Da tidligere lærer på Hobrovejens Skole og senere Handelsskolen i Randers Heino Wessel Hansen, Hadsund, den 17. november sidste år præsenterede sit gedigne bogværk "Hadsund-Peter" om Randers-Hadsund Jernbane ved en reception på Hadsund Egnsmuseum, var der trykt 600 eksemplarer.
Det skulle vise sig at være for få. Efterspørgslen har nemlig vist sig større end forventet, hvilket naturligvis glæder forfatteren. Så nu er der trykt endnu 500 eksemplarer af bogen, og der er tale om et uændret optryk af førsteudgaven.
Heino Wessel Hansen fortæller, at man i første omgang egentlig kun ville have trykt 500 eksemplarer. Men Dansk Jernbane Klub bestilte forlods 250, og 14 dage inden præsentationen i Hadsund øgedes antallet med yderligere 50 eksemplarer.
- Og alle de bestilte bøger var solgt før jul, fortæller Heino Wessel Hansen.
Det samlede oplag var udsolgt i løbet af tre uger. Derfor et oplag nummer to.
I det bogtillæg, der fulgte med Randers Amtsavis og de øvrige 13 dagblade i Jysk Fynske Medier i lørdags, kunne lederen af Randers Boghandel i Brødregade, Signe Bram, fortælle, at bogen om Hadsund-Peter nærmest var revet væk, og hun glædede sig derfor over, at et nyt oplagt er trykt.
I Randers kan bogen også købes i boghandelen i Randers Storcenter og i Museumsbutikken på Kulturhuset. Det var netop her, Heino Wessel Hansen indsamlede en stor del af det stof, der er anvendt i bogen.
Positive reaktioner
Heino Wessel Hansen glæder sig over, at hans bog er mødt med meget positive reaktioner. Man har rost sproget for stor tilgængelighed og desuden fremhævet det store billedmateriale, der er brugt på bogens 448 sider.
Det er Nordjyske Museer, der står som udgiver af bogen.
I arbejdet havde Heino Wessel Hansen stor hjælp af sin hustru, tidligere museumsinspektør Lise Andersen, som dels kunne bidrage med professionel viden, dels har stået for bogens layout.
Heino Wessel Hansen er aktuelt aktiv som rådgiver for den gruppe af borgere i Lem, der har fået opført et venteskur helt efter det, der i sin tid tjente som venterum, da Lem var trinbræt på Randers-Hadsund banen.
Det er tanken, at skuret skal forsynes med et antal illustrationer fra privatbanens tid, og det valg bistår Heino Wessel Hansen med.
Det kan i øvrigt nævnes, at der var et sidespor ved Lem Trinbræt i sin tid.
Desuden har Heino Wessel Hansen lovet at være til stede, når Randers Modeljernbane den 2. maj holder en udstilling, hvor man blandt andet kan se bygninger fra privatbanens tid.
En lokal detalje kan yderligere nævnes:
Ved den tidligere overkørsel på Benzonsvej i Dronningborg kan man den dag i dag se de lyssignaler, der var i brug, indtil banen lukkede. Der er også en stump af skinnelegemenet bevaret på stedet.
- Indtil 1966 var overkørslen bevogtet med bomme,så der var kun lyssignaler i tre år, fortæller Heino Wessel Hansen, der naturligvis for længst har fotograferet dette minde om Randers-Hadsund banen.
Randers-Hadsund Jernbane kørte sin første tur den 10. oktober 1883 og sin sidste den 31. marts 1969.