Annonce
Østjylland

Lokalhistorien hitter, men interesserne er forskellige

Vibybogen udkommer hvert år. Her er et billede fra forsiden i 2016.
De unge vil vide noget om deres eget, de ældre om hele området. Arkivet i Viby inviterer borgerne.

AARHUS: Stadigt flere interesserer sig for lokalhistorie, og i Viby har et samarbejde med Viby Kirke øget interessen.

- I efteråret havde vi sammen fem arrangementer med 40-60 deltagere, og vi gennemgik Vibys historie med butikkerne, kirken, villakvartererne og boligforeningerne, forklarer Klavs Klercke Rasmussen, der er arkivleder hos Viby Lokalhistoriske Arkiv.

Lørdag 9. november viser arkivet, hvad det har at byde på med en udstilling i bibliotekets sal. Gæster kan især opleve billeder fra det sidste år inden kommunalreformen i 1970, da Viby blev lagt sammen med Aarhus Kommune. Jytte Kristensen giver også et foredrag om de små butikker i Viby.

Der er forskel på, hvad folk interesserer sig for.

- Hos de unge er det deres eget hus, deres område og børnenes skole. Hos de lidt ældre er det ofte hele kommunen, forstaden eller området. Desværre betyder det noget for nogle, om det koster penge, selv om det er små beløb. For eksempel koster Viby-bogen, som i år udkommer 21. november, kun 100 kroner, siger Klavs Klercke Rasmussen.

Han fortæller om et specielt problem.

- Det er definitionen på området. Vi betragter Viby som den gamle kommunes areal, sognene Viby, Fredens og Ravnsbjerg. Kommunen lader os få Langenæs med. Her vil de sikkert betakke sig, og vi vil overhovedet ikke bare tale om dem. Postvæsenet 8260 giver os Stavtrup med, mens en del af Fredensvang regner de med som 8270 Højbjerg. Det samme gælder politiet, som tæller indbruddene i Stautrup med til Viby. Folk er forvirrede og især tilflyttere: Hvor hører jeg til? siger Klavs Klercke Rasmussen.

Arkivernes dag i Viby

  • Arkivernes dag lørdag 9. november. Viby Bibliotek kl. 10-16. Se billeder og historier fra området.
  • Se også www.arkiv.dk, søg under "Viby Aarhus". Der er knap 20.000 billeder.
Klavs Klercke Rasmussen fra Viby lokalhistoriske Arkiv hjælper Lis Andersen med at finde et gammelt billede af kirken. Arkivfoto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce