Annonce
Østjylland

Lokal godsejer om institutleder efter happening: - Måske skulle hun selv hoppe i havnen

- Det her er destruktion af kulturarv, slet og ret, begået af én, hvis egen forfader bærer samme skyld som Frederik V, siger Anna von Lowzow, der er formand for Dansk Adels Forening. Arkivfoto: Henning Bagger, Ritzau/Scanpix
En happening i København, hvor en buste af Frederik V blev skubbet i havnen, og hvor den nu bortviste institutleder på Det Kongelige Danske Kunstakademi, Katrine Dirckinck-Holmfeld, viste sig at stå bag, får kritiske ord med på vejen af formand for Dansk Adels Forening, Anna von Lowzow, efter nye afsløringer har set dagens lys.
Annonce

Norddjurs/København: Det var ment som en protestaktion mod Danmarks rolle i kolonitiden, da institutleder på kunstakademiet i København, Katrine Dirckinck-Holmfeld, stod i spidsen for en aktion, hvor hun og en række medsammensvorne skruede en buste af Frederik V ud af soklen og skubbede den i Københavns Havn, fordi han var fortaler for slaveri tilbage i 1700-tallet.

Berlingske kom tidligere på ugen i besiddelse af dokumentation fra Rigsarkivet og Dansk Adels Aarbog, der fastslår, at den nu bortviste institutleder selv har slaveejere i sine aner.

Således har hendes tiptiptipoldefar, Johannes Kinckel, både købt og solgt slaver på De Vestindiske Øer, viser registreringer i fordums tinglysningsbøger.

Annonce

Destruktion af kulturarv

Anna von Lowzow, der, foruden at være filminstruktør, er godsejer på Estruplund i Ørsted og formand for Dansk Adels Forening, mener ikke, der er noget til hinder for at demonstrere mod kolonialismen, selv hvis der er lignende mørke kapitler i ens egen familiekrønike, men hun er ikke just imponeret over ”ødelæggelsen af andres ejendom”:

- Faktisk burde hun måske selv hoppe i havnen frem for at smide buster i vandet. Det her er destruktion af kulturarv, slet og ret, begået af én, hvis egen forfader bærer samme skyld som Frederik V, siger Anna von Lowzow til Berlingske om institutlederen og understreger, at det er aktionen snarere end holdningen, hun er imod.

I en skriftlig kommentar til Berlingske meddeler Katrine Dirckinck- Holmfeld, at Anna von Lowzow ”desværre har misforstået happeningen”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Reportage og reaktion fra basket-braget i Aarhus: Tre minutter afgjorde topopgøret

Annonce