Annonce
Navne

Loge med stor aktivitet fylder 70 år

Foran Logen Navitas på Kristrupvej ses her logemester Flemming Strange, flankeret af udvalgsmedlemmerne Arne Færch Olesen og Erik Bang  Mikkelsen. Foto: Annelene Petersen
Logen Navitas på Kristrupvej markerer jubilæet ved at uddele 70.000 kroner til lokale formål.

Med et års forsinkelse på grund af restriktionerne under coronakrisen kan logen Navitas lørdag 19. marts markere sit 70-års jubilæum. Det sker blandt andet med uddeling af 70.000 kroner til syv gode - og lokale - formål. Og det er en loge med et stort aktivitetsniveau, der er tale om.

Logen Navitas er stiftet den 10. marts 1951 og er en del af den landsdækkende Serapions-Orden, men allerede i januar 1946 blev der taget initiativ til dannelse af en loge i Randers. Det var logen Sct. Stephan med hjemsted i Aarhus, der havde taget initiativet. Det var da også i denne loge, de fremmødte, 10-12 mænd, blev optaget den 31. marts 1946.

I de følgende år blev der tilslutning fra så mange, at der var basis for at etablere en loge i Randers, hvilket skete med en storstilet fest på Hotel Randers efter den egentlige stiftelsesceremoni.

Annonce

De første forberedende møder var holdt dels på Restaurant Rosen, dels på Hotel Westend, det nuværende Hotel Kronjylland, men allerede i 1951 rykkede man til den daværende Dansk Arbejder Loge på adressen Tøjhushavevej 3.

En afgørende begivenhed var det, at Navitas-brødrene den 9. oktober 1965 kunne indvie egen logebygning på adressen Kristrupvej 23.

- Og huset er betalt, som logemester Flemming Strange med glæde konstaterer.

Logen Navitas blev den 10. loge, der blev etableret under Serapions-Ordenen

Navne fra tidligere

Den første logemester blev ingeniør Gunnar Fisker med købmand Johannes Jørgensen som skatmester (kasserer) og  installatør Percy Christensen som sekretær.'

Der har i de 70 år været 18 forskellige logemestre. Blandt dem kan nævnes støbegodsforhandler Ejnar Bech, snedkermester Kaj Meier, driftsleder Arne Stigsen og læge Niels Lundgaard.

Det hører med, at en broder fra Navitas, tidligere direktionssekretær Henrik Bjørnbak, er stormester i Serapions-Ordenen og dermed øverste leder af de 20 loger  på landsplan.

Kendetegnende for Logen Navitas er, at den har en god økonomi. Som nævnt er ejendommen betalt, og som logemester Flemming Strange siger:

- Vi tror, at brødrene trives bedst, når økonomien er i orden.

I nogle år var der to andre loger, der lejede sig ind i ejendommen, og en tid brugte den daværende indehaver af Restaurant Tronborg lokalerne til større selskaber. I dag er det udelukkende logen selv, der bruger lokalerne.

Annonce

Mange udvalg

Logen Navitas har en række udvalg, der blandt andet sørger for tilgang og trivsel og for at løse humanitære og filantropiske opgaver. Dets formand er aktuelt Johan Platz.

To af medlemmerne fra dette udvalg, Arne Færch Olesen og Erik Bang Mikkelsen, fortalte ved et møde med avisen om, hvordan man skaffer så mange penge, at man kan donere 70.000 kroner ved jubilumsreceptionen.

En af de gode indtægtskilder er en årlig julekoncert i Sct. Peders Kirke. Sidste år var det med Kurt Ravn som solist, og han kommer igen i 2023. Ved dette års koncert den 11. december medvirker Birthe Kjær. Koncerterne er åbne for alle - mod betaling, forstås.

En anden god indtægtskilde hidrører fra samarbejdet med før nævnte Johan Platz, der driver Havndal Bageri. Her mødes udvalgsmedlemmerne hvert år til, hvad de selv kalder Den Store Bagedag, og de mange - og det oplyses at være virkelig mange - småkager, der kommer ud af anstrengelserne, sælges.

Hertil kommer, at der holdes lotterier og skaffes midler på andre måder.

Nogle af de indsamlede penge anvendes til at give typisk to-tre voksne med pårørende et ophold på det lille center, der findes i Ørum ved Viborg.

Annonce

En særlig donation

Ud over de 70.000 kroner donerer Logen Navitas 10.000 kroner til landsindsamlingen til fordel for det krigshærgede Ukraine.

Logen har modtaget et tilskud fra Serapions-Ordenen og har spontant besluttet at doble op, fortæller logemester Flemming Strange.

Den ufrivillige nedlukning under coronakrisen har øget behovet for at sikre brødrenes trivsel.

Det sker under medvirken af  tilgangs- og trivselsudvalget, som har flere aktiviteter i gang. Således arrangeres der hvert forår en aftentur for beboere på Tirsdalens Plejecenter, der tilbydes biografture med tilknyttet spisning, og som noget nyt er man i gang med at undersøge interessen for spisninger fredag aften, ikke alene for brødre, men også for deres ægtefæller.

Der har for kort tid siden med 35 deltagere været holdt en vandretur på Stjerneruten i Randers, hvor der også blev givet en orientering om de steder, man passerede. Næste vandring skal afvikles i Ulstrup.

Jubilæet markeres lørdag den 19. marts fra kl. 10.30. Her bliver der et indlæg af borgmester Torben Hansen (S), en kort historisk oversigt og uddeling af donationer.

I en senere artikel fortæller en veteran fra Logen Navitas om sine erfaringer, suppleret med en beskrivelse af, hvordan man løser opgaven som PR-mand for en loge.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce