Annonce
Randers

LO's Jobpatrulje tjekker fritidsjob i Randers

Jobpatruljen på arbejde sidste sommer. Arkivfoto

»Arbejdsdage på 14 timer for unge på 15-16 år er, hvad vi tidligere har oplevet i Randers, og det er et groft lovbrud, som vi ikke ønsker at møde, når vi i uge 30 og 31 besøger arbejdspladser i Randers«.

»Arbejdsdage på 14 timer for unge på 15-16 år er, hvad vi tidligere har oplevet i Randers, og det er et groft lovbrud, som vi ikke ønsker at møde, når vi i uge 30 og 31 besøger arbejdspladser i Randers«.

Annonce
Noget af det jobpatruljen bl.a. vil tjekke er om de unges job foregår sikkerhedsmæssigt forsvarligt uden tunge løft eller andre skadelige påvirkninger, oplyser Jan Guldmann, som er ansvarlig for Jobpatruljen i Randers. Pressefoto

Det siger Jan Guldmann, som er ansvarlig for Jobpatruljen i Randers.

Han vil sammen med et antal unge fra byens lokale fagforeninger følge op på tidligere års arbejde med Jobpatruljen og besøge et større antal lokale virksomheder i Randers-området og snakke med de unge fritidsjobbere unge 18 år.

Formålet med disse besøg på virksomheder, i butikker og restaurationer, er at sikre sig, at de unge arbejder under de forhold, som lovgivning og overenskomster foreskriver.

Jan Guldmann, der til daglig er næstformand i 3F Randers, oplyser, at man igen i år vil undersøge om lovkravet, der kræver, at unge under 18 år ikke må arbejde, hvor der udskænkes alkohol, bliver overholdt. Erfaringerne viser nemlig, at lovens krav overtrædes flere steder.

»Herudover vil vi se om de unge har fået deres ansættelsesbevis, hvor mange timer de arbejder, og om deres arbejde foregår sikkerhedsmæssigt forsvarligt uden tunge løft eller andre skadelige påvirkninger. Selvom vi lever i et oplyst samfund kommer alt for mange unge hvert år ud for alvorlige arbejdsulykker, som omfatter både ætsning, forgiftninger og amputering af lemmer. Ja - hvert år bliver 2-3 danske børn endda dræbt på deres fritidsjob, hvilket er helt meningsløst,« siger Jan Guldmann.

Arbejdstilsynet, som har til opgave at sikre sikkerhedsmæssig gode arbejdsforhold, ser meget alvorligt på overtrædelser af netop forholdene for unge under 18 år, og Jobpatruljen holder derfor tæt kontakt til arbejdstilsynet, hvis man oplever forhold, som kan udgøre en risiko for de unge siger Jan Guldmann.

»Vores opgave er i øvrigt, at være med til at oplyse både arbejdsgiveren og den unge om reglerne, og hvis vi også få forældrene til at tage snakken med de unge om deres rettigheder og arbejdsforhold er vi nået langt, og kan dermed være med til at forbygge både ulykker og andre problemer på arbejdspladsen. Vores erfaring er, at man langt de fleste steder behandler de unge godt, og at de unge også er glade for jobbet, og vi har derfor også et håb og en forventning om, at vi igen i år vil opleve, at de unge ansatte er tilfredse med deres arbejde, og har gode og trygge forhold,« siger Jan Guldmann.

Med de rigtig mange love for unges arbejde kan det være endog meget svært at være arbejdsgiver, hvilket dog ikke fratager ansvaret, og Jobpatruljen vil derfor nøje vurdere hvert enkelt tilfælde, hvor man opdager at forholdene ikke er, som de skal være, samt om andre skal inddrages i sagen.

De unge vil jo gerne tjene nogle penge, og arbejdsgiverne er glade for de unge og dygtige fritidsjobbere, der samtidig kun koster det halve af en voksen ansat - men netop derfor, er der også nogle helt specielle krav om unges arbejdstider og arbejdsforhold, som skal overholdes.

Jan Guldmann påpeger, at Jobpatruljens opsøgende arbejde derfor er af en meget stor værdi, og forventer at de unge fra Jobpatruljen igen i år vil blive mødt med en positiv indstilling fra alle arbejdsgivere og ansatte, de steder man møder op.

»Det er jo i alles interesse at vores børn gennem et fritidsjob får en indsigt i det at være på arbejdsmarkedet, men det skal selvfølgelig ske på en måde, så de unge ikke udsættes for risiko, men arbejder under trygge og ordnede forhold,« siger Jan Guldmann opfordrer alle arbejdsgivere, som måtte have spørgsmål om hvad dette indebærer til forud for en ansættelse at kontakte den lokale fagforening.

pcb

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Rapport beskriver betændt klima i byrådet: Afslører ødelæggende tillidskrise

Annonce