Annonce
Randers

Lokale politikere: Der skal sættes gang i flere anlægsprojekter under corona-krisen

Politikerne i Randers Kommune skal drøfte, om der skal sættes gang i en række kommunale anlægsprojekter tidligere end planlagt - for at give de lokale håndværkere noget at rive i. Arkivfoto: Annelene Petersen
Politikere i Randers Byråd vil fremrykke kommunale anlægsopgaver for at give håndværkere og virksomheder noget at rive i, mens corona-krisen kradser. Borgmester Torben Hansen håber på, at kommunerne desuden får et statsligt anlæsgtilskud, så der kan sættes gang i endnu flere projekter.
Annonce

Randers: 65 millioner kroner. Omtrent så mange penge er der afsat i Randers Kommunes budgetter for i år og næste år, til små og større anlægsprojekter.

Venstre har netop foreslået en række tiltag, der blandt andet skal skabe beskæftigelse til nogle af de mange virksomheder, der i øjeblikket er hårdt ramt af nedlukningen af samfundet som følge af corona-krisen.

Borgmester Torben Hansen (S) er bestemt ikke afvisende overfor, at politikerne i byrådet sætter turbo på nogle af de projekter, der ellers først skulle have været udført til efteråret eller i 2021.

- De opgaver, der er i budgetterne, er alt fra skoletoiletter til vedligeholdelse af veje, siger han.

Gruppeformændene for partierne samles til Skype-møde torsdag, og hvis der er opbakning til det, så kan der relativt hurtigt sættes gang i anlægsarbejder.

- Det vil ikke være noget, der tager måneder, siger Torben Hansen.

Venstres forslag

Venstre har foreslået en række tiltag, der skal afbøde de store økonomiske konsekvener, som den midlertidige nedlukning af Danmark har. Partiet foreslår:

- Midlertidigt at lempe det kommunale anlægsloft.

- Øge fleksibilitet i offentlige udbud og opgaveindkøb.

- Fastholder alle funktioner – for eksempel byggesagsbehandling, tilsyn og licitationer – i relation til private virksomheder.

- Fremrykker betaling til private leverandører.

- Fremrykker allerede planlagte eller nødvendige offentlige indkøb.

- Udviser ekstraordinær fleksibilitet i kontrakter med private leverandører.

- Holder genbrugspladserne åbne for erhvervslivet.

- Fastholder og fremrykker anlægsarbejder.

- Giver mulighed for henstand på betaling af husleje for kultur-, fritids- og erhvervslivet.

Annonce

Håber på anlægstilskud

Pengene skal dog formelt bevilges via behandling i udvalg og byråd, som det sædvanligvis sker.

- Vi har ikke ekstra penge til at gøre noget, siger Torben Hansen. Kommunen har ikke mulighed for at tage fat på anlægsopgaver, der ikke allerede er med i budgetterne - modsat andre kommuner, der har flere penge i kassen.

- Jeg håber på, at kommunerne i denne situation får ekstra penge til anlæg. Der er kontakt mellem kommunerne og finansministeren om dette.

- Vi har masser af projekter i skuffen, understreger Torben Hansen.

Tidligere har Randers Kommune lavet en erhvervs-hjælpepakke, der blandt andet betyder, at virksomheder kan få betaling for arbejde hurtigere end normalt.

Annonce

Oplagt at gå i gang

Venstre i Randers er helt klar til at følge opfordringen fra partitoppen.

- Det er den helt rigtige takt at fremrykke det, vi kan. Det lokale erhvervsliv går svære tider i møde, siger Christian Brøns, der er gruppeformand for Venstre.

Han ser frem til, at der på mødet mellem gruppeformænd for alle partier og lister torsdag kan sættes gang i en fremrykning af lokale anlægsprojekter.

- Jeg kan kun forestille mig, at der vil være politisk opbakning til det, siger han.

Christian Brøns peger på, at Randers Kommune ikke er i nærheden af at ramme anlægsloftet - altså den statsligt udmeldte ramme for, hvor meget kommunen må investere i anlægsprojekter i 2020.

- Vi kan lave de fremrykninger af projekter, vi ønsker. For eksempel energirenoveringer, der allerede er på budgettet i de kommende år, Det giver mening, særligt nu, hvor der ikke er nogen på skolerne og i daginstitutionerne. Det er et oplagt sted at starte.

Christian Brøns, der er gruppeformand for Venstre i Randers Byråd, glæder sig over, at partitoppen foreslår tiltag til gavn for erhvervslivet. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Randers FC For abonnenter

Landsholdsaktuel og varmt navn i transfermøllen: - Det er vist ikke i mine hænder lige nu

Annonce