Annonce
Østjylland

Lokale solvarmeværker leverer rekord på rekord: I Trustrup må de ligefrem lukke varmen ud

Grenaa Varmeværk har med sit 12.000 kvm store solvarmeanlæg på Bredstrupvej på nuværende tidspunkt slået to månedsrekorder i solvarmeproduktion. Men en tredje rekordmåned er med stor sandsynlighed i vente, når juli-regnskabet bliver gjort op. Foto: Grenaa Varmeværk

Der skal gøres plads i rekordbøgerne rundt om hos de varmeværker, der i de senere år har opført supplerende solvarmeanlæg til varmeproduktion. Det gælder blandt andet i Grenaa og Trustrup, hvor solvarmen bliver ved med at give.

Annonce

Norddjurs: De seneste måneders historisk flotte solskinsvejr har været en gave for nogle, og en hovedpine for andre. Men for de varmeværker, der har suppleret deres fastbrændselsanlæg med solvarmeanlæg, har vejret i vid udstrækning været kilde til hidtil usete rekorder.

Det gælder blandt andet hos Grenaa Varmeværk, hvor man i både maj og juni har slået rekorder i solvarmeproduktionen, siden det 12.000 kvm store solvarmeanlæg på Bredstrupvej blev anlagt i 2014.

- I maj fik vi produceret 1.200 MWh (megawatt-timer), og det svarer til, at anlægget har produceret 16,9 procent af den varme, vi har brugt i perioden. Den tidligere rekord for maj måned blev sat i 2016, hvor anlægget producerede 1.029 MWh, oplyser varmeværket på siden.

Om Grenaa og Trustrup Lyngby Varmeværk

Grenaa Varmeværk forsyner omkring 5.300 husstande i Grenaa med omkring 146.000 MWh varme på et gennemsnitligt år.Varmen produceres via varmeværkets flisværk og det 12.000 kvm store solvarmeanlæg, som blev etableret i 2014

Solvarmeanlægget producerer i øjeblikket, hvad der svarer til 3,9 procent af den samlede, årlige varmeproduktion, men når etableringen af det nye solvarmeanlæg på 18.000 kvm er færdig til februar, vil 9,6 procent af den samlede varmeproduktion stamme fra solen.

Trustrup Lyngby Varme- og vandværk forsyner 498 husstande med i omegnen af 13.350 MWh varme på et gennemsnitligt år.

Varmen produceres via varmeværkets fliskedel og et 7.245 kvm stort solvarmeanlæg, som blev etableret i 2016. Der er desuden en gasoliekedel som reservelast.

Solvarmeanlægget producerer, hvad der svarer til 30 procent af varmeværkets samlede, årlige produktion.

Annonce

Måleren banker derudad

Også i juni slog man den hidtidige månedsrekord fra 2014 på 858 MWh. Det skete med en solvarmeproduktion på hele 1.092 MWh, hvilket svarer til, at anlægget producerede 21,5 procent af al den varme, som blev sendt ud i hjemmene i Grenaa i hele juni.

Og tendensen med at slå rekorder ser ud til at fortsætte lidt endnu, fortæller Lars Christensen, der er servicetekniker ved Grenaa Varmeværk.

- Lige nu sender vi fem MWh ud i byen. Men solvarmeanlægget producerer faktisk syv MHw, så de overskydende to MWh sender vi ud i vores akkumulationstanke, indtil vi får brug for den overskydende varme i aften og i nat, siger han, da avisen får fat i ham ved frokosttid fredag middag.

Lars Christensen vurderer, at Grenaa Varmeværk i øjeblikket producerer i omegnen af 180 MWh i døgnet. Heraf kommer et sted mellem 40 og 50 MWh fra solvarmeanlægget, mens den resterende energi kommer fra varmeværkets flisværk, der blev taget i brug i begyndelsen af året.

- Lige nu producerer vores solvarmeanlæg ikke helt nok energi til, at vi kan undvære flisværket. Men vi er jo i gang med at udvide solvarmeanlægget med 18.000 kvm mere, og når de står klar, regner vi med i perioder at kunne slukke for flisværket og udelukkende levere solvarme, siger serviceteknikeren.

Annonce

Forlænger kedlens levetid

Muligheden for at slukke for flisværket og udelukkende producere varme til forbrugerne via solen gør man allerede brug af hos Trustrup Lyngby Vand- og varmeværk.

Her installerede man i 2016 et solvarmeanlæg på godt 7.200 kvm, som dermed dækker 30 procent af de i alt 498 tilknyttede forbrugeres samlede årsforbrug af varme.

Den løsning har man ifølge vand- og varmeværkets driftsleder Michael Meldgaard Christensen valgt, fordi man på den måde håber at kunne holde værkets fliskedel ude af brug i op mod fire måneder om året - og dermed forlænge dens levetid.

- For os betyder det ikke så meget, hvor meget solen skinner på den enkelte dag. For os er der mest gevinst at hente, hvis sommeren bliver langvarig, for så kan vi holde fliskedlen slukket i længere tid, siger Michael Meldgaard Christensen.

Annonce

Må lukke varmen ud

Sidste år var Trustrup Lyngby Vand- og varmeværk nødt til at starte kedlen to gange i løbet af sommermånederne, fordi man ikke kunne producere helt nok varme alene ved hjælp af solen. Men det bliver næppe nødvendigt i år, forudser driftslederen.

- I år stoppede vi kedlen 5. maj, og den har ikke været i gang siden. Faktisk er vi nødsaget til at bruge noget energi på at køle vandet ned og dermed køre varmen baglæns om natten, fordi vi ikke har plads nok til den i vores akkumulationstank, forklarer Michael Meldgaard Christensen.

Men selvom Trustrup Lyngby Varme- og vandværk bruger energi på at lade varmen fise ud i løbet af hver eneste nat i øjeblikket, så er det stadig en langt bedre forretning at køre med solvarmeanlæg end at lade være.

Ifølge Michael Meldgaard Christensen koster det Trustrup Lyngby Varme- og vandværk et sted mellem 185 og 190 kroner at producere en MWh energi ved hjælp af træflis. Til sammenligning koster det ni kroner at producere den samme energi ved hjælp af solvarme - inklusiv nedkøling af varmen om natten vel at mærke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Randers HK i vanvittig kvartfinale: Det var nærmest som at slå plat eller krone i staden

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Annonce