Annonce
Randers

Lokal aktionsgruppe efter nazipropaganda: Det ville være godt, hvis vi kunne tie det ihjel

I forsommeren stod Randers Mod Racisme bag et banner, som afløste den dukke, som Nordfront havde hængt på Føtex Dytmærsken. Privatfoto
Lisbeth Sand er medlem af Randers mod Racisme. Hun svinger mellem at mene, at højreradikale grupper som Nordfront skal ties ihjel, og at der skal råbes højt, så det, de siger, ikke bliver normaliseret.
Annonce

Randers: Mandag morgen havde den højreradikale bevægelse Nordfront hængt nynazistisk propaganda op på adskillige randrusianske skoler. Lisbeth Sand, som er medlem af Randers mod Racisme og bestyrer bevægelsens facebookside, er splittet i sagen.

- Jeg skifter mellem, at de skal ties ihjel, og at de skal have det lige i ansigtet, fortæller hun.

Men det som påvirker hende allermest, er tanken på de flygtninge- og indvandrerbørn, som er blevet mødt med de højreradikale budskaber ved skolestart i morges.

- Jeg får helt ondt i maven ved tanken på de børn med anden etnisk herkomst, som har set det i morges. Det må ikke være rart. Mange af dem er angste på grund af Rasmus Paludan, som har trigget den angst, de har i forvejen fra for eksempel krig eller bomber, siger hun.

Hun er træt af, at politikerne forholder sig tavse.

Annonce

En flok aparte unger

- Hvis det nu var Hizb ut-Tahrir eller sharia, så råbte hele spektret op om parallelsamfund. Men det her er lige så meget et parallelsamfund, siger hun.

På den ene side, tror hun, at de fleste kan gennemskue, at Nordfront er "en flok aparte unger ude på et overdrev". Men på den anden side er hun bange for, at også deres propaganda er med til at normalisere fremmedhad.

- Jeg tror godt, at ungerne kan gennemskue, at det er langt ude. Men samtidig giver det en slags carte blanche til at sige, at folk med anden etnisk herkomst er uønskede, forklarer hun.

Hun er desuden bange for, at den højreradikale forening kan trække nogen med sig, som i forvejen er ude på kanten.

- Det er bekymrende, at det kommer dråbevis, siger Lisbeth Sand, hvis far var modstandsmand under anden verdenskrig.

- Folk bliver altid så vrede, hvis man trækker nazikortet, men Hitler kom heller ikke pludselig med et manifest. Han begyndte lige så stille med en dehumaniserende retorik, forklarer hun.

- Det er bekymrende, som historien gentager sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Fire færdselssager i Randers

Randers For abonnenter

Kunstig sø er blevet kampplads for lystfiskere og lokale beboere - minister på vej med afgørelse

Randers

Randers Julehjælp: Festpenge i mediehuset går til økonomisk trængte familier

Randers

Motorvejen spærret natten til søndag: Kassevogn var væltet og chaufføren sad fast

Annonce