Langå: Hvad enten du laver pumper, vinduer, termostater, stomiposer eller vaccineampuller, er det - hvis man skal kunne konkurrere med andre producenter - nødvendigt at råde over maskiner, som lynhurtigt og med en præcision, der sikrer en altid ensartet kvalitet, kan fremstille et stort antal enheder.
Samtidig er det yderst sjældent, om overhovedet nogensinde, at man på maskinmarkedet lige falder over nøjagtigt den maskine, man står og mangler til sin produktion. Og hvad gør man så?
Et godt bud kunne være at ringe til Unimec A/S i Langå og her forhøre sig om, de måske kunne udvikle og lave en maskine med netop de egenskaber, man har brug for. Et godt bud fordi, svaret erfaringsmæssigt vil være ja.
Giganter vælger Unimec
Pumperne, vinduerne og de andre eksempler er ikke tilfældigt valgt, idet Unimec faktisk har leveret op til flere specialmaskiner til virksomheder, som fremstiller netop de nævnte ting.
Med andre ord har industrigiganter som Grundfos, Velux, Danfoss og Coloplast handlet specialmaskiner i Langå op til flere gange, og senest har også et par virksomheder inden for medicinal- og pharmaindustrien fået øjnene op for, hvad folkene hos Unimec kan.
Ikke mindst de seneste par år er der for alvor sat gang i væksten i virksomheden, som blev grundlagt for 15 år siden.
Således er omsætningen i regnskabsåret 2021 steget med 50 procent i forhold til året før, mens overskuddet steg endnu mere markant, fra små 250.000 kroner til knap 1,9 millioner kroner. Og de 15 personer, som ved årets begyndelse var beskæftiget i Unimec, har i løbet af året fået ikke færre end 12 nye kolleger.
Vækststrategi
Den imponerende fremgang er ikke kommet af sig selv sådan lige pludseligt, men er ifølge administrerende direktør og medejer Lasse Taulborg Madsen resultatet af en forholdsvis ny vækststrategi, som blev lagt i forbindelse med udskiftning i ejerkredsen og ansættelsen af en ny professionel bestyrelse.
- Strategien blev lagt i 2020, og vi er da ikke så lidt stolte af, at den allerede har virket så godt, som den har. Faktisk er vi næsten et år foran de mål, vi har sat os, siger Lasse Taulborg Madsen.
Han forventer, at væksten fortsætter i samme takt i år.
Start i Randers
Unimec blev grundlagt i 2007 i Randers af Lasse Taulborg og Henrik Lund Andersen. De to kendte hinanden fra en anden randrusiansk virksomhed, hvor de havde være kolleger i otte år og sammen - sideløbende med arbejdet - gået og udviklet på en idé om selv at starte virksomhed.
Ideen blev realiseret i en gammel lagerhal på Haraldsvej i Kristrup, hvor de også fik etableret en administration ved at køre en skurvogn ind i hallen og udstyre den med skrivebord, computere og, hvad der ellers hører til i et kontor.
- Inden vi startede, var vi rundt i flere banker for at finde finansiering, og i en af bankerne blev vi spurgt, om det ikke var en god idé at få en økonomi-mand med også. Det kunne vi godt se fornuften i, da både Henrik og jeg først og fremmest var teknisk orienterede, husker Lasse Taulborg Madsen.
De fulgte med andre ord bankens råd og fik Jan Nordstrøm og senere dennes hustru Birgit Nordstrøm med. Hun blev også medejer af virksomheden og var fra 2010 til 2020 administrerende direktør i Unimec.
Unimec A/S
Hovedtal for regnskabsåret 2021 med tallene for 2020 i parentes:
Brutto-fortjeneste: 11,3 millioner kr. (8,0 millioner kr.)
Resultat før skat: 1,882 millioner kr. (248.425 kr.)
Resultat efter skat: 1,5 millioner kr. (189.909 kr.)
Egenkapital: 4 millioner kr. (2,6 millioner kr.)
Antal ansatte: 27 (15)
Ligeledes i 2020 solgte Birgit Nordstrøm sin aktiepost, og i dag består ejerkredsen udover af Lasse Taulborg Madsen og Henrik Lund Andersen af Martin Hundevad.
Nye kompetencer
- Med Martin, der er uddannet inden for el, har vi fået tilført kompetencer, som har gjort os bedre i stand til at tilbyde vores kunder mere komplette løsninger. Tidligere købte vi typisk den vigtige elektroniske del af vores maskiner hos underleverandører, men i dag står vi selv for det hele.
Lasse Taulborg Madsen, administrerende direktør, Unimec A/SStrategien blev lagt i 2020, og vi er da ikke så lidt stolte af, at den allerede har virket så godt, som den har. Faktisk er vi næsten et år foran de mål, vi har sat os.
- Det gælder jo for stort set alle de maskiner, vi laver, at de indeholder en robotdel, så det at hele den elektroniske side af maskinen virker, er uhyre vigtigt. Siden Martin Hundevad tiltrådte for et år siden er vores el-tekniske afdeling således vokset fra én til fem mand, fortæller Lasse Taulborg Madsen.
Martin Hundevad har en baggrund inden for produktion af maskiner til medicinal-industrien, og det er et marked, som Unimec arbejder målrettet på skal blive et nyt, væsentligt område i virksomhedens aktiviteter.
Og som antydet ovenfor er det allerede lykkedes at åbne markedet med ordrer på maskiner til to forskellige medicinalvirksomheder.
Partnerskaber
- Uanset om kunden hedder Grundfos, Velux eller noget tredje, så er det specialmaskiner, vi leverer. Eller sagt på en anden måde har vi ingen standardvarer. Hver gang vi får en ordre, lyder den populært sagt på en maskine, som endnu ikke findes, siger Lasse Taulborg Madsen.
Hver ny maskine skal med andre ord designes og udvikles fra bunden, og det gøres bedst, hvis udviklingen foregår i tæt samarbejde med den kommende bruger.
- Derfor er vi meget optaget af at gøre vores kunder til mere end blot kunder. Vi vil gerne indgå i et decideret strategisk partnerskab med hver enkelt kunde, da vi ad den vej får bedre mulighed for at bidrage med specialviden og se nogle løsningsmuligheder langt tidligere i processen end ellers, siger Lasse Taulborg Madsen og tilføjer, at man faktisk allerede er godt på vej med den strategi, og at kunderne er positive over for den.
Udvikles fra bunden
Tilblivelsen af en maskine starter i Unimecs udviklingsafdeling, hvor der bliver tegnet bud på, hvordan den skal skrues sammen. Herefter bliver der lavet prototyper af de enkelte dele, og det sker på en af virksomhedens 3D-printere.
Når alt fungerer efter hensigten, går folkene i produktionsafdelingen i gang med at lave enkeltdelene, som til sidste samles i montageafdelingen.
Hele overskuddet i 2021 er blevet investeret i at sikre den fortsatte vækst. Blandt andet har man netop købt to nye maskiner, en fem-akslet fræser og en ny cnc-styret drejebænk til en samlet pris på tre millioner kroner.
Hertil kommer naturligvis investeringen i de mange nye medarbejdere, som i øvrigt ikke er kommet af sig selv.
- Som alle andre har vi også mærket udfordringerne med at skaffe den nødvendige, kvalificerede arbejdskraft. Ikke mindst er det svært at finde industriteknikere i øjeblikket. Men heldigvis er det lykkedes os at få alle dem, vi her og nu har behov for, hvilket vi da også betragter som en cadeau, da det jo fortæller, at vi som arbejdsplads har noget at byde på, siger Lasse Taulborg Madsen.
Indirekte eksport
Unimecs kunder er stort set udelukkende danske industrivirksomheder, men alligevel ender størsteparten af langåvirksomhedens produktion i udlandet.
- Vores kunder har jo alle fabrikker forskellige steder rundt om i verden, og vores specialmaskiner står derfor i mange lande, hvor de hver dag spytter komponenter eller færdige produkter ud, lyder det fra Umimec-direktøren.