Annonce
Randers

Lokalt bryghus lancerer ny øl

Skål i en Luther-pils af randrusiansk herkomst. Brygger Søren Brüner forsikrer, at den holder de 6,1 promille, mens etikettens mand, Peter Bertram Hjort, generøst skænker den nye bryg. Foto: Lars Rasborg

Randers Bryghus er hoppet på Luther-bølgen og lancerer en Luther Øl med et strejf af både maltens sødme og historiens grumhed. Og så har øllet rod i en god gammel Randers-kending, nemlig Buur-øllen.

Randers: Det kostede ikke mange overvejelser for brygger Søren Brüner, Randers Bryghus, at gribe opfordringen om at lave en ren Luther Øl.

Ideen kom fra arbejdsgruppen for reformationsfejringen i Randers, og bryggeren var ikke sen til at føre ideen ud i livet. For det er jo sådan, at nydelsesprodukter og niche-produktioner gerne skal have en god fortælling i ryggen. Og det har den øl, der netop har set dagens lys i den tyske munks navn. Der er nemlig ikke bare en religiøs, men også en verdslig side af sagen, der kan sende øllet ud over stepperne.

Bryggeren træder bare 100 år længere tilbage i tiden end 1517, da Luther hamrede sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg og startede et oprør mod pavestolen.

Vi skal tilbage til Randers og til de ældste kilder om Randers Ældre Kjøbmands Liiglaug fra 1. august 1417, der fortæller om laugsdrikken.

"Ligeledes skal Laugsdrik holdes Guds Legems Dag (dvs. anden Torsdag efter Pinse), og Fastelavn, og den, der ikke deltager i Laugsdrikken, skal bøde en halv Tønde Øl - Burøl - hvis ikke han har lovligt forfald."

Siger kilderne

Luther som gave. Ikke bare den åndelige, men også den verdslige og nydelsesmættede gave i flaske. Pastor Lisbeth Damgren Højen og Peter Bertram Hjort.: Lars Rasborg

Kamp mod overmagten

- Vi har lavet en Buur Øl, specielt til kjøbmandsliiglauget, fortæller Søren Brüner, der har brygget videre på såvel øllet som historien til den nye øl med den religiøse mand på flaskens mave. Den verdslige del byder nemlig også på en god historie i sit slæbespor. Lige som Luther handler dette her oprør også om kamp mod overmagten - bøndernes kamp mod adelen og for kongen, Christian II. Grevens fejde.

I 1534 nåede bondeoprøreren Skipper Clement og bondehæren Randers.

- Tidligere havde Skipper Clement indtaget Aalborg og var nu klar til at tage Randers i sin besiddelse. Han kom en novemberaften, men han og hans følgesvende faldt over en tønde Buur Øl - og blev efterfølgende ukampdygtige, fortæller Søren Brüner.

Ikke lang tid efter blev skipperen taget til fange, og i reformationsåret 1536 blev han halshugget i Viborg.

Bondeoprøret var slået ned. Men øllet overlevede med to historiske begivenheder i bagagen.

Annonce

Randersegnens øl

- Buur Øl er Randers-egnens øl, forklarer Søren Brüner og henviser til Thor Bryggeriets øl af samme navn.

- Vi har gjort denne her udgave en smule lettere end originalen med en alkoholprocent på 6,1. Det er en undergæret øl, der har stået under lave temperaturer, forklarer eksperten om sin pilsnerøl, der har en smuk brun farve og rummer en pæn buket af smagsnuancer.

- Mere maltet end humlet.

Indpakningen har den lokale kunstner Peter Bertram Hjort stået for. Han udstillede for en halvt års tid siden en lille serie Luther-portrætter, hvoraf det ene er udtaget til at få hæderspladsen på ølflaskens etiket. Den er igen tilvirket til etiket-form af grafikeren Martin Helgren, ligeledes Randers.

Og i den mere gejstlige lejr er man glad for at kunne sende en Luther Øl på gaden.

- For os handler det om både at give indtryk og sætte aftryk. Vi vil gerne samle den religiøse diskussion med det folkelige islæt, siger sognepræst Lisbeth Damgren Højen fra Foreningen Reformationsfejringen i Randers.

Og det er da også her, man skal henvende sig, hvis man bliver tørstig og gerne vil skylle Luther-ord ned med en god øl af samme navn.

Annonce

Luther med det lette

I 500 år har Luther været genstand for de lærdes og de religiøses tolkning - en kilde til evig udfordrning. Men i jubilæumsåret for den lutherske reformation i Danmark har man i Randers valgt at fokusere på såvel den lærde del som den muntre del.

- Vi har i vores planlægning prøvet at gøre fejringen så bred som mulig, siger Lisbeth Damgren Højen med særlig adresse til uge 40, hvor det hele kulminerer i kirke såvel som på torv.

- Det lokale forretningsliv i centrum og i Paderup holder open by night, hvor vi kan opleve en masse liv i og omkring butikkerne med happenings, events, teater, musik og al mulig underholdning, der tager afsæt i middelalderen, forsikrer Lisbeth Højen.

Også etiket-kunstneren Peter Bertram Hjort lader røre på sig i efteråret, hvor han udstiller sine Luther-portrætter samt en samling nye ikon-malerier i sognegårdene i Kristrup og Hornbæk.

Annonce

Kom med i Luther Lunden

Skoletjenesten i Randers aktiverer børn omkring Luther og nutid. Der er gudstjenester og koncerter, herunder en Luther-suite i Skt. Peders Kirke og kantate-gudstjeneste i Sct. Mortens kirke med Randers Kammerorkester.

Og så er der Luther Lunden, som er ved at blive etableret som folkeskov mellem E45 og Oust Møllevej.

Det otte hektar store areal bliver tilplantet som folkeskov, men en lille luns af den kommer til at bære navnet Luther Lund med 500 egetræer.

- De 95 af dem bliver til tese-træer. En tese til hvert træ. Det kan være originalteksten fra Luthers teser, men det kan også være en nyfortolkning. For i sidste ende handler det altsammen om det at være menneske til enhver tid, understreger Lisbeth Damgaard Højen.

Samlet i treenigheden: Samfund, liv og kristendom.

Annonce

Quiz: Test din viden om reformationen

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce