x
Annonce
Navne

Lokal forfatter omskriver islandsk bogværk

Hans-Henrik Sørensens nye bog præsenteres på Museum Øsjylland onsdag 11. december. Privatfoto
Hans-Henrik Sørensens nye bog præsenteres på Museum Østjylland i Randers.

For ret præcis to år siden udgav forlaget Bogform i Randers bogen "Saligia - mit vestindiske liv", skrevet af den tidligere randrusianer Hans-Henrik Sørensen, der nu bor i Ebeltoft. Onsdag 11. december præsenterer forfatteren så endnu en bog, nemlig "Sagaen om Vinland", bygget over en bog fra 1936 af den islandske forfatter Gudmundur Kampan.

Originaltitlen på Kampans bog var "Jeg ser et stort skønt land", dengang udgivet af Gyldendal og med en barsk viking på forsiden.

Den nye bog præsenteres da også i Museum Østjylland Randers´ vikingeafdeling den nævnte dag fra klokken 14. Der vil være en indledning ved museumsdirektør Jørgen Smidt-Jensen, og Hans-Henrik Sørensen vil efterfølgende fortælle om bogen.

"Sagaen om Vinland" tager læserne med til vikingernes Island, hvor man vil møde kendte personer som Erik den Røde og Leif den Lykkelige med flere.

Bogen har egentlig været færdig fra forfatterens hånd i nogle måneder. Nu udkommer den så op til 75-året for befrielsen, og der er også en helt særlig sammenhæng mellem netop denne begivenhed og bogen.

Annonce
Her ses den nye bogs forside.

Den lidt glemte

Gudmundur Kampan (8.6. 1888 - 5.5. 1945) er nok en lidt glemt forfatter, men der kan dog søges mange oplysninger om ham og hans værker, der ikke alene omfatter bøger, men også både skuespil og film. Således i Dansk Biografisk Leksikon.

Kampan blev student i 1910 i Reykjavik og rejste til København for at studere filosofi og litteratur ved Københavns Universitet. Han gjorde aldrig uddannelsen færdig, men tog fat på at skrive og debuterede i 1914 med skuespillet "Hadda Padda", der blev opført på Det Kongelige Teater og senere filmatiseret.

Det blev også til instruktion af en stumfilm i 1921 med titlen "De arabiske helte". På rollelisten var så kendte navne som Bodil Ipsen, Poul Reumert, Johannes Meyer og Thorkild Roose.

Kampans hovedværk angives at være "Skalholt", et romanepos, der udkom i fire bind i årene 1930-1932. I 1936 kom så den bog, som Hans-Henrik Sørensen omskriver til "Sagaen om Vinland". En bog på pænt over 300 sider, forsynet med både illustrationer fra Island og flere relevante kort.

Gudmundur Kampan fik selv en hård skæbne. Den 5. maj 1945 sad han sammen med sin datter og spiste frokost på en restaurant i København, da nogle frihedskæmpere dukkede op for at arrestere ham. De mente, at han havde samarbejdet med den tyske besættelsesmagt. Det er anført, at Kampan selv skulle have sagt, at man bare kunne skyde ham - i hvert fald blev han skuddræbt på stedet.

Siden blev det klart, at der var sket en misforståelse, og Kampans enke fik en livsvarig ydelse af den danske stat som kompensation.

Berejst forfatter

Hans-Henrik Sørensen, 72 år, er vokset op i Aarhus, læreruddannet og virkede fra 1972 til 1997 som folkeskolelærer og skolebibliotekar i Randers. Derefter var han frem til 2007 boligsocialmedarbejder i Randers nordby.

Hans-Henrik Sørensen har rejst meget og således i to omgange besøgt Island, som han snart vender tilbage til. Det var under et besøg i 2013, han fik kendskab til Gudmundur Kampan og hans virke.

Med bogpræsentationen onsdag vender Hans-Henrik Sørensen på en måde tilbage til Kulturhuset. Det var nemlig her, han for godt 50 år siden aftjente civil værnepligt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Lokal politisk bekymring for genåbning af institutioner og skoler: Det vil kræve ekstra ressourcer

Randers

Skoler og institutioner er 'helt klar' efter påske, melder kommunen - Mor er lidt bekymret

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 70 gange højere

Randers

Seks-årige Felix’ død har sendt borgerforslag i Folketinget: Mere end 25.000 underskrifter på et døgn

Annonce