretariat

For Iben Mondrup er det vigtigt at fortælle historien om de mange grønlandske børn, der for 50-70 år siden kom i klemme mellem Grønland og Danmark. Tabita handler om et af de børn der blev adopteret og måtte glemme sit grønlandske ophav - hvilket ikke lykkedes.

- Vi ved ikke, hvor mange børn det drejer sig om. Det er altid børnene, der betaler prisen for de voksnes handlinger, fastslog Iben Mundrup med henvisning til, at mange af de adopterede grønlandske børn som voksne har fået en trit skæbne.


Meter i Sekundet handler om at være ny, og cirkler er også et tema, sagde hun med henvisning til det hamsterhjul, man ender i som familie, om rundkørsler, man kører rundt i, når man tager kørekort, om at bo ved RINGkøbing, og om cirkeltræningen i fitnesscentret.

Stine Pilgaard


Tingene blev gjort i den bedste mening, understregede Iben Mondrup der samtidig påpegede, at det er vigtigt at sætte fokus på konsekvenserne.

Annonce

Alting går i ring

Stine Pilgaard fyldte stolen godt ud, da hun tog plads på trappeafsatsen i Frk. Jensens Gård.

- Der er en uge til jeg skal føde, oplyste hun - hvis nogen skulle være i tvivl. Forfatteren fortalte om tilblivelsen af sin bestseller om en ung kvinde, der ligesom Stine Pilgaard selv flytter til Vestjylland sammen med sin kæreste og et-årige søn.

Hun får ofte spørgsmålet om, hvor meget af bogen der beskriver hendes eget liv.

- Jeg plejer at sige, at den er 63 procent selvbiografisk, fastslog hun med et smil.

- Bogen er baseret på personlige erfaringer.

Stine Pilgaard berettede om, hvordan hendes egne bestræbelser på at tage kørekort er kommet til at fylde meget i bogen.

Vejret var perfekt til en litterær vandring i Randers torsdag aften. Foto: Bo Amstrup/Randers Eventsekretariat

- "Meter i Sekundet" handler om at være ny, og cirkler er også et tema, sagde hun med henvisning til det hamsterhjul, man ender i som familie, om rundkørsler, man kører rundt i, når man tager kørekort, om at bo ved RINGkøbing, og om cirkeltræningen i fitnesscentret.

Corona er på flere måder årsag til det utraditionelle arrangement. Normalt holder forfattere foredrag indendørs, men for at minimere smittefaren blev foredragene arrangeret udenfor i byrummet. Og aktiviteten blev støttet af Randers Festuge, der i år er aflyst i sin sædvanlige form, hvilket frigør økonomisk tilskud til nye typer af kulturelle tilbud til randrusianerne.

Annonce
Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Randers For abonnenter

Fra udskældt kraftvarmeværk til nyt samlingssted: Her skal der laves mjød og brygges øl

Randers

Boliger i den gamle Thorsgade Kaserne er på trapperne - derfor blev byggeriet forsinket

Randers For abonnenter

Randers er en slikbutik, når det gælder billige lejelejligheder: Hvad med en toværelses til 2.961 kroner?

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Sport For abonnenter

Karriereknusende knæskade vendte op og ned på tilværelsen: Michael Hansen betaler tilbage på og uden for grønsværen

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Randers

Pludselig er han 200 millioner kroner værd: Det svimlende beløb får nu ikke Lars til at gå amok

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Leder For abonnenter

Stavnsbundet af vanvittige varmepriser: Nødstedte borgere i Kronjylland svigtet af politikere og samfund

Randers

DF's mand i Randers byråd efter kæmpesejr til Messerschmidt: Nu er det tid til at begrave stridsøkserne

Annonce