Annonce
Sport

Luksusproblemer på Langvang - avisen tog på besøg: - Jeg måtte skælde Rene ud, for hvor pokker skal de være?

Tirsdag og torsdag er der fællestræning for børn i alle aldre på Langvang. Lige nu står ti børn på venteliste for at blive en del af Randers Freja Atletik. Foto: Annelene Petersen
Coronapandemien har ikke dæmpet interessen for sandgrav og hække på Langvang, hvor Randers Freja Atletik oplever så stor interesse, at der nu er børn på venteliste for at blive en del af klubben. Avisen tog på besøg for at finde forklaringen på, hvorfor Langvang lige nu oser af liv, glade dage og luksusproblemer.

Atletik: - Husk lige at spritte af. Det gør vi altså stadig.

Flasken med håndsprit er det eneste synlige levn fra coronatiden ved indgangen til Langvang Idrætscenter, hvor Birgit Lund og Inge Udsen fra Randers Freja Atletik byder børn og afleverende forældre velkommen, som de altid gør på tirsdage og torsdage, som er de faste træningaftener i klubben.

Selv den verdensomspændende pandemi har ikke kunnet sætte andre forhindringer op end dem, som atleterne skal forcere på atletikanlægget i Nordbyen, som har fået et boost, siden  snoren for godt fire år siden blev klippet til præsentation af en spritny atletikhal.

Annonce

Vi har ellers hørt alle historierne. Om klubber og foreninger med en medlemsflugt, der kun er blevet forværret af coronanedlukingen. Men i Randers Freja Atletik er de på samme niveau som før coronanedlukingen, og særligt børnetræningen hitter i en grad, så klubben nødtvungent har oprettet ventelister i næsten alle årgange fra seks til 13 år. Lige nu står ti på venteliste.

- Vi vil jo rigtig gerne, at alle børn har mulighed for at dyrke atletik, men vi har været nødt til at sætte en grænse for, hvor mange vi vil have, så de nye stadig kan falde godt ind i deres gruppe og danne gode venskaber. Men det er også et spørgsmål om at sikre, at der er kvalitet i træningen, siger Birgit Lund, der var med til at starte børneatletik i Randers Freja helt tilbage i 80erne og i dag sørger for at samle trådene i den store gruppe af børnetrænere.

Dem finder Birgit Lund og kompagni fortrinsvis blandt egne atleter. Det er trænere helt ned til 13 år, som står i spidsen for træningen, hvor børn ned til seks år stifter det første bekendtskab med sandgrav, hække og løbebane.

Gode rollemodeller

En af børnetrænerne er 14-årige Cathia Lindgaard Jensen, som har dyrket atletik i et par år og allerede er den næstbedste stangspringer i sin årgang i Danmark.

Vores regel nummer ét er, at mobilen skal være gemt væk under træningen, og vi forventer, at trænerne er engagerede, så det er ikke bare er en enkelt, der kører træningen, mens de andre står med hænderne i lommen

Birgit Lund, Randers Freja Atletik


- Jeg bruger nok to-tre timer om dagen på atletik og vil rigtig gerne se, hvor langt jeg kan nå som stangspringer. Men jeg synes også, det er fedt at være træner og kunne give noget videre til de yngre årgange. På den måde lærer vi hinanden at kende på tværs af grupperne. Jeg har tidligere været gymnast, hvilket jeg også var glad for, men jeg har fået mange flere venner, efter at jeg er begyndt til atletik, fortæller hun.

Modellen med at rekruttere børnetrænere i egne rækker er god, fordi trænerne har nemt ved at lære fra sig og blive rollemodeller for de yngre atleter.  Og så må de mere erfarne kræfter i ledergruppen indimellem træde i karakter.

- Vores regel nummer ét er, at mobilen skal være gemt væk under træningen, og vi forventer, at trænerne er engagerede, så det ikke bare er en enkelt, der kører træningen, mens de andre står med hænderne i lommen. Det holder vi øje med, men vi oplever faktisk, at vores børnetrænere er enormt ansvarsfulde og dygtige til at lære fra sig, siger Birgit Lund, der fortæller, at man lige nu også har atleter på venteliste til at blive børnetrænere.

Annonce

Hallen gør forskellen

Trænermodellen er en del af en succesen i klubben, men der er en anden - altoverskyggende - forklaring.

- Det er den her, siger Rene Kvist, slår ud med armene og kigger rundt i den topmoderne hal på Langvang, som står i skærende kontrast til fortidens gamle, nu nedrevne atletikhal på Viborgvej.

Som atletiktræner igennem 40 år er Rene Kvist en mand, der ved, hvad han taler om. Han har været med, da Randers Freja og Randers Real Atletik i storhedstiden kunne mønstre omkring 200 medlemmer. Tilsammen. I dag er atletikken forenet, og Randers Freja Atletik har 286 medlemmer.

Annonce

Få arrangementer

Rene Kvist er en del af trænerteamet for atleterne fra 14 til 19 år, hvor atleterne begynder at specialisere sig inden for kast, spring eller løb.  Det er den aldersgruppe, hvor der er størst frafald, fordi andre interesser kommer i spil.

- Men lige nu har vi faktisk en stor og god gruppe i den aldersklasse, hvor 90 procent er så dygtige, at vi overvejede at lave et særligt udviklingsprojekt . Men så kom coronaen, som betød, at det aldrig blev til mere, og nu er vi så også kommet frem til, at det slet ikke er nødvendigt. Vi vil gerne eliten, men vi har også brug for de andre. Det skaber en god dynamik, at de bedste har nogle at måle sig op imod, mens de andre er glade for bare at udvikle sig, siger Rene Kvist.

Gode trænere, gode faciliteter og så er der ellers ikke så meget hokus-pokus bag succesen.

- Det er klart, at det sociale har ligget noget stille under coronaen, hvor der heller ikke har været stævner. Men generelt holder vi faktisk heller ikke så mange sociale arrangementer. Egentlig var det bare at slippe børnene løs i hallen en lørdag, men det er ulempen ved at være blevet så store, at vi næsten ikke har folk nok til at overkomme det, siger Birgit Lund om manglen på frivillige, som lige nu er den største udfordring i klubben.

Annonce

Hvor pokker skal de være?

For interessen er stigende i en grad, så det bestemt ikke er af nød, at træner Rene Kvist 17. og 23. oktober tilbyder en gratis stangspringscamp på Langvang.

- Selvfølgelig skal vi også blive ved at sikre en fødekæde, men først og fremmest holder vi campen, fordi stangspring er en særlig og lidt farlig disciplin, hvor vi gerne vil tiltrække nogle af de vilde drenge og piger, siger Rene Kvist.

- Ja, men jeg måtte faktisk skælde Rene ud. Ikke på grund af campen, men fordi han har lovet deltagerne en måneds gratis medlemskab. For hvor pokker skal vi gøre af dem?

Lyder det med et grin fra Birgit Lund.

Jo, der er problemer. Og så er der luksusproblemer. Det er den sidste kategori, de løber om kap med på Langvang.

Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Der er mangel på frivillige til at håndtere fremgangen på Langvang, og derfor sagde Birgit Lund (tv.) også haps, da Inge Udsen (th.) sidste år gik på pension og tilbød sin hjælp: - Jeg havde tænkt, at jeg skulle hjælpe lidt til som tidtager ved stævner. Men Birgit præsenterede mig hurtigt for to ark med mulige arbejdsopgaver, og nu er jeg her hver tirsdag og torsdag, griner Inge Udsen. Foto: Annelene Petersen


Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Randers FC For abonnenter

Odey-aftale er øverst på sportsdirektørens to do-liste: Klubberne er enige – nu skal den 23-årige målmaskine og hans agent overbevises

Randers

Få overblikket og bliv klædt på til byrådsvalget: Hvem vil gøre Randers grønnest?

Randers FC

Status på skader og bud på opstillingen til kampen om Østjylland: Profiler vender tilbage mod rivalerne

Randers

Randers Julehjælp søger samarbejdspartnere: Hjælp med at give trængte randrusianske familier en god jul

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Sport

Mormor fik Oliver i gang - tre år senere vandt han DM: Nu sigter Randers-talentet efter de internationale mesterskaber

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Pludselig smadrede bils forrude på motorvejen: Politiet efterforsker muligt stenkast fra bro

Sport For abonnenter

Kampbanen forvandler Kristrup-keeper til en brølende bjørn: - Jeg tror ikke, at der findes mange seriespillere i Randers, der ikke har været i verbal krig med Jeppe

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Annonce