Annonce
Østjylland

Livreddere er træt af Baywatch-image: - Vi går ikke rundt i bar kasse for at blive set - vi er her for at hjælpe

Gustav Larsen (tv.) og Victor Kristensen er to af de knap 200 livreddere, der er en del af TrygFonden Kystlivredning, som man kan møde rundt på 38 udvalgte strande og havnebade i Danmark i løbet af sommeren. Foto: Annelene Petersen
Livredderne på Grenaa Strand er en del af TrygFonden Kystlivredning. En stor del af jobbet er forebyggelse, og de støtter mere inde på stranden, end de hjælper i vandet.

Grenaa: "Hjæælp!"

Manden i vandet fægter med armene, og der går ikke mange sekunder, før den ene af de to livreddere på Grenaa Strand er i vandet og får bugseret den klagende mand ind på stranden, hvor han bliver placeret i en stol og får et håndklæde om sig for at holde på varmen.

- Hvordan har du det?

Annonce

- Hvordan har din dag været?

Den ene livredder spørger ind til manden, der klager over smerter i nakken, mens den anden livredder ringer 112 og forklarer, hvad der er sket og giver en status på mandens tilstand.

Der bliver løbende tjekket vejrtrækning og puls, mens nogle af de omkringliggende badegæster kigger lidt afventende fra deres håndklæder.

- Tak gutter - I må gerne stoppe her.

Ordene kommer fra den nødstedte mand, der rejser sig og hilser på de to livreddere. Det hele var heldigvis bare en øvelse - en såkaldt "insitu" - som livredderne bliver udsat for én gang ugentligt for at teste deres kunnen og holde dem skarpe.

- Vi ved, at hvis vi ser en nødstedt, der holder en arm op med en knyttet næve, så er det en øvelse, og så har vi 60 sekunder til at reagere, siger Victor Kristensen, der er en af de to livreddere på Grenaa Strand denne formiddag.

38 livredderposter

Victor Kristensen er 22 år, og det er hans anden sæson som livredder for Trygfonden Kystlivredning, der i badesæsonen 2021 har 38 livredderposter langs de danske kyster og i havnebade. Livreddertårnene er udstyret med vigtigt redningsudstyr som hjertestartere, motorbåde, rescue boards og andet førstehjælpsudstyr.

Victor Kristensen er en af knap 200 specialuddannede kystlivreddere, der bemander livreddertårnene og sammen med sin makker, Gustav Larsen, der er i gang med sin tredje sæson, rykker de hver uge til en ny strand eller et nyt havnebad.

TrygFonden Kystlivredning

  • Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning er til stede på 38 strande og havnebade.
  • På strandene er der livreddere hver dag klokken 10-18 fra den 25. juni, hvor skolernes sommerferie begynder, og frem til den 18. august. Havnebadene i Aarhus og København er dog åbne helt frem til den 31. august.
  • Knap 200 specialuddannede kystlivreddere bemander de 38 livreddertårne og holder øje med badegæsterne.
  • Størstedelen af livreddernes arbejde er forebyggende for at forhindre ulykker i at opstå, bandt andet giver livredderne strandgæsterne gode råd om vand- og vejrforhold eller tager ud i vandet for at kalde badegæster tættere på land. Livredderne udfører også almindelig førstehjælp, for eksempel ved snitsår, dehydrering og bistik.
  • Grenaa Sydstrand er den eneste strand i Norddjurs Kommune, hvor der er livreddere.
  • Derudover kan man finde dem ved Havnebadet i Aarhus, Den permanente, Moesgård Strand og Saksild Strand ved Odder.

Efter dagens øvelse bliver der evalueret i livreddertårnet med "den tilskadekomne", Torben Rehder, der er livredder og supervisior, samt supervisor Oliver Danielsen.

De to unge livreddere får kun rosende ord med på vejen, hvilket de naturligvis er glade for.

- Det var helt perfekt, lyder det fra Oliver Danielsen.

Annonce

Kræver årvågenhed

Efter den noget adrenalinpumpende start på dage bliver øvelsesflagene fjernet, og så går dagens arbejde ellers stille og roligt i gang for Victor Kristensen og Gustav Larsen.

Båden skal testes hver morgen, og denne morgen var Gustav Larsen faktisk i gang med det, da øvelsen startede. Han havde nemlig fået øje på en båd, der lå ude i vandet, og som han syntes så en smule bekymrende ud.

Victor Kristensen (tv.) og Gustav Larsen i gang med at "redde" Torben Rehder, der er livredder og supervisor. Øvelsen var en såkaldt "insitu", som livredderne udsættes for én gang ugentligt uden forvarsel. Foto: Helle Elgaard Kvist

Det viste sig dog ikke at være noget, og heller ikke en del af øvelsen, men det er netop en af livreddernes vigtigste opgaver - at være opmærksom.

- Man skal være årvågen. Vi sidder enten i tårnet eller patruljerer, og så træner vi færdigheder på skift, så der altid er en, der har øje på vandet, siger Gustav Larsen og tilføjer, at det måske er en smule paradoksalt, for det er et job, hvor man håber, at der ikke sker noget.

- Vi håber jo altid, at der ikke bliver noget at lave, forstået på den måde at der ikke er nogen, der kommer i fare, siger han.

Annonce

SUP-boards udfordrer

Den største del af jobbet består også af forebyggelse, der skal lære danskerne at færdes i, ved og på vandet.

De to livreddere deler eksempelvis badebøger og foldere ud til henholdsvis børn og voksne for at lære dem om badesikkerhed.

- Vi informerer folk om blandt andet druknekæden og de fem baderåd, siger Gustav Larsen.


Mange har ikke redningsvest på, selv om det er lovpligtigt, og her ved kysterne tager mange ud på vandet, når det er fladt, men det er ofte, når der er fralandsvind, hvilket betyder, at man driver ud.

Livredder Gustav Larsen om SUP-boards


Derudover tager de to livreddere også en snak med folk, der er på vej ud i vandet på flydemidler som eksempelvis badedyr eller SUP-boards, hvis popularitet er steget voldsomt de sidste par år og ikke blevet mindre under coronaepidemien.

- Vi snakker med dem, der er på vej ud, om de kender forholdene, og om de har styr på det, siger Gustav Larsen.

De to livreddere har ikke selv oplevet problemer med SUP-boardene, men hører fra flere kollegaer, at det giver udfordringer.

Livredderne håber altid på, at det ikke bliver nødvendigt, men er klar til at rykke hurtigt, når det gælder. Foto: Annelene Petersen

- Mange har ikke redningsvest på, selv om det er lovpligtigt, og her ved kysterne tager mange ud på vandet, når det er fladt, men det er ofte, når der er fralandsvind, hvilket betyder, at man driver ud, siger Gustav Larsen.

Annonce

Fedt sommerjob

De to livreddere kender hinanden fra en klub i Aarhus, kaldet Østjysk Livredning, eller bare ØL, og de nyder begge at bruge sommeren ved de danske kyster og havnebade.

- Det er et fedt sommerjob. Jeg er gammel svømmer, så det er skønt at kunne tjene penge og samtidig have det hyggeligt og have en god udsigt på jobbet hver dag, siger han.

Livredderne hos TrygFonden Kystlivredning er i en turnusordning, så de har en uge hvert sted, før de rykker videre til en ny strand.

Indsatser på Grenaa Strand

Livredderne udfører fire typer indsatser på strandene - her er tallene for de sidste fem år.

Rød = Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare. To aktioner de sidste fem år (ingen med dødelig udgang).

Gul = Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering. 171 aktioner de sidste fem år.

Grøn = Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land. 210 aktioner de sidste fem år.

Blå = Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet. 5.572 aktioner de sidste fem år.

De får stillet bolig til rådighed af de pågældende kommuner, og i Grenaa bor de på livredderskolen, men ellers kan det være på campingpladser, hostels eller i et sommerhus.

- Man skal også være social for at trives i jobbet, for man er sammen med nogen både på job, og når man har fri, men man lærer også en masse nye mennesker at kende, siger Victor Kristensen.

Sæsonen er cirka ni uger og følger skolernes sommerferie, så livredderne når langt fra rundt på alle strande hvert år. Men de får set og oplevet forskellige forhold.

- Sidste uge var vi på Bornholm, og der var en del alger, så der skulle vi være opmærksom på, at børn og hunde ikke skulle ud at bade, siger Victor Kristensen.

Annonce

Nej tak til Baywatch

For nogle mennesker rimer livreddere måske stadig på den amerikanske serie Baywatch, hvor muskuløse mænd i bar overkrop og veldrejede kvinder i små badedragter kastede sig i bølgerne i den ene livreddende aktion efter den anden, men for både Victor Kristensen og Gustav Larsen er der langt fra den amerikanske serie til virkeligheden på de danske kyster.

- Vi er faktisk lidt træt af det Baywatch-image, for det er ikke det, vi laver. Vi går ikke rundt i bare kasser for at blive set - vi er her for at hjælpe, siger Victor Kristensen og bliver suppleret af Gustav Larsen.

Kommunerne er ansvarlige for at stille livreddertårn til rådighed samt sørge for overnatning til livredderne. Resten står TrygFonden for. Foto: Annelene Petersen

- Det ville tage lidt af ens troværdighed, hvis vi bare sad i bar mave og solede os. Vi henvender os til folk og forebygger, siger han og tilføjer, at størstedelen af jobbet foregår på land.

- Vi kan rigtigt hjælpe ude i vandet. Inde på land kan vi kun støtte, for eksempel hvis folk bliver dårlige, men der er dér, vi bruger det meste af vores tid, siger han.

Annonce
Randers For abonnenter

Parkeringskaos tvinger Nynne til at parkere ulovligt: Hun bor i det område, hvor der udskrives suverænt flest p-bøder i Randers

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Mikkel klagede over 112: Vagtcentralen vil lære af episode i det randrusianske natteliv

Randers For abonnenter

Jon budgetterede med bøder, indtil han fik nok: Se kortet over hvor der er størst risiko for at få en parkeringsbøde i Randers

Randers

Tilbage i Café Blicher: Mogens overtog sin "egen"café efter 18 års fravær

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Randers FC For abonnenter

Mindst 60 millioner kroner på spil, når Randers FC på mandag er i bowlen: Sådan kan det ende i en drømmelodtrækning

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Randers

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fra Stevnstrup fanget i haglstorm på autobahn

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Randers

Fuskede bilforhandlere med priserne på importerede biler? Nu skal sagkyndige hjælpe retten med at beregne værdien af 205 biler

Leder For abonnenter

Komplet hul i hovedet: Er der en voksen hjemme, der kan vække en minister, der synes at snorksove?

Podcast

Torben byggede en friskole og dræbte Ørum Skole

Annonce