Annonce
Navne

Logen Navitas i Randers fylder 70 år

Logen Navitas
På grund af coronakrisen tøver man lidt med at indgå aftaler om markeringen.
Annonce

Selv om jubilæumsdagen ligger lidt ude i fremtiden, er et særligt udvalg i logen Navitas på Kristrupvej allerede i gang med at forberede markeringen af logens 70-års jubilæum. Navitas er som tidligere omtalt en loge under den landsdækkende Serapions-Orden.

Navitas, der kan oversættes fra latin til "At sejle mod sikker havn", er stiftet den 10. marts 1951, dengang som en udløber af logen Sct. Stefan i Aarhus. Denne loge var oprettet som den anden i Danmark, og Navitas blev den 10. i rækken af lokale loger.

Serapions-Ordenen er stiftet i København i 1888 af cand.jur. P. Rasmussen, og den har alle dage været en ren dansk orden. Stifteren ligger i øvrigt begravet på Dalum Kirkegård ved Odense, og det er logen Sct. Knud i Odense, som vedligeholder gravstedet. I en årrække var ordenen alene til stede i København.

På grund af coronakrisen må det nedsatte jubilæumsudvalg indtil videre afholde sig fra at indgå bindende aftaler om markeringen. Man har dog allerede afviklet en slags generalprøve på en festaften, hvori deltog 85 brødre med ledsagere.

Navitas råder over udmærkede faciliteter til det ugentlige logearbejde i ejendommen på Kristrupvej nummer 23. Onsdag er den faste mødeaften i vinterhalvåret. Efter det rituelle arbejde er der et måltid.

Der er for tiden lige omkring 60 medlemmer af Navitas. Og absolut plads til flere, som det udtrykkes.

John Nielsen er logemester i den jubilerende loge. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Skal være 25 år

For at blive medlem af Navitas skal man være en mand, der er fyldt 25 år. Der kan dog dispenseres fra alderskravet.

Der stilles ellers ingen særlige betingelser, for eksempel om religiøs overbevisning. Det hedder blot, at der skal være tale om "hæderlige danske mænd".

I spidsen for arbejdet står logemesteren. Aktuelt er det John Nielsen, som har afløst Henrik Bjørnbak, da denne først blev Serapion-Ordenens storsekretær og som omtalt nu er ordenens stormester.

Man kan selv tage kontakt til Navitas på logens hjemmeside. Men oftest er det henvendelser fra nuværende brødre, der fører til, at en ny broder kommer med i arbejdet. Det er en fast skik, at to brødre aflægger et besøg hjemme hos en mulig ny broder, fordi det er væsentligt, at dennes hustru eller samlever er indforstået med at "afgive" manden en aften om ugen.

I Navitas har man et slogan, som skal tages helt seriøst, nemlig "Serapions-brødre har en rigere tilværelse".

- Vi mener faktisk, at det passer, siger stormester Henrik Bjørnbak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Randers For abonnenter

Randers Kommune i fuld gang med forberedelser: For første gang nogensinde overhaler babyboomere de unge

Annonce