Annonce
Navne

Lokal præst på svær opgave: Skal udøve folkelig formidling af teologisk ulighed

Valgmenighedspræst Signe Helbo indbyder til foredrag onsdag aften den 23. oktober i Vivild. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen
Valgmenighedspræst Singe Helbo har sat sig selv på en opgave onsdag aften den 23. oktober.

Præsten i Norddjurslands Valgmenighed, cand.theol. Signe Helbo, har sat sig selv på en opgave onsdag aften den 23. oktober.

Den aften holder Signe Helbo et foredrag i konfirmandstuen på adressen Søndermarkdsvej 43, Vivild, under overskriften "Troens prøve - om Abrahams offer i Bibelen og Koranen".

- Ja, jeg skal i mit foredrag prøve at gøre emnet folkeligt, siger Signe Helbo, der i hvert fald på forhånd har særdeles gode forudsætninger, hvad angår den saglige del.

Det var nemlig det emne, Signe Helbo belyste i sit speciale under den sidste del af uddannelsen til cand.theol. på Aarhus Universitet. Den måske lidt nørdede titel på specialet var "Troens prøve - om troen som relationel mulighed". Signe Helbo hentede topkarakteren 12 hjem for sin præstation.

Signe Helbo vil belyse emnet Abrahams offer af sin søn, som er omtalt både i Bibelen og i Koranen - men på afgørende måde alligevel meget forskelligt. Som Signe Helbo selv udtrykker det:

- Der er forskel på, hvordan fortællingerne udlægges i de to traditioner - spørgsmålet er, hvad disse forskelle betyder for religionernes trosforestillinger.

Annonce

To forskellige sønner

I Koranen, hvor forællingen kan læses i Suraen, vers 99 til 111, er det en søn ved navn Ismael, som Abraham af Gud får besked om at ofre.

I Koranens udlægning siger Abraham til sin søn, at han har drømt, at han skal ofre sønnen og spørger, hvad sønnen siger til det.

Sønnens svar er, at hvis Gud vil det sådan, vil han - altså sønnen - være udholdende.

På samme måde som i Bibelen griber Gud ind i sidste øjeblik og forhindrer, at sønnen ofres.

I Bibelen er det sønnen Isak, Abraham skal ofre.

Beretningen står i 1. Mosebog, kapitel 22, idet Gud siger:

- Tag din søn Isak, din eneste, ham du elsker, og drag hen til Morija land og bring ham som brændoffer på et af bjergene, som jeg vil vise dig!

Som bekendt griber Gud ind, da Abraham er lige ved at dræbe sin søn. I steder ofres en vædder, der meget belejligt havde viklet sig ind i en busk.

Beretningen har ofte kaldt på negative reaktioner. Men for Signe Helbo er den en af de smukkeste i Det Gamle Testamente.

- En kerneteologisk beretning, siger valgmenighedspræsten.

De to beretninger og forskellen på dem har tilsyneladende ikke i noget større omfang kaldt på forskning, før Signe Helbo har kastet sig over emnet.

Isak og Ismael

Hvis læserne undrer sig over, at der i de to beretninger både optræder en Isak og en Ismael - den sidstævnte i Koranen - er det formentlig begrundet i den beretning, der lader Abrahams hustra Sara føde en søn i en meget høj alder.

Men i 1. Mosebog, kapitel 16, kan man læse, at da Abraham var 86 år, fødte Hager - vistnok en trælkvinde - ham sønnen Ismael.

Sara var, ifølge Biblen, 90 år, da hun fødte Isak, Abraham var 100 år.

I foredraget vil Signe Helbo tage sine tilhørere med på en vandring gennem det teologiske univers, hvor Guds befalinger og menneskets bevarelse siger noget fundamentalt om troen og menneskelivet.

Det koster 50 kroner at høre foredraget, heri medregnet kaffe og kage, og alle, også ikke-medlemmer af Norddjurslands Valgmenighed, er velkomne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce